Κατάρρευση στην εστίαση: Η ακρίβεια πνίγει τα νοικοκυριά – Βουτιά 7,6% στον τζίρο το 2025

Την ώρα που η κυβέρνηση προβάλλει θετικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας, τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν μια κοινωνία σε οικονομική ασφυξία. Η ραγδαία αύξηση του κόστους διαβίωσης, σε συνδυασμό με τη διαρκή απώλεια αγοραστικής δύναμης, οδηγεί σε ισχυρό πλήγμα στον κλάδο της εστίασης, φανερώνοντας τις συνέπειες ενός μοντέλου ανάπτυξης που βασίζεται στην πληθωριστική φορολόγηση και την ανοχή στην αισχροκέρδεια.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών στην εστίαση για το πρώτο τρίμηνο του 2025 ανήλθε σε 1,84 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 7,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024 (1,99 δισ. ευρώ). Κι αυτό, παρά την αύξηση των τουριστικών αφίξεων, που θα ανέμενε κανείς να ενισχύσει την κατανάλωση σε φαγητό, ποτό και διασκέδαση.

Παράδοξο: Αύξηση του τουρισμού – μείωση στον τζίρο

Την ίδια περίοδο, οι επιχειρήσεις παροχής καταλυμάτων κατέγραψαν αύξηση 7,5% στον κύκλο εργασιών τους, υπογραμμίζοντας το παράδοξο: περισσότεροι τουρίστες, λιγότερη κατανάλωση στην εστίαση. Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η αισχροκέρδεια στα τρόφιμα (+30% από το 2021), τα καύσιμα, και το ηλεκτρικό ρεύμα, έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά να μειώσουν δραστικά τις εξόδους τους.

Το “success story” της κυβέρνησης και η πραγματικότητα

Η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών πανηγυρίζουν για την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη:

  • Αν η φοροδιαφυγή μειώθηκε, τα στατιστικά έπρεπε να αυξηθούν.
  • Αν οι τουρίστες αυξήθηκαν, έπρεπε να αυξηθεί η κατανάλωση.
  • Αν παρ’ όλα αυτά μειώθηκε ο τζίρος, τότε η αγοραστική δυνατότητα των πολιτών έχει καταρρεύσει.

Ο κλάδος της εστίασης (περίπου 80.000 επιχειρήσεις και 400.000 εργαζόμενοι) βρίσκεται σε δομικό αδιέξοδο, την ώρα που η επίσημη αφήγηση κάνει λόγο για “ανάπτυξη”.

Σύγκριση με το λιανικό εμπόριο – Η «σιωπηλή» ένδειξη

Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ότι ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο τροφίμων – ποτών – καπνού αυξήθηκε κατά 4,7% τον Φεβρουάριο 2025 (σε σχέση με το 2024), αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του 2021. Η κατανάλωση γίνεται στο σπίτι, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για λογαριασμούς και βασικές ανάγκες.

Ουσιαστικά, η κοινωνική συμπεριφορά αλλάζει: οι έξοδοι περιορίζονται, η ψυχαγωγία εξαφανίζεται, και η ευτυχία υποχωρεί – μετρήσιμα.


Η μείωση του τζίρου στην εστίαση δεν είναι απλώς ένα στατιστικό στοιχείο. Είναι ένδειξη ότι το μοντέλο της αισχροκέρδειας έχει διαλύσει την εγχώρια ζήτηση. Και το χειρότερο: η Ευρώπη δείχνει να χάνει πλέον και τη διάθεση – και τη δυνατότητα – να “σώσει” ξανά την Ελλάδα. Το οικοδόμημα που παρουσιάζεται ως επιτυχία, στηρίζεται σε μια καθημερινότητα που καταρρέει.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψηφιακός εφιάλτης στην ΕΕ: Το Grok του Μασκ στο στόχαστρο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Η Κομισιόν ενεργοποιεί τον Νόμο περί Τεχνητής Νοημοσύνης μετά την παραγωγή χιλιάδων deepfakes – Γιατί οι Βρυξέλλες «τρέμουν» το ψηφιακό ξεγύμνωμα και την αλγοριθμική ασυδοσία

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;