Συνομιλία Τραμπ και Πούτιν – Όλο το παρασκήνιο – Τι συνέβη;

Δύο ώρες διάρκειας είχε η συνομιλία Τραμπ-Πούτιν την Κυριακή – Συμφωνία για προσωρινή εκεχειρία σε ενεργειακές υποδομές, ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης κορυφής

Σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας άνω των δύο ωρών είχαν την Κυριακή 19 Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία και χαρακτηρίστηκε από διπλωματικούς παρατηρητές ως η πιο κρίσιμη μεταξύ των δύο ηγετών από την έναρξη της σύρραξης.

Τι συμφώνησαν Τραμπ και Πούτιν

Το βασικό αποτέλεσμα της επικοινωνίας ήταν η προσωρινή αναστολή των ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, για διάστημα 30 ημερών, ως «βήμα καλής θέλησης». Παράλληλα, συμφωνήθηκε η έναρξη τεχνικών διαπραγματεύσεων για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τραμπ επανέλαβε τη θέση του υπέρ της άμεσης εκεχειρίας και τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η «αιματοχυσία που κοστίζει χιλιάδες ζωές εβδομαδιαίως». Ο Πούτιν χαρακτήρισε τη συνομιλία «ειλικρινή και παραγωγική», υπογραμμίζοντας τη διάθεσή του για ειρηνική διευθέτηση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οι όροι της Μόσχας για βιώσιμη ειρήνη

Το Κρεμλίνο, αν και δήλωσε θετικά διακείμενο προς τις συνομιλίες, ξεκαθάρισε ότι για μόνιμη εκεχειρία απαιτούνται:

Αναγνώριση των «θεμελιωδών συμφερόντων ασφαλείας» της Ρωσίας.

Τερματισμός της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Δέσμευση του Κιέβου για ουδετερότητα και απομάκρυνση δυνάμεων από κατεχόμενες περιοχές.

Η στάση των ΗΠΑ: Κυρώσεις στο τραπέζι
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος τόνισε πριν τη συνομιλία ότι ο πρόεδρος Τραμπ παραμένει «ανοικτός σε συνάντηση» με τον Πούτιν, αλλά σε περίπτωση αδιαλλαξίας, «όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι», συμπεριλαμβανομένων και νέων κυρώσεων. Μετά τη συνομιλία, η εκπρόσωπος Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε ότι η συμφωνία για παύση πυρών στις ενεργειακές υποδομές αποτελεί «πραγματικό βήμα προς την ειρήνη».

Διεθνείς αντιδράσεις: Επιφυλάξεις και ελπίδες
Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία την πρωτοβουλία Τραμπ. Μέσα όπως το BBC και το CNN έκαναν λόγο για «δοκιμασία αξιοπιστίας» του Αμερικανού προέδρου, ενώ άλλοι αναλυτές εκτιμούν πως ο Πούτιν χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για να κερδίσει χρόνο.

Στην Ουκρανία, η κυβέρνηση εμφανίζεται επιφυλακτική. Ουκρανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι μια ενδεχόμενη διμερής συμφωνία ΗΠΑ–Ρωσίας μπορεί να παρακάμψει το Κίεβο, οδηγώντας σε πιέσεις για αποδοχή δυσμενών όρων.

Συνάντηση κορυφής: Πιθανή αλλά όχι άμεση

Παρότι ο Τραμπ δείχνει θετικός σε συνάντηση με τον Πούτιν, η ρωσική πλευρά απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν «σχέδια για άμεση συνάντηση». Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν μια μελλοντική σύνοδο, εφόσον υπάρξει πρόοδος.

Τι ακολουθεί

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές το επόμενο διάστημα. Στο μεσοδιάστημα, θα αξιολογηθεί η τήρηση της προσωρινής εκεχειρίας και η πρόοδος στις τεχνικές συνομιλίες. Το τηλεφώνημα της 19ης Μαΐου ενδέχεται να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας φάσης στη διπλωματική πορεία προς την ειρήνη – ή ακόμη μία αποτυχημένη προσπάθεια αν οι προϋποθέσεις δεν εκπληρωθούν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ