Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα – όσο κι αν κάποιοι παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν απλώς τάσεις. Διαμορφώνουν σκηνικό. Προετοιμάζουν έδαφος. Και αυτή τη στιγμή, προετοιμάζουν το έδαφος για την επιστροφή Τσίπρα. Αλλά ως “ιδρυτή”.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Interview, έξι στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία νέου κόμματος στον προοδευτικό χώρο. Το 59% από όσους τοποθετούνται υπέρ νέων σχηματισμών, προσδιορίζουν το κενό στον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.
Κοινώς: το έδαφος έχει στρωθεί – και στρώνεται συστηματικά – για να επιστρέψει ο Τσίπρας ως «σωτήρας» της απογοητευμένης βάσης.
Όμως αυτή η «επιστροφή», αν επιβεβαιωθεί, δεν θα είναι λαϊκή πρωτοβουλία. Δεν θα ξεκινήσει από τις πλατείες ή τα κινήματα. Δρομολογείται ήδη στα κλειστά σαλόνια της εγχώριας ολιγαρχίας, στα επιτελεία της τραπεζοκρατίας και στους διαδρόμους των γνωστών ξένων κέντρων επιρροής που ελέγχουν εδώ και χρόνια την ελληνική πολιτική ζωή.
Οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν τη γύμνια του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού:

Η ΝΔ παραμένει πρώτη με 24,8%, αλλά με κατάρρευση της κοινωνικής εμπιστοσύνης – 69% των πολιτών λέει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση.
Η αντιπολίτευση είναι πλήρως απονομιμοποιημένη: Το ΠΑΣΟΚ μόλις 13,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 9%, και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ελεύθερη πτώση με 4,6%.
Κανένας πολιτικός αρχηγός δεν πείθει – πλην ενός ονόματος που παραμένει στο πίσω μέρος του μυαλού της «αγοράς»: Αλέξης Τσίπρας.
Μην έχετε αμφιβολία. Οι μετρήσεις δεν πέφτουν από τον ουρανό. Είναι εργαλεία πολιτικής προετοιμασίας.
Και αυτή τη φορά, το πολιτικό προϊόν που ετοιμάζουν είναι ένα νέο “πολιτικό μόρφωμα” με προοδευτικό περιτύλιγμα και βαριά σφραγίδα: ΤΣΙΠΡΑΣ.

Όσο η κοινωνία απογοητεύεται από τους παραδοσιακούς φορείς, τόσο η «μηχανή» κινείται στα παρασκήνια. Οι ίδιοι που τον ανέβασαν, τον προστάτεψαν και τον έριξαν – είναι οι ίδιοι που τώρα ετοιμάζονται να τον επαναφέρουν. Όχι για να αλλάξει το σύστημα, αλλά για να το ξαναθωρακίσει με νέο πρόσωπο και παλιά υλικά.
Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν θα γίνει νέο κόμμα.
Το ερώτημα είναι: θα προλάβει ο λαός να αντιδράσει πριν ολοκληρωθεί το σχέδιο;