Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη θαλάσσια ασφάλεια, αναμένεται να αναφερθεί σε σύγχρονες και ασύμμετρες απειλές όπως η πειρατεία, η τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο, οι υβριδικές επιθέσεις και η κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης παράνομων δραστηριοτήτων που απειλούν την ασφάλεια του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη ροή του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ θα επισημάνει ιδιαίτερα την πρακτική της παράκαμψης διεθνών κυρώσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στην κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συλλογικής διεθνούς δράσης για την αντιμετώπιση αντίστοιχων προκλήσεων. Παράλληλα, θα αναδείξει τον ενεργό και ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε κρίσιμες επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας, όπως οι ΑSPIDES, ATALANTA και IRINI.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η ελευθερία της συνδεσιμότητας σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς συνιστά θεμέλιο για ενεργειακή διαφοροποίηση, τεχνολογική πρόοδο και προσιτές τιμές για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Τέλος, θα επαναβεβαιώσει τη σημασία της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία θα προτείνει ως πλαίσιο για την παγκόσμια διακυβέρνηση των θαλασσών και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών προκλήσεων.