Η απουσία μετρήσεων μετά τις εξαγγελίες και τα σκάνδαλα εγείρει ερωτήματα για την αξιοπιστία των μηχανισμών πληροφόρησης
Η Πυθία αποκαλύπτει
Όταν έρχονται εξαγγελίες, έρχονται και… δημοσκοπήσεις
Στην ελληνική πολιτική επικοινωνία, ένα μοτίβο επαναλαμβάνεται σταθερά: με το που ολοκληρωθούν κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως για παράδειγμα από το βήμα της ΔΕΘ, φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης σπεύδουν να «παραγγείλουν» δημοσκοπήσεις.
Πριν καν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι — ή, αν προτιμάτε οι νεότεροι, πριν καν σβήσει η οθόνη της τηλεόρασης — τα ποσοστά αρχίζουν να «τρέχουν».
Οι πολίτες, οι τηλεθεατές και οι αναγνώστες, βομβαρδίζονται με ποσοστά δημοφιλίας, προθέσεις ψήφου και ποιοτικά στοιχεία, που πολλές φορές ευνοούν τη συγκυριακή κυβερνητική εικόνα.
Και όμως, τώρα… τίποτα. Ούτε μια μέτρηση στον αέρα
Αυτό που προκαλεί εντύπωση – και εγείρει υποψίες – είναι η εκκωφαντική απουσία δημοσκοπήσεων μετά το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις παραιτήσεις, τις καταγγελίες, και την ομολογία αποτυχίας του ίδιου του πρωθυπουργού.
Πού είναι οι δημοσκοπήσεις τώρα; Τι λένε οι πολίτες για τον πρωθυπουργό; Πώς αξιολογούν τη διαχείριση του σκανδάλου; Τι θα ψήφιζαν σήμερα;
Η σιωπή αυτή, αντί να διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, αφήνει σκιά για απόκρυψη πολιτικού κόστους και χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω επιλεκτικής προβολής στοιχείων.
Όταν η απόκρυψη των μετρήσεων εκθέτει την ίδια τη δημοσιογραφία
Ανεξάρτητα από το ποια πολιτική δύναμη υποστηρίζει κανείς, η επιλεκτική παρουσίαση ή απόκρυψη των δημοσκοπήσεων δεν αποτελεί στοιχείο αξιοπιστίας, αλλά εργαλείο ελέγχου της πληροφορίας.
Εκτίθενται όσοι επιχειρούν να προστατεύσουν την εξουσία μέσα από τη σιωπή.
Και μαζί τους, εκθέτουν και το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, που υποτίθεται πως υπηρετεί την ενημέρωση, όχι την προπαγάνδα.