Ριζικές αλλαγές στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας για τις επόμενες εκλογές σχεδιάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Στόχος του είναι να διαμορφώσει μια συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου θα έχει ισχυρή επιρροή και η οποία θα είναι αποφασισμένη ανά πάσα στιγμή να υψώσει τείχος προστασίας, έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Για το καλό και το κακό σενάριο. Για τη θετική έκβαση, αν δηλαδή η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές, αλλά δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία και στις επαναληπτικές εκλογές.
Έχοντας τη στήριξη της συντριπτικής πλειονότητας των βουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει τις συμμαχίες που εκείνος θεωρεί πιο πρόσφορες πολιτικά για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αλλά και για την αρνητική έκβαση, στην περίπτωση δηλαδή που η Νέα Δημοκρατία ηττηθεί στις εκλογές. Τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, στο μεγαλύτερο τμήμα της τουλάχιστον, θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις όποιες κινήσεις αμφισβήτησης ή και… αποκαθήλωσης. Μόνο που η σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας έχει δείξει πως μετά από μια αποτυχία οι εξελίξεις παίρνουν τη μορφή τσουνάμι που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, στα πλάνα του κ. Μητσοτάκη είναι να συμπεριλάβει στις λίστες της παράταξης νέα πρόσωπα, που αναδείχθηκαν ή ενεργοποιήθηκαν αφότου εκείνος εκλέχθηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις του και έχουν την ίδια προσέγγιση ως προς την άσκηση της πολιτικής και τη διακυβέρνηση. Με το σκεπτικό αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έχει ανάψει πράσινο φως σε όλα τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης, ώστε να κατέβουν υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Ορισμένους μάλιστα εξ αυτών τους έχει παροτρύνει προσωπικά να το κάνουν.
Μέχρι στιγμής, από τους 21 εξωκοινοβουλευτικούς οι 12 – 15 έχουν εκφράσει την πρόθεση να κατέβουν υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη είναι στα ψηφοδέλτια να συμπεριλάβει και πρόσωπα που δεν βρίσκονται στα στενά όρια της Νέας Δημοκρατίας. Θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει ότι παραμένει αμετακίνητος στο πάγιο δόγμα του για την πολιτική διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας, με την προσδοκία ότι θα συσπειρώσει πέριξ της παράταξης πολίτες που δεν είναι διαχρονικοί ψηφοφόροι της.
Ο γρίφος Καραμανλή – Σαμαρά
Η είσοδος δεκάδων νέων προσώπων στα ψηφοδέλτια, ορισμένα εξ αυτών από άλλους πολιτικούς χώρους, θα σημάνει αυτόματα λιγότερες θέσεις κενές για νεοδημοκράτες υποψήφιους. Και αυτό θα φέρει γκρίνιες και εντάσεις στην προεκλογική περίοδο. Το μεγάλο ερωτηματικό ωστόσο των επόμενων εκλογών θα έχει να κάνει με τους Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά και για το αν θα είναι ή όχι εκ νέου υποψήφιοι. Είναι προφανές, προκύπτει και από τις πληροφορίες, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προτιμούσε να αποχωρήσουν – και όχι μόνο για να αδειάσουν δύο θέσεις στα ψηφοδέλτια. Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι στον σωστό χρόνο θα επιχειρήσει να πείσει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς ότι είναι η ώρα να αποσυρθούν. Κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι ο Κ. Καραμανλής σκέφτεται σοβαρά να αποχωρήσει από την πολιτική, αλλά οι σχετικές πληροφορίες (φήμες) ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν. Αν οι εκλογές διεξαχθούν προς το τέλος της τετραετίας, ο κ. Σαμαράς θα αγγίζει το 70ό έτος της ηλικίας του, πλην όμως μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλώσει… τάσεις φυγής. Στο παρελθόν είχε ακουστεί ότι αν αποχωρήσει μετά από συνεννόηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη τη θέση του στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στη Μεσσηνία θα καταλάβει ο γιος του. Καμιά πλευρά ωστόσο, όπως ήταν φυσικό, δεν επιβεβαίωσε το… παζάρι. Κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι αν αποσυρθούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί τότε ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες αλλαγές στα ψηφοδέλτια. Και η μπάλα μπορεί να πάρει πολλούς…