Κατασκοπεία στη Σούδα και την Κύπρο: Οι ομοιότητες στις υποθέσεις των δύο Αζέρων και οι διαφορετικές εκδοχές για τον εντοπισμό τους

Στο μικροσκόπιο των αρχών οι διασυνδέσεις, οι μέθοδοι και οι αποκαλύψεις για τους δύο κατασκόπους που παρακολουθούσαν στρατηγικές βάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο


Στην Ελλάδα βρίσκεται από τον Ιανουάριο ο 26χρονος Αζέρος N. J, ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα στη Σούδα κατηγορούμενος για κακουργηματική κατασκοπεία. Ο νεαρός, που διαθέτει άδεια παραμονής στην Πολωνία και διαβατήριο εκδοθέν στο Αζερμπαϊτζάν το 2021, φαίνεται ότι έδρασε ανενόχλητος για περίπου έξι μήνες μέχρι να εντοπιστεί.

Ο 26χρονος είχε αγοράσει στην Αθήνα φωτογραφική μηχανή, τρίποδο και δύο USB, εργαλεία που χρησιμοποίησε για τη συγκέντρωση πληροφοριών. Κατά την παραμονή του στη Σούδα, εθεάθη αρκετές φορές στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου να παρατηρεί και να φωτογραφίζει τις κινήσεις πολεμικών πλοίων, ιδίως της φρεγάτας «Κουντουριώτης», ενώ κρυπτογραφούσε το υλικό με ειδικό λογισμικό και το απέστελλε σε άγνωστους παραλήπτες.


Οι δύο εκδοχές για τον εντοπισμό του 26χρονου

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η ΕΥΠ ενίσχυσε την παρουσία της στην Κρήτη λόγω των στρατιωτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και εντόπισε τον 26χρονο μέσω αυξημένων μέτρων επιτήρησης. Μία δεύτερη εκδοχή θέλει ξένες μυστικές υπηρεσίες να ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές για τη δράση του Αζέρου.


Η υπόθεση της Κύπρου: Παρόμοιες τακτικές, παρόμοιος εξοπλισμός

Παράλληλα, στην Κύπρο συνελήφθη ένας 44χρονος Αζέρος που κατηγορείται επίσης για κατασκοπεία. Η δράση του παραπέμπει σε παρόμοιο σχέδιο με εκείνο της Σούδας, καθώς χρησιμοποιούσε το ίδιο λογισμικό κρυπτογράφησης και παρόμοιο εξοπλισμό για να καταγράφει κινήσεις στη βρετανική βάση της Λεμεσού. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης, ο 44χρονος φέρεται να έχει δεσμούς με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.


Τα ευρήματα των ελληνικών αρχών και η δράση του 26χρονου στη Σούδα

Στη Σούδα, οι αρχές διαπίστωσαν ότι ο 26χρονος είχε τραβήξει και διαγράψει 5.000 φωτογραφίες, ενώ στο δωμάτιό του βρέθηκαν 23 βίντεο και 9 εικόνες με στρατιωτικά μέσα και κινήσεις στον ναύσταθμο. Η κατάσχεση των συσκευών του, περιλαμβανομένου ενός laptop και ενός iPhone, αποκάλυψε τη συστηματική του δράση παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία ΠΑΟΚ – Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται εμπλοκή στη συμφωνία του Α.Σ. ΠΑΟΚ με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα. «Δεν γνωρίζαμε για το deal», ανέφερε πηγή του Μαξίμου. Η συμφωνία αφορά πλήρη ιδιωτική χρηματοδότηση.

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.