Ανατροπή από την Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τι ισχύει τελικά με τη συνεργασία που αποκάλυψε ο Κασσελάκης

Σε νέες δηλώσεις για την υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη και τη δυνατότητα σύστασης προανακριτικής επιτροπής προχώρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος το Σάββατο από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός του δήλωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας υιοθέτησε κατηγορητήριο που συνέταξε το Κίνημα Δημοκρατίας.

Η επικεφαλής της Πλεύσης ξεκαθάρισε ότι «δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε από τον κ. Κασσελάκη με τον τρόπο που ειπώθηκε», υπογραμμίζοντας ότι η πρόθεση του κόμματός της είναι να συγκεντρωθούν 30 υπογραφές βουλευτών για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει όλο το εύρος της πολιτικής ευθύνης για το έγκλημα στα Τέμπη — χωρίς περιορισμούς, χωρίς εξαιρέσεις, και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «εντός».

Κωνσταντοπούλου: «Θα προχωρήσουμε μόνο αν συμπεριληφθούν όλοι οι υπεύθυνοι»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ανοιχτή σε συνεργασία, επισημαίνοντας ωστόσο πως για να στηριχθεί κοινή πρόταση, θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο τον τότε υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, αλλά και τον πρωθυπουργό, καθώς και όλα τα κυβερνητικά πρόσωπα που είχαν πολιτική ή ποινική εμπλοκή, ακόμα και σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν θα εξαιρεί ούτε πρόσωπα, ούτε αξιόποινες πράξεις».

Παράλληλα, επανέλαβε πως το ζητούμενο είναι μια νομικά τεκμηριωμένη διατύπωση, ικανή να ανοίξει τον δρόμο για την ενεργοποίηση της προανακριτικής διαδικασίας στη Βουλή, και όχι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με πολιτικά κίνητρα.

Κασσελάκης: «Ο Μητσοτάκης είναι ο ιθύνων νους»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε το μεσημέρι της Κυριακής, δηλώνοντας ότι η συνεργασία με την Πλεύση είναι «απαλλαγμένη από εγωισμούς» και αποσκοπεί αποκλειστικά στη δικαίωση των οικογενειών των θυμάτων. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ιθύνων νους των εγκληματιών αυτών», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είχε παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δύο εβδομάδες πριν από την τραγωδία, λόγω ελλείψεων στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Χρήστου Σπίρτζη, για την περίοδο διακυβέρνησης πριν από το 2019, λέγοντας ότι «δεν νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει στο στόχαστρο τα δικά του στελέχη».

Συγκλίσεις και διαφωνίες με φόντο το άρθρο 86

Οι δύο πλευρές εμφανίζονται πρόθυμες να συζητήσουν μια κοινή πρωτοβουλία, ωστόσο η Κωνσταντοπούλου επιμένει σε πλήρη και σαφή νομική τεκμηρίωση και ευρεία ποινική στόχευση. Ο Κασσελάκης από την άλλη μιλά για κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών και πλήρη πολιτική κάθαρση, χωρίς «ξεπλύματα» και «μικροκομματικούς συμψηφισμούς».

Η συζήτηση μετατοπίζεται πλέον στη Βουλή, όπου η αναζήτηση των 30 υπογραφών αποκτά ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον — καθώς η τελική σύνθεση της πρότασης θα καταδείξει ποιοι είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν έμπρακτα μια διαδικασία διερεύνησης χωρίς πολιτικές «ασυλίες».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ