Από τον Γιάννη Μακρυγιάννη
Η πρόσφατη σπουδή της Όλγας Γεροβασίλη να στηρίξει τον Κώστα Τασούλα, έναντι της κριτικής που δέχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής από τη Μαρία Καρυστιανού για τον χειρισμό των δικογραφιών που αφορούν στο έγκλημα των Τεμπών, ξένισε πολλούς και προκάλεσε τεράστια ερωτήματα, αλλά και αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αντιπρόεδρος της Βουλής παρείχε απλόχερα τη στήριξή της στον κ. Τασούλα στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή για τον υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς οι βολές της κυρίας Καρυστιανού ήταν και ευθείες και τεκμηριωμένες, βάση του Κανονισμού της εθνικής αντιπροσωπείας.
Και μπορεί μία μέρα μετά να αναδιπλώθηκε θεαματικά η κυρία Γεροβασίλη, βλέποντας τη γενική κατακραυγή στο πρόσωπό της, ωστόσο η σύμπλευσή της την κρίσιμη ώρα με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής έδωσε το περιθώριο στον κ. Τασούλα να «ξεφύγει» κάπως από τη μέγγενη της αμφισβήτησης, σε μία περίοδο που εξελίσσεται η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.
Το ότι η κυρία Γεροβασίλη προτίμησε για χάρη του κ. Τασούλα να βρεθεί απέναντι στην κυρία Καρυστιανού προκάλεσε σε πολλούς έκπληξη. Και χρειάστηκε να την επικρίνει η ίδια η πρόεδρος του συλλόγου συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη για να ανασκευάσει, καταφεύγοντας σε δικαιολογίες, που με δυσκολία ψέλλιζαν και οι σοβαροί παράγοντες της ΝΔ.
Πώς επιχειρήθηκε το «φάγωμα» του Συνηγόρου του Πολίτη
Κι όμως, η στάση αυτή της κυρίας Γεροβασίλη δεν είναι η μόνη που έχει προκαλέσει απορίες ως προς τις «σχέσεις» της με τον κ. Τασούλα.
Αυτές τις ημέρες έχει προκληθεί τεράστιο πολιτικό θέμα με το πώς αντιμετωπίζει τις ανεξάρτητες αρχές η κυβέρνηση και τις προεκτάσεις για το υπό κατάρρευση «κράτος Δικαίου» στη χώρα, με ευρωπαϊκό αρνητικό αντίκτυπο.
Αφορμή είναι το πόρισμα η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη για το ναυάγιο της Πύλου.
Το πόρισμα εκθέτει την κυβέρνηση και το Λιμενικό Σώμα, εντοπίζοντας σειρά σοβαρών και επίμεμπτων παραλείψεων από ανώτερους αξιωματικούς, που χρήζουν ποινικής αξιολόγησης.
Ήταν τόσο μεγάλη η ενόχληση της κυβέρνησης, που το υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε μία πρωτοφανή ανακοίνωση εναντίον της ανεξάρτητης αρχής, ενώ το Μαξίμου έδωσε άλλη διάσταση στην επίθεση, καταλογίζοντας στον Συνήγορο του Πολίτη «πολιτικές σκοπιμότητες»!
Είναι πλέον προφανές ότι αυτό το πόρισμα και το πώς χειρίστηκε την δυσώδη και εγκληματική υπόθεση του ναυαγίου ο κ. Ποττάκης, ήταν αυτό που έβλεπε ότι ερχόταν η κυβέρνηση και επιχείρησε τον περασμένο Οκτώβριο να τον εκδιώξει από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη!
Στην πραγματικότητα τότε εκδηλώθηκε μία καλά μεθοδευμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση, με έντονο και δύσοσμο παρασκήνιο, προκειμένου να αντικατασταθεί ο κ. Ποττάκης και να σταματήσει η έρευνα για το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο εν καιρώ ειρήνης.
Το παρασκήνιο και η παρέμβαση της Τζάκρη
Η επιχείρηση ανατέθηκε από το Μαξίμου στον τότε πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος ανέλαβε να διαμορφώσει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου ο κ. Τασούλας είχε καταφέρει να εξασφαλίσει αυτή την πλειοψηφία. Άλλωστε είναι η πεπατημένη να φτάνουν τα θέματα και να μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης θέματα που είναι «ώριμα» να εγκριθούν – αλλιώς δεν έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση.
Ο κ. Τασούλας ανακοίνωσε τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί του θέματος έχοντας έρθει σε συνεννόηση με την Όλγα Γεροβασίλη (και τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο) του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διασφαλιστεί αυτή η αυξημένη πλειοψηφία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην άτυπη και παρασκηνιακή «διαβούλευση» ανάμεσα στην κυβερνητική πλευρά (τον κ. Τασούλα δηλαδή) και τον ΣΥΡΙΖΑ (την κυρία Γεροβασίλη) περιλαμβανόταν το αντάλλαγμα να δοθεί στο τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η δυνατότητα να τοποθετήσει σε μία θέση βοηθού Συνηγόρου ένα πρόσωπο της δικής του επιλογής – για την ακρίβεια συζητούνταν ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης της κυρίας Γεροβασίλη και του Σωκράτη Φάμελλου.
Το «κομπρεμί» Τασούλα – Γεροβασίλη, που θα εξέθετε τον ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση με την κυβέρνηση και κυρίως θα οδηγούσε στην εκπαραθύρωση του κ. Ποττάκη και σε «ναυάγιο» την έρευνα για την Πύλο – άρα θα απάλλασσε την κυβέρνηση από την τωρινή κριτική και την αμφισβήτηση – χάλασε από την παρέμβαση της Θεοδώρας Τζάκρη.
Η τότε γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα και ουσιαστικά κατήγγειλε την όλη μεθόδευση, τορπιλίζοντας έτσι την παρασκηνιακή σύμπλευση Τασούλα – Γεροβασίλη. Και διασώζοντας την τιμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα βαρύνονταν από την πολιτική αήθεια της απομάκρυνσης του Συνηγόρου του Πολίτη σε μία κομβική στιγμή των ερευνών για τα αίτια του ναυαγίου της Πύλου.
Μάλιστα εντός του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο είχαν προκληθεί πολλές καντρίλιες, ειδικά για το πώς κινείται η κυρία Γεροβασίλη ως αντιπρόεδρος της Βουλής. Ήταν πολλοί που της χρέωναν προσωπικές κινήσεις και προνομιακές σχέσεις με τον κ. Τασούλα στο πλαίσιο μία επαφής που μοιάζει με αλισβερίσι.
Ένα κομπρεμί με… ηπειρώτικες ρίζες
Κάποιοι δε, επικαλούμενοι και τα όσα συμβαίνουν στην Ήπειρο με την παροιμιώδη «αδυναμία» του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατεθεί στον γαλάζιο περιφερειάρχη Καρχριμάνη, άφηναν αιχμές για την ύπαρξη και δω μίας «οικειοθελούς» διευκόλυνσης από την πλευρά της βουλευτή Άρτας προς το νεοδημοκρατικό και εν πολλοίς ελεγχόμενο από τον Γιαννιώτη κ. Τασούλα, καθεστώς της περιφέρειας.
Αλλά αυτά είναι ίσως και «μύθοι» που κυκλοφορούν στην Ήπειρο, έχοντας ως πηγή έμπνευσης το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε χάνει από τα αποδυτήρια τη μάχη της περιφέρειας, είτε αρνείται στην πράξη και επί της ουσίας τη συγκρότηση μίας ισχυρής αντιπολίτευσης και την εμφάνιση μίας σοβαρής εναλλακτικής υποψηφιότητας απέναντι στον εκλεκτό του κ. Τασούλα, Αλέκο Καχριμάνη.