Η τελευταία δημοσκόπηση του έτους γεννά ερωτήματα για το μέλλον

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η τελευταία δημοσκόπηση του έτους που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, αποτυπώνει την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων από το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, η δημοσκόπηση αναδεικνύει την άνοδο ορισμένων μικρών κομμάτων και την πιθανότητα η επόμενη Βουλή να περιλαμβάνει περισσότερους πολιτικούς παίκτες. Βέβαια η πολυδιάσπαση αυτή γεννά ερωτήματα για το μέλλον του πολιτικού συστήματος και τη σταθερότητα της διακυβέρνησης.

Με βάση λοιπόν τα τελευταία δεδομένα, η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, διατηρώντας ένα σταθερό προβάδισμα που της δίνει σαφές πλεονέκτημα για μία σχετικά ήρεμη διακυβέρνηση μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει τη δυσκολία του δεύτερου να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός μεγαλύτερου μέρους του εκλογικού σώματος, παρά τις προσπάθειες ανανέωσης και την ενίσχυση της θέσης του στον κεντρώο χώρο. Η σταθερότητα της ΝΔ ως κόμμα εξουσίας, μπορεί να αποδοθεί στην σταθερή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στη δυσκολία της αντιπολίτευσης να διατυπώσει ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντική η καταγραφή ανόδου μικρότερων κομμάτων, τα οποία καταφέρνουν να κερδίσουν έδαφος, κυρίως σε τμήματα του εκλογικού σώματος που νιώθουν απογοητευμένα από τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας. Κόμματα με ξεκάθαρες ή ακραίες θέσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η ακρίβεια, η διαφθορά ή το μεταναστευτικό, κερδίζουν υποστήριξη, ενώ η διαμαρτυρία απέναντι στο κατεστημένο ως ένας αντισυστημικός λόγος, ωθεί ορισμένους ψηφοφόρους σε νέες επιλογές.

Οι εκτιμήσεις ότι ως και δέκα κόμματα ενδέχεται να περάσουν το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή είναι αρκετά πιθανές. Μια πολυκομματική Βουλή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου οι συνεργασίες δεν είναι εύκολες. Η ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις θα καταστεί πιο έντονη, ενδεχομένως αλλάζοντας τον τρόπο που ασκείται η πολιτική στη χώρα.

Αυτό μπορεί βέβαια να οδηγήσει σε σημαντικό κενό εξουσίας, με επικίνδυνες συνέπειες για την χώρα και τα εθνικά θέματα, καθώς μπορεί να ενισχυθούν οι ακραίες και περιθωριακές φωνές μέσα στην Βουλή, μπλοκάροντας σημαντικά νομοσχέδια τα οποία είναι προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη αλλά και την ασφάλεια της χώρας, προκαλώντας ενδεχομένως αρρυθμίες στη λειτουργία του ίδιου του πολιτεύματος.

Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε μεταβατική φάση, όπου η σταθερότητα και η ανανέωση φαίνεται να συγκρούονται. Η κυριαρχία της ΝΔ παρέχει αταλάντευτη, αλλά η άνοδος μικρών κομμάτων και η πιθανή είσοδος πολλών παικτών στη Βουλή δημιουργούν νέες δυναμικές.

Εν κατακλείδι,το αν αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε ένα πιο αντιπροσωπευτικό ή πιο ασταθές πολιτικό σύστημα, εξαρτάται από τις επιλογές των πολιτικών ηγεσιών και την ωριμότητα του εκλογικού σώματος, όσον αφορά ευρύτερες συναινέσεις προς όφελος της δημοκρατίας.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Υπάρχω» – Κριτική στην ταινία-αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη (vid)

Από στο stelioskazantzidis.blogspot.comΠαρακολουθήσαμε κι εμείς την πολυαναμενόμενη ταινία-αφιέρωμα στον...

Ο Μητσοτάκης «τελειώνει» τον πρώην υπουργό του μετά το σάλο για το ροζ σκάνδαλο που απειλεί να ρίξει ακόμη και την κυβέρνηση

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Οι...

Νέος Αυτιάς ο Άρης Πορτοσάλτε – Ο Μητσοτάκης τον θέλει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας (vids)

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Ο Άρης Πορτοσάλτε έχει...