Πολιτικός αναβρασμός και πρόωρες εκλογές στο τραπέζι – Στα Χανιά τα κρίσιμα διλήμματα Μητσοτάκη

Ο ανασχηματισμός-επιταχυντής, οι εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες και το φάντασμα της πολιτικής φθοράς – Πιέσεις για λύσεις πριν τον Αύγουστο


Η εικόνα εσωτερικής διάλυσης που περιγράφεται τις τελευταίες ημέρες μέσα από πολιτικά “μαχαιρώματα” και συγκρούσεις στη Νέα Δημοκρατία, αποτυπώθηκε ταχύτατα σε εξελίξεις. Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η παραίτηση κορυφαίων υπουργών και ο επερχόμενος ανασχηματισμός, λειτουργούν πλέον ως καταλύτης πολιτικών αποφάσεων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί για μια απομόνωση «στο βουνό» όπως στο παρελθόν, επιλέγει αυτή τη φορά τα Χανιά και την παραλία του Μαραθίου ως τόπο στρατηγικού σχεδιασμού. Εκεί, όπως αποκαλύπτει το bankingnews.gr εξετάζει δύο καθοριστικά σενάρια “φυγής προς τα εμπρός”.


Δίλημμα πρόωρων εκλογών: “Διπλές κάλπες σε 23 μέρες” ή αναμονή έως τη ΔΕΘ;

Το πρώτο σενάριο που φέρεται να βρίσκεται στο τραπέζι είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με εκλογές να πραγματοποιούνται ακόμη και μέσα σε 23 ημέρες. Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι η αιφνιδιαστική κίνηση απέναντι σε μία αντιπολίτευση που δείχνει ανέτοιμη, ποντάροντας παράλληλα στο δίλημμα της ακυβερνησίας και τις διπλές κάλπες.

Η δεύτερη στρατηγική, την οποία εισηγούνται πιο ψύχραιμοι κύκλοι, είναι η αναμονή έως τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πρόγραμμα και παροχές με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, και στη συνέχεια θα οδηγηθεί σε εκλογές με πιο ώριμους πολιτικούς όρους.


Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να ακούει για πρόωρες – Αλλά οι αριθμοί δεν βοηθούν

Παρότι συνεργάτες του μεταδίδουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει και τα δύο σενάρια, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιμείνει στην εξάντληση της τετραετίας έως το 2027.

Η φθορά της κυβέρνησης, οι εσωκομματικές αναταράξεις και τα συνεχή σκάνδαλα, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, που ρίχνουν τη ΝΔ από 158 έδρες σε ενδεχόμενες 122, ενισχύουν τις φωνές υπέρ της άμεσης εκλογικής αναμέτρησης.


Στατιστικά σοκ: 1 στους 3 βουλευτές δεν θα επανεκλεγεί – Τι σημαίνει αυτό για την Κ.Ο. της ΝΔ

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο των 122 εδρών, τότε ένας στους τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν θα επανεκλεγεί. Με την είσοδο νέων υποψηφίων, η εκλογική πίεση αυξάνεται, προκαλώντας ενδοκομματικές εντάσεις και ρήξεις.

Αυτό αποσταθεροποιεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς αρκετοί βουλευτές θεωρούν πλέον ότι δεν θα έχουν καμία υπουργική προοπτική και πιθανώς ούτε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.


Οι εισηγήσεις για κάλπες πριν τον Αύγουστο – “Οι πολίτες δεν ρισκάρουν διακοπές με εκλογές”

Ένα επιπλέον επιχείρημα υπέρ των πρόωρων εκλογών πριν τον Αύγουστο είναι η πίεση των καλοκαιρινών διακοπών. Οι εισηγητές αυτής της άποψης θεωρούν ότι ο κόσμος θα προτιμήσει να λύσει τις πολιτικές εκκρεμότητες πριν φύγει διακοπές, κάτι που ενισχύει τα ποσοστά σταθερότητας και μειώνει την επιρροή αντισυστημικών επιλογών.


Το σενάριο του Σεπτεμβρίου: “Ψήφος σταθερότητας μετά τις διακοπές”

Από την άλλη, οι υποστηρικτές του σεναρίου του Σεπτεμβρίου υποστηρίζουν ότι οι πολίτες επιστρέφουν πιο χαλαροί και συναισθηματικά αποφορτισμένοι, και θα επιλέξουν τη σταθερότητα εάν η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ανακτήσει το αφήγημα της υπευθυνότητας.


Ο κίνδυνος “ειδικού σκοπού”: Πιέσεις για κυβέρνηση χωρίς Μητσοτάκη πρωθυπουργό

Στη “ζυγαριά” του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται και ο θεσμικός κίνδυνος μίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Σε αυτό το σενάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να αποκλειστεί από τον ρόλο του Πρωθυπουργού, κάτι που αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για τον ίδιο και τους στενούς του συνεργάτες.


Το μέτωπο με τον Δένδια – Ορατή η εσωκομματική σύγκρουση

Στο φόντο όλων αυτών, ο πόλεμος που άνοιξε δημόσια με τον Νίκο Δένδια δείχνει πως οι εσωτερικές συγκρούσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με μετωπικές επιθέσεις και διαρροές που υπονομεύουν την ενότητα της κυβερνητικής παράταξης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;