Δημοσκόπηση-βόμβα για το Brexit: Οι Βρετανοί θέλουν να επιστρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Λιγότεροι από τρεις στους δέκα Βρετανούς πιστεύουν ότι το Brexit αποδείχθηκε η σωστή επιλογή για το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και πέντε χρόνια μετά την επίσημη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση η πλειονότητα των Βρετανών δηλώνει σήμερα ότι επιθυμεί η χώρα να επιστρέψει στην ΕΕ.

Στο δημοψήφισμα του 2016, το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ του Brexit. Στις 31 Ιανουαρίου 2020, έπειτα από χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, πέντε χρόνια αργότερα, μόλις το 30% των Βρετανών λέει ότι η χώρα έπραξε σωστά ψηφίζοντας υπέρ της εξόδου από το ευρωπαϊκό μπλοκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov σε 2.225 άτομα.

Αυτό είναι, σύμφωνα με το ινστιτούτο, το χαμηλότερο ποσοστό υποστήριξης του Brexit,που έχει καταγραφεί ποτέ.

Μεταξύ των Βρετανών που ψήφισαν υπέρ του Brexit, ένας στους έξι (18%) πιστεύει ότι η έξοδος από την Ένωση ήταν ένα λάθος. Εντούτοις, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 55% σε όλους τους ερωτηθέντες. Μόνο το 11% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το Brexit ήταν μια επιτυχία για τη χώρα.

Η πλειοψηφία -55%- τάσσεται υπέρ της επανένταξης της χώρας στην Ενωση, συμπεριλαμβανομένου του 20% εκείνων που ψήφισαν υπέρ του Brexit. Μεταξύ αυτών, το 39% των ερωτηθέντων υποστηρίζει «σθεναρά» αυτή την επιστροφή.

Έπειτα από χρόνια εντάσεων με τις Βρυξέλλες υπό την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υποσχέθηκε μια επανεκκίνηση στις σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Ο ηγέτης των Εργατικών Στάρμερ, ο οποίος ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, έχει ωστόσο απορρίψει οποιαδήποτε επιστροφή στην Ένωση.

Η 31η Ιανουαρίου 2020 ήταν η ημερομηνία της επίσημης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η οποία τέθηκε πλήρως σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 2020 έπειτα από μια μεταβατική περίοδο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1