Ανάλυση του BBC: Οι προτάσεις Πούτιν, η στάση Ζελένσκι και ο ρόλος Τραμπ στη ρευστή διπλωματία Ουκρανίας–Ρωσίας

Σε μια περίοδο ιδιαίτερα ρευστών εξελίξεων, η πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη συνοδεύτηκε από προσεκτική αλλά όχι απορριπτική απάντηση από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γεγονός που, σύμφωνα με ανάλυση του BBC, ενδέχεται να σηματοδοτεί νέα διπλωματικά σενάρια για τον πόλεμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, αντί να ασκήσει σκληρή κριτική στη Μόσχα επειδή δεν αποδέχθηκε τη δυτική πρόταση για 30ήμερη εκεχειρία, επέλεξε έναν πιο συγκρατημένο τόνο. Σε ανάρτησή του στο X, χαρακτήρισε την πρόταση Πούτιν ως «θετικό σημάδι ότι οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν τον τερματισμό του πολέμου», παραμένοντας όμως επιφυλακτικός μέχρι να υπάρξει επίσημη ρωσική δέσμευση για την εκεχειρία.

Σύμφωνα με το BBC, η στάση του Ζελένσκι εξυπηρετεί μια ευρύτερη στρατηγική: ούτε ο ίδιος, ούτε ο Πούτιν θέλουν να κατηγορηθούν από τον Ντόναλντ Τραμπ ως το εμπόδιο στην ειρήνη, ειδικά ενόψει των αμερικανικών εκλογών. Η πλατφόρμα του Τραμπ, το Truth Social, φιλοξένησε πρόσφατα μήνυμά του που έκανε λόγο για «μια δυνητικά σπουδαία μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία», αφήνοντας υπόνοιες ότι βλέπει θετικά μια εξέλιξη προς τις διαπραγματεύσεις.

Το BBC επισημαίνει επίσης τις δυσκολίες που περιβάλλουν τις συνομιλίες. Από τη σκοπιά της Ρωσίας, οι «βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης» περιλαμβάνουν την πρόθεση της Ουκρανίας να ενταχθεί στη Δύση και στο ΝΑΤΟ, κάτι που το Κρεμλίνο θεωρεί στρατηγική απειλή. Η απαίτηση να σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία πριν από την έναρξη εκεχειρίας δημιουργεί επίσης προσκόμματα.

Στο έδαφος, η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, η Ρωσία εξαπέλυσε νέες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο εξέδωσε προειδοποίηση για επικείμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ενώ στο επίκεντρο της ανησυχίας παραμένει το ενδεχόμενο χρήσης υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik, οι οποίοι – σύμφωνα με ρωσικούς ισχυρισμούς – είναι σχεδόν «ασταμάτητοι».

Όπως επισημαίνει το BBC, η διπλωματική κινητικότητα από μόνη της δεν εγγυάται πρόοδο. Το ερώτημα δεν είναι μόνο αν θα γίνουν οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά τι ουσιαστικό περιεχόμενο θα έχουν – και κυρίως, αν θα σηματοδοτήσουν ένα πρώτο βήμα προς τερματισμό της σύγκρουσης ή απλώς θα χρησιμοποιηθούν για να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος στο πεδίο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ