Για την έντονη φημολογία που διακινείται εδώ και μήνες και θέλει την πρόεδρο του Συλλόγου των Συγγενών των Θυμάτων των Τεμπών Μαρία Καρυστιανού να κατεβαίνει στην πολιτική ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκπομπή του Action24.
Ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι ένα κόμμα πρέπει να έχει αναλύσεις και πολιτικές που λύνουν προβλήματα, αλλιώς «θα ξεφουσκώσει ή δεν θα είναι μια πετυχημένη κυβέρνηση», ενώ συμφώνησε πως η Μαρία Καρυστιανού είναι μια χαρισματική προσωπικότητα.
Σε ερώτηση για το τι θα σήμαινε ένα κόμμα της κ. Καρυστιανού ή μια εκλογική συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για την πολιτική συνολικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε συγκεκριμένα:
«Εγώ δεν μειώνω τη σημασία στην πολιτική χαρισματικών προσωπικοτήτων. Μπορούν να παίξουν έναν ρόλο, να ενοποιήσουν αιτήματα, να το κάνουν με λαϊκό τρόπο κατανοητό. Αλλά αυτό, αν είναι να πετύχει, πρέπει να είναι το τέλος μιας διαδικασίας. Αν δεν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, να αναλύσεις ποια είναι τα προβλήματα, πώς φτάσαμε εδώ και πού θέλουμε να πάμε, φοβάμαι ότι όσο χαρισματικός και να είναι κάποιος, αν δεν έχεις αναλύσεις και πολιτικές που λύνουν τα προβλήματα, μπορεί είτε να ”ξεφουσκώσει” είτε να μην είναι πετυχημένη μια τέτοια κυβέρνηση. Βέβαια και είναι χαρισματική η κ. Καρυστιανού».
Ακόμα, ερωτώμενος αν το δυστύχημα των Τεμπών θα είχε προκαλέσει τόσο μεγάλες κινητοποιήσεις δίχως τον αγώνα των συγγενών, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς σημείωσε: «Η χαρισματική προσωπικότητα κολλάει πάνω σε πραγματικό πρόβλημα. Δεν είναι μόνο ότι είναι χαρισματική η Καρυστιανού, είναι το ζήτημα της συγκάλυψης, ότι κανένας δεν λογοδοτεί σε αυτή τη χώρα για τίποτα κι εκεί έδεσε η κ. Καρυστιανού. Μια εναλλακτική κυβέρνηση πρέπει να πείσει ότι ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τους στάσιμους μισθούς ή τα νέα ζευγάρια που δεν μπορούν να βρουν ένα σπίτι. Αυτά τα ερωτήματα δεν είναι προφανές σε μένα ότι μπορούν να τα απαντήσουν ούτε η κ. Κωνσταντοπούλου, ούτε η κ. Καρυστιανού».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μιλώντας σε εκδήλωση φοιτητικών συλλόγων την Τετάρτη, η Μαρία Καρυστιανού αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι πρόκειται να ασχοληθεί με την πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χυδαιολογούν, όταν φωνάζουμε την αλήθεια, ότι δήθεν έχουμε βλέψεις και σκοπιμότητες, λες και υπήρχε περίπτωση να αποτελέσουμε εμείς γρανάζι αυτού του συστήματος που σκότωσε τα παιδιά μας».
Διευκρινήσεις Τσακαλώτου
«Μεγάλη η δυναμική του κινήματος των Τεμπών, πολύ σοβαρός ηγετικός ρόλος της κ. Καρυστιανού».
Όποιος θεωρεί ότι θα ξεφουσκώσει το κίνημα των Τεμπών κάνει μεγάλο πολιτικό λάθος, ξεκαθαρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε διευκρινίσεις μετά τη δήλωση που έκανε για τη Μαρία Καρυστιανού.
Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς εξέδωσε ανακοίνωση, μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Action24, κατά τη διάρκεια της οποίας ρωτήθηκε και πώς βλέπει το ενδεχόμενο να μπει στην πολιτική η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023».
«Αν η ερώτηση ήταν “θα ξεφουσκώσει το κίνημα των Τεμπών;” τότε θα απαντούσα ότι είναι ένα κίνημα με μεγάλη δυναμική- με πολύ σοβαρό ηγετικό ρόλο από την κ. Καρυστιανού- και όποιος θεωρεί ότι θα ξεφουσκώσει κάνει μεγάλο πολιτικό λάθος», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Αλλά η ερώτηση ήταν πως βλέπω το ενδεχόμενο η κ. Καρυστιανού να κάνει πολιτικό κόμμα, όπου και απάντησα ότι ένα πολιτικό κόμμα που θέλει να πάει καλά και να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας πρέπει να απευθυνθεί σε πολύ μεγαλύτερη γκάμα ζητημάτων. Αν δεν το κάνει αυτό δεν θα είναι αποτελεσματικό», συμπληρώνει.
Στην ίδια ανακοίνωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραθέτει την απομαγνητοφώνηση του συγκεκριμένου σημείου της συνέντευξης.
«Η ερώτηση της κ. Καλογεροπούλου ήταν:
“Το θέμα των ημερών είναι αν η κ. Καρυστιανού θα κάνει δικό της κόμμα ή αν θα πάει με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και θα συνεργαστούν. Δεν σας ζητάω να μαντέψετε τι θα γίνει. Σας ζητάω όμως να μου πείτε τι σημαίνει αυτό πολιτικά για εσάς γενικά, όχι μόνο για τη Νέα Αριστερά. Αν ο κόσμος αισθάνεται την ανάγκη για να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα, προσδοκώντας ότι θα γίνουν πράξη όλα αυτά που αναζητά, δικαιοσύνη. Ότι θα του λύσει τα προβλήματα. Εσάς τι σας δημιουργεί ως πολιτικό; Μήπως γενικά τα κόμματα τα συστημικά κάπου το έχουν χάσει;”.
Η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου:
“Μα είναι σίγουρο ότι το έχουν χάσει. Ότι υπάρχει ένα ρεύμα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες που λέει ότι η πολιτική και οι πολιτικοί συνήθως μας ξεχνάνε, ένας λαϊκός κόσμος λέει ότι δεν ασχολούμαστε με τα προβλήματά τους, αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα
“ Αυτό που με ρωτάτε για την κ. Καρυστιανού, δεν θέλω να μειώσω τη σημασία που έχουν στην πολιτική χαρισματικές προσωπικότητες. Μπορούν να παίξουν ρόλο, να ενοποιήσουν κάποια αιτήματα με λαϊκό τρόπο, με έναν κατανοητό τρόπο. Αλλά αυτό συνήθως αν είναι να πετύχει πρέπει να είναι το τέλος μιας διαδικασίας.
Αν δεν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, αν δεν μπορείς να αναλύσεις τα προβλήματα – γιατί είμαστε εδώ που είμαστε, πως φτάσαμε εδώ και που θέλουμε να πάμε – και πως τα αντιμετωπίζουμε, φοβάμαι ότι όσο χαρισματική και αν είναι μια γυναίκα, που είναι χαρισματική και δυναμική η κ. Καρυστιανού, αν δεν κουμπώσεις με αναλύσεις και πολιτικές που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα μπορεί – ίσως και σίγουρα – να ξεφουσκώσει ή να μην είναι επιτυχημένη μια τέτοια κυβέρνηση”».