Γερμανικά ΜΜΕ: «Ξυπνά το ηφαίστειο της Σαντορίνης»

«Το ονειρεμένο νησί του Αιγαίου συγκαταλέγεται στις πέρλες της Ελλάδας, ένας παράδεισος στη Μεσόγειο. Οι κάτοικοι όμως αγωνιούν» αναφέρει η Bild σχετικά με τον συνεχιζόμενο φόβο των κατοίκων της Σαντορίνης και των Κυκλάδων για την έντονη σεισμική κινητικότητα που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, αλλά και τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιου Λέκκα, «η σεισμική δραστηριότητα οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα, και όχι σε ηφαιστειακή δραστηριότητα».

Εντούτοις σύμφωνα με την ιστοσελίδα vulkane.net, σημειώνει η Bild, «επιστήμονες εντόπισαν μεγάλη συσσώρευση μάγματος πριν από τρία χρόνια (…) εξαιτίας μεγάλης πίεσης, θα μπορούσε να ξαναγίνει ηφαιστειακή έκρηξη. Ειδικοί όμως εκτιμούν ότι αυτό δεν θα συμβεί στα επόμενα 150 χρόνια». Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχουν ληφθεί για τους κατοίκους της περιοχής, το κλείσιμο των σχολείων και τις προειδοποιήσεις για αποφυγή συγκεκριμένων περιοχών εξαιτίας κινδύνου κατολισθήσεων.

Τo δημοσίευμα υπενθυμίζει: «Το αρχιπέλαγος της Σαντορίνης σχηματίστηκε από μια ηφαιστειακή έκρηξη πριν από 3.600 χρόνια. Ο κρατήρας πλημμύρισε από το νερό της θάλασσας και εν μέρει υποχώρησε. Τα θραύσματα σχημάτισαν το νησιωτικό αρχιπέλαγος συνολικής έκτασης 96 τ.χλμ. με μήκος ακτογραμμής 70 χλμ.».

«Το ηφαίστειο ενεργό – Όχι ιδιαίτερη ανησυχία»

Η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης αναφέρεται επίσης εκτενώς στη Σαντορίνη: «Πρόσφατα και πάλι το ηφαίστειο παρουσίασε μικρή δραστηριότητα. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία ‘δεν προσφέρουν κανέναν λόγο για ιδιαίτερη ανησυχία’, λέει το ελληνικό υπ. Προστασίας του Πολίτη. Το νησί σε σχήμα μισοφέγγαρου σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα πολλαπλών εκρήξεων. Το ηφαίστειο παραμένει ενεργό αδιάλειπτα και πιο πρόσφατα μεταξύ 2011 και 2012. Τότε η ηφαιστειακή δραστηριότητα κράτησε 14 μήνες, όμως δεν σημειώθηκαν εκρήξεις ή άλλα περιστατικά».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, οι περισσότερες σεισμικές δονήσεις καταγράφονται υποθαλάσσια μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η ισχύς των σεισμών κυμαίνεται από 3 έως 4,5 Ρίχτερ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Καθηγητή Γεωφυσικής Κώστα Παπαζάχου την Παρασκευή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους ντόπιους, οι τουρίστες δεν είναι συνηθισμένοι σε σεισμικές δονήσεις».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σοκαριστική διαπίστωση ψυχιάτρου για τη συνέντευξη του Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη για τα Τέμπη (vid)

Η Πυθία καταγράφειΣε μία άκρως ενδιαφέρουσα και σοκαριστική διαπίστωση...

Τα δύο πρόσωπα που θα πετάξει στα σκυλιά ο Μητσοτάκης

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Στη συνέντευξη-φιάσκο που έδωσε...

Το τηλεφώνημα από τον Μαξίμου στον Αλαφούζο σώζει τον Πορτοσάλτε, όχι όμως και τον ΣΚΑΪ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η εξαφάνιση του Άρης...