Κοινωνική οργή: Μουδιασμένο το Μαξίμου από τα στοιχεία για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Να αποκρούσει το «μούδιασμα» που επικρατεί στην κοινωνία για το… μικρό «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ επιχειρεί κεντρικά η κυβέρνηση, βγάζοντας καθημερινά και έναν… λαγό από το καπέλο.

Προχθές ήταν οι διαρροές από ανώτατες κυβερνητικές πηγές ότι στο Μαξίμου σχεδιάζουν και νέα μέτρα στήριξης. Χθες, ήταν η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εργασίας, με την οποία ο Κωστής Χατζηδάκης επιχείρησε όχι μόνο να διασώσει τα προσχήματα σε σχέση με το περίφημο «πρώτο ένσημο», αλλά ταυτοχρόνως να καλλιεργήσει προσδοκίες και για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022.

Μούδιασμα

Τα παραπάνω δείχνουν ότι τα στοιχεία που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι ιδιαίτερα θετικά ως προς τον αντίκτυπο των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι αυτά που ακούστηκαν από το Βελλίδειο την περασμένη Κυριακή δεν ήταν το… τέλος, αλλά η αρχή: στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, είχαμε τις προαναφερθείσες προχθεσινές διαρροές για νέα μέτρα στήριξης, αλλά και την χθεσινή πρωτοβουλία του Κωστή Χατζηδάκη να ανοίξει τα χαρτιά του για τα ζητήματα του υπουργείου του. Επί της ουσίας, ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να απαλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε η… ανώμαλη προσγείωση αναφορικά με το «πρώτο ένσημο»: ενώ, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει από βήματος της ΔΕΘ για «1.200 ευρώ επί 6 μήνες», εν τέλει αποδείχθηκε ότι τα 1.200 είναι… εφάπαξ, άρα αφορά επιδότηση 100 ευρώ μηνιαίως για ένα εξάμηνο για την επιχείρηση και άλλα τόσα για τον νεοπροσλαμβανόμενο.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, βεβαίως, δεν αύξησε το ποσό ή το κονδύλι, αλλά έκανε κάτι άλλο: «συμπλήρωσε» την εξαγγελία Μητσοτάκη προαναγγέλλοντας ότι αυτή θα συνοδευθεί από «ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας», όπως ίσχυε και τις ενισχύσεις που είχαν λάβει οι επιχειρήσεις για τον κορωνοϊό. Βεβαίως, η ρήτρα «διατήρησης θέσεων εργασίας» είναι διαφορετική από την «ρήτρα μη απολύσεων». Με άλλα λόγια, ένας εργοδότης θα μπορεί να «αντικαταστήσει» μεγαλύτερους σε ηλικία -και «ακριβούς» ως προς τον μισθό τους- εργαζόμενους με νεοπροσλαμβανόμενους, διατηρώντας σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρησή του. Έτσι και την επιδότηση για το «πρώτο ένσημο» θα πάρει, αλλά και μείωση του μισθολογίου του θα έχει.

Προσδοκίες για τον μισθό

Συν τοις άλλοις, κάτι το θέμα της ακρίβειας και της αύξησης των λογαριασμών της ΔΕΗ, κάτι η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητεί αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να αντιμετωπιστεί το ροκάνισμα του λαϊκού εισοδήματος, η κυβέρνηση επιχειρεί να τείνει χείρα φιλίας και στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό. Έτσι, εκτός του 2% που θα αυξηθεί ο μισθός από 1ης Ιανουαρίου (και θα διαμορφωθεί στα 663 ευρώ…), ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε χθες ότι η κοινωνία θα έχει «μέρισμα από την ανάπτυξη» της οικονομίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάμε σε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού: εξήγησε, μάλιστα, ότι τους πρώτους μήνες του έτους θα κληθούν οι κοινωνικοί εταίροι να συμφωνήσουν σε μία νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ταυτοχρόνως, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, συνέχισε να υπογραμμίζει με έμφαση την σημασία της κατάργησης του φόρου γονικής παροχής για περιουσίες έως και 800.000 ευρώ, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει όσο μπορεί να κρατήσει ανοιχτή την επικοινωνία της με την λεγόμενη μεσαία τάξη…

ΠΗΓΗmatrix24.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...