Γερμανικός Τύπος: Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για την επιστροφή του Τραμπ

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει το νέο αύριο που ξεκινάει μετά την επανεκλογή Τραμπ

Έπειτα από μία ξεκάθαρη νίκη απέναντι στην Κάμαλα Χάρις ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, επιστρέφοντας στον Λευκό Οίκο για δεύτερη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Το αποτέλεσμα των εκλογών «ήταν ένα σοκ, το οποίο πολλοί φοβόντουσαν, λίγοι όμως θέλησαν να πιστέψουν», παρατηρεί η tageszeitung, προσθέτοντας πως «η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ είναι μία απόλυτη καταστροφή.

Αυτό που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι Δημοκρατικοί είναι το εξής: σε όλες σχεδόν τις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις περίπου το 70% των ερωτηθέντων δήλωνε δυσαρεστημένο ή οργισμένο για την κατάσταση της χώρας. Και αυτό δεν λέγεται για πρώτη φορά, αλλά εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια».

Τώρα ο Τραμπ «έχει τέσσερα ακόμη χρόνια στη διάθεσή του να διορίσει αμέτρητους δεξιούς ομοσπονδιακούς δικαστές ενώ θα έχει την πλειοψηφία και στο Κογκρέσο ώστε να μην μπορεί να σταθεί κανείς εμπόδιο στις πολιτικές του βλέψεις».

Όσον αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει η επικράτηση του Τραμπ για την Ευρώπη, η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει πως οι δεξιοί λαϊκιστές πολιτικοί όπως ο Βίκτορ Όρμπαν «πανηγυρίζουν που ο Τραμπ συνέτριψε τη μισητή woke κουλτούρα! Τι περιμένουν όμως αυτοί οι φίλα προσκείμενοι στον Τραμπ;

Πως οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ για τις εισαγωγές από την ΕΕ θα ισχύουν μονάχα για προϊόντα από χώρες με αριστερές κυβερνήσεις; Ή πιστεύουν πως οι ίδιοι οι ψηφοφόροι τους δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερους φόρους και να ζήσουν με λιγότερες κοινωνικές παροχές, επειδή η Ευρώπη θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να χρηματοδοτείται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό μόνη της; Πιστεύουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα γίνει με κάποιον τρόπο πιο φθηνός για τους υποστηρικτές τους εάν ο Τραμπ σταματήσει την αποστολή βοήθειας; […] Όποιος σκέφτεται τόσο αφελώς δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει το μήνυμα “America First” που έχει υιοθετήσει ο Τραμπ στην εξωτερική πολιτική».

«Στη θεωρία είναι ξεκάθαρο το πώς θα έπρεπε να αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι. Θα έπρεπε να μείνουν ενωμένοι και να θυμούνται πως μόνο ενωμένοι είναι ισχυροί. […] Και να μην επιτρέψουν στον Τραμπ να τους διχάσει και να επικρατήσει», συνεχίζει η SZ. «Στην πράξη όμως πιθανότατα δεν θα γίνουν έτσι τα πράγματα. Μπαίνουμε στην περίοδο Trump 2.0 και η Ευρώπη είναι κάθε άλλο παρά προετοιμασμένη για αυτήν».

Κατά την εφημερίδα του Μονάχου «οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν την αρχή μίας νέας εποχής στις ΗΠΑ. […] Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνονται από την κοινή συναίνεση που σχημάτισαν τα δημοκρατικά κράτη του κόσμου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1