Financial Times: Αμερικανικές πιέσεις για μονομερή μείωση δασμών από την ΕΕ – Προειδοποίηση για αντίμετρα αν δεν υπάρξουν παραχωρήσεις

Η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε μονομερείς μειώσεις δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, προειδοποιώντας ότι χωρίς παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες δεν θα υπάρξει πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες και ενδέχεται να επιβληθούν «ανταποδοτικοί» δασμοί ύψους 20%. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζονται.

Ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ, φέρεται να τόνισε στον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, ότι το πρόσφατο επεξηγηματικό σημείωμα των Βρυξελλών δεν ανταποκρίνεται στις αμερικανικές προσδοκίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ΕΕ επιδίωξε τη δημιουργία ενός συναινετικού πλαισίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ωστόσο το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει σημαντικό.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, ενώ τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Γραφείο του Αμερικανού Αντιπροσώπου για το Εμπόριο (USTR) δεν προχώρησαν σε κάποιο σχόλιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν δασμούς 25% σε εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο, καθώς και 10% σε πολλά άλλα προϊόντα. Οι εν λόγω δασμοί εφαρμόζονται στο πλαίσιο προσωρινής μείωσης των ανταποδοτικών μέτρων για 90 ημέρες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία.

Αντιδρώντας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τους δικούς της σχεδιαζόμενους δασμούς και πρότεινε την πλήρη κατάργηση των δασμών σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα μεταξύ των δύο πλευρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρμοδιότητα για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ οποιαδήποτε συμφωνία απαιτεί την έγκριση τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...