Τυπικά, οι επόμενες εθνικές εκλογές αργούν ακόμη, ωστόσο σε όλα τα κόμματα είναι διάχυτη η αίσθηση πως όταν κλείσει οριστικά ο κύκλος της πανδημίας θα ανοίξει ο κύκλος των πολιτικών εξελίξεων.
Μπορεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι… όραμά του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου από τις αρχές του νέου έτους θα μπουν σε μια μακρά προεκλογική περίοδο και θα πρέπει να αρχίσουν τις… σχετικές προετοιμασίες. Άλλωστε το σενάριο προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο του 2022 έχει πέσει ήδη στο τραπέζι. Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μην έχει αποφασίσει ακόμη πότε ακριβώς θα στήσει κάλπες, έχει ωστόσο καταλήξει στο δόγμα με το οποίο θα κατέβει να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού και να διεκδικήσει μια δεύτερη κυβερνητική θητεία. «Αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή… ακυβερνησία και χάος», θα είναι το κεντρικό προεκλογικό –εκβιαστικού χαρακτήρα– σλόγκαν του.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να δαιμονοποιήσει την απλή αναλογική, αναδεικνύοντας και μεγεθύνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, στη βάση ότι αν από τις εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση –της Νέας Δημοκρατίας για την ακρίβεια–, η Ελλάδα θα μπει σε μια μεγάλη περιπέτεια με κυβερνήσεις συνεργασίας, χωρίς κοινές θέσεις, και ως εκ τούτου θνησιγενείς και μικρής διάρκειας. Με συνέπεια τα πάντα στη χώρα να περιέλθουν σε τέλμα, με σημαντικές επιπτώσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης κ.ά.
Με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να ανακόψει το ρεύμα των πολιτών εκείνων που προσανατολίζονται να στηρίξουν κάποιο από τα λεγόμενα μικρά κόμματα, είτε στον χώρο της Δεξιάς είτε σε αυτόν της Αριστεράς. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι μια σημαντική μερίδα πολιτών δεν θα αγνοήσει τους κινδύνους μια παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας, με ασταθείς κυβερνήσεις και επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Έτσι, θα θελήσει να διασφαλίσει τη σταθερότητα (πολιτική και οικονομική) στη χώρα και αυτό –όπως υποστηρίζουν– μπορεί να γίνει μόνο με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και αν αυτό δεν επιτευχθεί στις πρώτες εκλογές, να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις (εκλογικό ποσοστό) ούτως ώστε να καταστεί εφικτό στις δεύτερες, που θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση και προσεγγίζει την ενισχυμένη αναλογική.
Παροχές
Και αν η κινδυνολογία και τα εκβιαστικά διλήμματα θα είναι το ένα ισχυρό χαρτί του κ. Μητσοτάκη στον δρόμο προς τις εκλογές, το δεύτερο χαρτί θα αποτελέσουν οι παροχές και οι εξαγγελίες. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι με το πέρας της πανδημίας η χώρα θα μπει σε μια εντελώς νέα περίοδο. Η οικονομία θα κάνει ένα νέο, δυναμικό ξεκίνημα, η ατμομηχανή της ανάπτυξης θα πάρει μπροστά, οι επενδύσεις θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο, μαζί και οι θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να επιδείξει μεγαλύτερη γενναιοδωρία ειδικά προς τις τάξεις που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν μόνο η αρχή σε έναν μακρύ κατάλογο, που θα τελειώσει στις παραμονές των επόμενων εκλογών. Υπάρχουν επιπρόσθετα και τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, που σταδιακά θα εισρέουν στη χώρα. Και μπορεί να μη φτάσουν κατευθείαν στους πολίτες, ωστόσο με τα έργα που θα χρηματοδοτήσουν θα τονώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι στο… τέλος της ημέρας οι πολίτες θα αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση και θα της το… ανταποδώσουν με την ψήφο τους στις εκλογές.