Μητσοτάκης: «Αδικαιολόγητο και απαράδεκτο αυτό που γίνεται στη Γάζα» – Στήριξη στην κατάπαυση του πυρός, αναθεώρηση μονιμότητας στο Δημόσιο και νέα συνάντηση με Ερντογάν
Σαφή θέση υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της πλήρους αποκατάστασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας πήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Υπό το βάρος των επικρίσεων για καθυστερημένη αντίδραση, ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι «καθόλου σιωπηλή» απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση.
«Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στη Γάζα είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Το Ισραήλ πρέπει άμεσα να σταματήσει τις επιχειρήσεις και να διευκολύνει την παροχή βοήθειας», δήλωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ανεμπόδιστη πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα. Αν και επανέλαβε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας–Ισραήλ, τόνισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι στους συμμάχους μας να λέμε σκληρές αλήθειες».
Ο πρωθυπουργός άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο μεσολαβητικού ρόλου της Ελλάδας, εφόσον μπορεί να λειτουργήσει ως «γεφυροποιός» στην περιοχή.
Στροφή στη μονιμότητα στο Δημόσιο
Για πρώτη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος που κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως ανέφερε, «η μονιμότητα δεν μπορεί να είναι δύναμη αδράνειας». Σε περιπτώσεις συστηματικής ανεπάρκειας, υποστήριξε, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα απομάκρυνσης, σημειώνοντας ότι για την αναθεώρηση θα απαιτηθεί πιθανόν πλειοψηφία 180 βουλευτών, άρα και ευρύτερες κοινοβουλευτικές συναινέσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία της αξιολόγησης στο Δημόσιο: «Δεν νοείται υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση. Πρέπει να εφαρμοστεί με πραγματικά κριτήρια – όχι όπως επί ΣΥΡΙΖΑ, όπου το 97% κρίθηκε άριστο». Υπενθύμισε, επίσης, ότι η παρούσα κυβέρνηση εισήγαγε μπόνους αποδοτικότητας, με 40 εκατ. ευρώ φέτος να διατίθενται για το σκοπό αυτό.
Ελληνοτουρκικά και ευρωπαϊκά εξοπλιστικά
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως η επόμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, τους προσεχείς μήνες. Όπως είπε, αναζητείται ακόμη η κατάλληλη ημερομηνία.
Σχετικά με την τουρκική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα επέμεινε στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω του προγράμματος SAFE και υπενθύμισε ότι για οποιαδήποτε συμφωνία της Ε.Ε. με τρίτες χώρες απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών, γεγονός που δίνει στην Αθήνα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε, συνολικά, να δείξει πως η κυβέρνηση τοποθετείται με σαφήνεια στα κρίσιμα μέτωπα, απαντώντας με συνδυασμό ρεαλισμού και πολιτικής σκληρότητας σε εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις.