Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την ανάπτυξη ναρκών κατά προσωπικού στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποστήριξη προς το Κίεβο στις τελευταίες ημέρες της θητείας του, σύμφωνα με το Sky News
Αυτή η απόφαση έρχεται αφότου οι ΗΠΑ επέτρεψαν στις ουκρανικές δυνάμεις να επιτεθούν σε στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, όπως πυραύλους ATACMS.
Οι νάρκες κατά προσωπικού έχουν μακρά και αμφιλεγόμενη ιστορία, καθώς η χρήση τους απαγορεύεται σε περισσότερες από 150 χώρες, αλλά όχι στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Τι είναι οι νάρκες κατά προσωπικού;
Οι νάρκες κατά προσωπικού είναι εκρηκτικά κρυμμένα στο έδαφος, σχεδιασμένα να εκρήγνυνται όταν οι εχθρικές δυνάμεις περπατούν πάνω ή κοντά τους.
Υπάρχουν αντιαρματικές νάρκες, για την καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων, και νάρκες κατά προσωπικού, σχεδιασμένες να τραυματίζουν εχθρικά στρατεύματα.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία εγκαταστάσεων, την προετοιμασία ενέδρων, τη διοχέτευση των εχθρικών δυνάμεων κατά μήκος στενών διαδρομών ή την κάλυψη υποχώρησης.
Ορισμένες νάρκες έχουν περιορισμένη λειτουργική ζωή, άλλες παραμένουν επικίνδυνες για δεκαετίες μετά την τοποθέτηση τους.
Άλλα απαγορευμένα όπλα που χρησιμοποιούνται ακόμα στον πόλεμο
Χλωροπικρίνη
Η χλωροπικρίνη είναι ένα δηλητηριώδες, λιπαρό υγρό με εξαιρετικά ξινή μυρωδιά. Εάν οι άνθρωποι έρθουν σε επαφή με αυτή την ουσία, μπορεί να εμφανιστούν δερματικές φουσκάλες, ερεθισμός των ματιών και αναπνευστικές δυσκολίες.
Οι αναθυμιάσεις της χλωροπικρίνης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς προσβάλλουν τις πνευμονικές φλέβες στους πνεύμονες του θύματος όταν εισπνέονται.
Αυτό το όπλο, που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τη Ρωσία, προκαλεί πνευμονικό οίδημα που, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Βόμβες διασποράς
Αυτές οι βόμβες διασποράς εκρήγνυνται στον αέρα, απελευθερώνοντας εκατοντάδες μικρότερες βόμβες που πέφτουν βροχή σε μεγάλες εκτάσεις γης.
Δεν εκρήγνυνται όλες οι βόμβες κατά την πρόσκρουση, που σημαίνει ότι μπορούν να αποτελέσουν μια δυνητικά θανατηφόρα απειλή για πολλά χρόνια.
Παρόλο που τέτοια όπλα κηρύχθηκαν εκτός νόμου από 108 κράτη μέλη όταν τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς το 2010, ούτε οι ΗΠΑ, η Ρωσία ούτε η Ουκρανία ήταν μεταξύ των υπογραφόντων.
Βόμβες φωσφόρου
Αντιδρούν στον αέρα, αναφλέγονται και φθάνουν σε θερμοκρασίες έως και 1.300 βαθμούς Κελσίου (2.372 βαθμούς Φαρενάιτ).
Όταν εκρήγνυνται, απελευθερώνουν εκατοντάδες φλεγόμενα θραύσματα, ακόμη και το μικρότερο από τα οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα.
Οι αναθυμιάσεις από τις βόμβες φωσφόρου είναι επίσης εξαιρετικά δηλητηριώδεις. Η Σύμβαση της Γενεύης απαγορεύει τη χρήση βομβών φωσφόρου σε πολίτες και σε αστικές περιοχές – αν και η συνθήκη δεν απαγορεύει εντελώς τη χρήση τους.
Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στις μάχες κοντά στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, καθώς και σε επιθέσεις στην πόλη Bakhmut.
Η Μόσχα το αρνείται.
Αν και η Ουκρανία ζήτησε από τους υποστηρικτές της να της προμηθεύσουν βόμβες φωσφόρου για να αμυνθεί, δεν τις έλαβε ποτέ.