Πανικός και τρόμος στη Δύση για το χαρτονόμισμα που κούνησε ο Πούτιν (pic)

Στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας, παρουσιάστηκε ένα συμβολικό χαρτονόμισμα των BRICS, πυροδοτώντας συζητήσεις για την αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Το τραπεζογραμμάτιο, στο οποίο απεικονίζονται οι σημαίες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, συμβολίζει τις συλλογικές φιλοδοξίες αυτών των χωρών να διερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις για το δολάριο ΗΠΑ στις διασυνοριακές συναλλαγές. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την αυξανόμενη προσπάθεια στο πλαίσιο των BRICS για τη δημιουργία ενός πιο ανεξάρτητου οικονομικού συστήματος, το οποίο θα εξαρτάται λιγότερο από τις δυτικές χρηματοπιστωτικές δομές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατέστησε σαφές στη σύνοδο κορυφής ότι τα κράτη BRICS δεν απορρίπτουν ευθέως το δολάριο ΗΠΑ, αλλά προετοιμάζουν εναλλακτικές λύσεις, εάν η πρόσβαση σε αυτό συνεχίσει να περιορίζεται. «Το δολάριο παραμένει το πιο σημαντικό εργαλείο στην παγκόσμια χρηματοδότηση, αλλά η χρήση του ως πολιτικό όπλο υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο νόμισμα», σημείωσε ο Πούτιν. Δήλωσε ότι οι BRICS δεν θα πολεμήσουν κατά του δολαρίου, αλλά θα αναζητήσουν εναλλακτικές μεθόδους, εάν η κατάσταση το απαιτεί. «Αν μας μπλοκάρουν, θα βρούμε εναλλακτικές λύσεις», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την πραγματιστική προσέγγιση που υιοθετούν οι BRICS.

Οι παρατηρήσεις του Πούτιν εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, οι οποίες έχουν περιορίσει σημαντικά την πρόσβασή της στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα στα οποία κυριαρχεί το δολάριο. Με τη διερεύνηση εναλλακτικών νομισμάτων για το εμπόριο, οι BRICS επιδιώκουν να μετριάσουν τους κινδύνους που ενέχουν τέτοια πολιτικά μέτρα. Σύμφωνα με τον Πούτιν, η χρήση του δολαρίου ως όπλο θα επιταχύνει τη μετάβαση σε νέες οικονομικές δομές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μπλοκ BRICS κινείται προς ένα «δικαιότερο οικονομικό σύστημα».

Ενώ το συμβολικό τραπεζογραμμάτιο των BRICS αύξησε τις προσδοκίες για ένα κοινό νόμισμα, οι αξιωματούχοι παρέμειναν επιφυλακτικοί, εστιάζοντας στην ολοκλήρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών και στη δημιουργία υποδομών για διακανονισμούς σε τοπικό νόμισμα. Αναφορές έχουν προτείνει ότι το τραπεζογραμμάτιο των BRICS θα μπορούσε να ονομάζεται «η μονάδα», με την υποστήριξη να προέρχεται ενδεχομένως από χρυσό και τα νομίσματα των μελών. Ωστόσο, αυτές παραμένουν εικασίες και δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την κυκλοφορία ενός νομίσματος των BRICS.

Οι ηγέτες ανέθεσαν επίσης στους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών τους να διερευνήσουν περαιτέρω βήματα για τα τοπικά νομίσματα και τη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση. Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής ήταν το σχέδιο για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης υποδομής διασυνοριακών διακανονισμών, που θα ονομάζεται προσωρινά BRICS Clear. Το σύστημα αυτό έχει ως στόχο να συμπληρώσει τους υφιστάμενους μηχανισμούς της χρηματοπιστωτικής αγοράς, προωθώντας παράλληλα τη χρήση τοπικών νομισμάτων για το διεθνές εμπόριο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο σκοτεινός φίλος του Αλέξη Τσίπρα που δεν κυκλοφορεί ούτε μία φωτογραφία του στο διαδίκτυο

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Όσα...

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Σαρωτικό προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη – Τεράστια η διαφορά από τον δεύτερο

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...

Χρήματα από εταιρεία ενέργειας και ΑΠΕ σε ΜΜΕ που στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...