Μόνο το Συνέδριο εγκρίνει ή απορρίπτει τις υποψηφιότητες είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, επικαλούμενος την Επιτροπή Δεοντολογίας, κατά την συνέντευξή του στην εκπομπή «Στο Κέντρο» του Γιώργου Κουβαρά, στο ΕΡΤnews.
Λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας επίσημης υποβολής υποψηφιοτήτων ο Στέφανος Κασσελάκης, είπε ότι αυτή είναι μια τυπική διαδικασία που όμως δεν έχει καθοριστικό χαρακτήρα, διότι το συνέδριο θα αποφασίσει και για την υποψηφιότητά του και για το αν θα ακυρώσει την άρση εμπιστοσύνης ή όχι.
«Δεν υπάρχουν υποψήφιοι αυτή τη στιγμή» είπε, «υπάρχουν μέλη του κόμματος που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι. Υπάρχει μια τυπική διαδικασία με υπογραφές και πόθεν έσχες», και διερωτήθηκε με νόημα γιατί. «Νόμιζαν ότι είχα θέμα να το καταθέσω, ότι δεν θα κατέβαινα για την επανεκλογή μου διότι έχω κάτι να κρύψω αλλά αυτά είναι χαζομάρες όσων εύχονται ότι είμαστε όλοι το ίδιο» είπε επιτιθέμενος στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο και αυτό που είδατε στον Ταύρο είναι ακριβώς αυτό ότι υπάρχει τρόπος η πολιτική να γίνει πιο συμμετοχική, πιο αξιοκρατική, πιο δημοκρατική. Εξάλλου αυτές είναι και οι αλλαγές που επιθυμούσα για το κόμμα μας τις οποίες απέτρεψαν την τελευταία στιγμή», πρόσθεσε.
«Η προθεσμία» είπε είναι «για τα τυπικά που δεν είναι και καθοριστικά «καθώς όπως αποφάνθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας μόνο το συνέδριο εγκρίνει ή απορρίπτει υποψηφιότητες».
Αυτό το Συνέδριο, τόνισε, «γίνεται επειδή υπήρξε η άρση εμπιστοσύνης στον πρόεδρο του κόμματος», αλλά από εκεί και πέρα το Καταστατικό προβλέπει ότι συγκαλείται Έκτακτο Συνέδριο και δεν υπονοεί πουθενά ότι υπάρχει «έκπτωση προέδρου».
Επομένως, υποστήριξε, ότι ουσιαστικά είναι ακόμη πρόεδρος διότι «δε γίνεται ένα κόμμα να είναι ακέφαλο, υπάρχει πρόεδρος και καταστατικά και διοικητικά».
«Όλοι ξέρουν», συνέχισε «ότι πρέπει να γίνει μια ριζική αλλαγή στη δομή του κόμματος την οποία εμπόδισε η Κεντρική Επιτροπή που είχε εκλεγεί από το εκλεκτορικό σώμα του 2019. Και τώρα συνειδητοποιούμε, βάσει καταστατικού ότι έπρεπε να έχει υπάρξει εκλογή Κεντρικής Επιτροπής, μαζί με τη δική μου εκλογή, πέρυσι το 2023 και δεν έγινε».
«Όλοι αυτοί που με κατηγορούν στα κανάλια» διερωτήθηκε αφήνοντας σοβαρές αιχμές για τους αντιπάλους του «στα οποία προσκαλούνται με ανιδιοτελή συμφέροντα των επιχειρηματιών που τους καλούν, αναρωτιέται κανείς, τι έγινε τότε, δεν ήταν η Πολιτική γραμματεία του κόμματος, γιατί δεν εφάρμοσαν το Καταστατικό;».
Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί είπε ότι «δεν ξέρω τι ατζέντα έχει ο καθένας, αυτό που ξέρω είναι ότι δε με έχει κανείς και έχω παλέψει για την ανεξαρτησία του κόμματός μας από όλες τις πιέσεις δεν υπάρχει καμία υποστήριξη από το ευρύτερο σύστημα». Για το αν έχει αποδείξεις ότι τους καλούν επιχειρηματίες είπε «Δεν έχω αποδείξεις, αλλά όταν πηγαίνουν και λοιδορούν το κόμμα τους και τον εκλεγμένο πρόεδρό του το μόνο το οποίο κάνουν είναι να γίνονται δεκανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Λυπηρό να γίνει στο συνέδριο σε μπουζουξίδικο, δεν τιμά την Αριστερά
Ερωτηθείς για το αν θα γίνει Συνέδριο και για πιο λόγο γίνεται συζήτηση για το χώρο, απάντησε «και μόνο που συζητάμε για μπουζουξίδικο για το πιο σημαντικό συνέδριο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ είναι λυπηρό».
Εϊναι δυνατό εδώ και δύο μήνες να μην έχουμε ένα χώρο που να μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους συνέδρους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Εξέφρασε αβεβαιότητα για το αν θα γίνει συνέδριο, «δεν ξέρω αν θα γίνει» είπε προσθέτοντας ότι καθένας μπορεί να καταλάβει εφόσον αναβληθεί ποιος θα είναι ο λόγος. Και ένευσε καταφατικά στο ερώτημα αν εννοεί ότι δε βγαίνουν τα κουκιά. Τα κουκιά, είπε, «θα κριθούν στις εκλογές συνέδρων αλλά θα έχουν μια αίσθηση πριν για το που κινούνται τα πράγματα».
Υπάρχει, συνέχισε, «μια διάσπαση του κόμματος που απ΄ότι καταλαβαίνω θα έχει ένα συνέδριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και εμείς αξιωματική αντιπολίτευση δεν ξέρουμε καν αν έχουμε κλείσει το χώρο στο μπουζουξίδικο που δεν έχει λειτουργήσει εδώ και 4 χρόνια. Είναι ντροπή αυτό το πράγμα. Τιμά τους αγώνες της Αριστεράς;».
Λήξαν το θέμα με το εξώδικο
Σε σχέση με το εξώδικο είπε «έκανα μια διαμαρτυρία στη γραμματέα του κόμματος, να ερευνήσει το φυσικό πρόσωπο το οποίο διέρρευσε τα ιδιωτικά μου δεδομένα, βάσει των συνταγματικών δικαιωμάτων του οποιουδήποτε μέλους να είναι ισότιμο με τα άλλα μέλη. Για το αν έχει υποψίες για κάποιο πρόσωπο είπε πως «δεν είναι της παρούσης». «Από μένα το θέμα αυτό είναι λήξαν», σημείωσε.
Ερωτηθείς εκ νέου για την υποψηφιότητά του είπε πως «τα χαρτιά μου έχουν κατατεθεί συνεπώς αν είναι να αποκλείσουν τα στοιχεία που έχουμε παραδώσει θα είναι αντικαταστατικό και αυτό».
Στο ερώτημα γιατί επιμένει «σε ένα κόμμα που η πλειοψηφία των στελεχών δε σας θέλει» απάντησε:
«Γιατί δε με αφήνουν να χάσω;»
«Ο ρόλος του προέδρου δεν είναι να κάνει δίκες προθέσεις και διώξεις, αλλά να προστατεύει το κόμμα και το καταστατικό. Εάν μια δήθεν συλλογική απόφαση είναι αντικαταστατική έχω ευθύνη να το αναφέρω στη βάση του κόμματος, το κόμμα είναι ο λαός του. Και ο λαός του έχει την ανάγκη να εκφραστεί και θα πρέπει να εκφραστεί δυνατά, ένα πρώτο δείγμα είδατε σήμερα στον Ταύρο». Πώς θα πάνε όλα αυτά τα στελέχη στο Συνέδριο, διερωτήθηκε, να πούνε ότι εμείς αντικαταστατικά αποφασίσαμε τη δική μας ερμηνεία, θα απαγορεύσουμε στο νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος να χάσει στην κάλπη; Αυτή είναι η πιο απλή ερώτηση στην οποία δε μπορούν να απαντήσουν, “γιατί δε με αφήνετε να χάσω”».
Ερωτηθείς τι θα γίνει αν επανεκλεγεί και αν μπορεί να συνεργαστεί με τα σημερινά στελέχη της πλειοψηφίας είπε «θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές, στη βάση των αλλαγών που έχω προτείνει για το Καταστατικό, και μετά θα είναι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που αποφασίζουν για την μεγάλη πλειοψηφία των αποφάσεων».
Η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής είπε θα γίνει ταυτόχρονα με την προεδροεκλογή γιατί στο Συνέδριο θα υπάρξει απόφαση για την ακύρωση της άρσης εμπιστοσύνης, θα υπάρξει μετά ανακήρυξη υποψηφιοτήτων και θα πρέπει να υπάρξει και απόφαση για εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Σημείωσε πως η Επιτροπή Δεοντολογίας θα γίνει πιο αποτελεσματική από εκεί και πέρα τα στελέχη θα λογοδοτούν στα μέλη και θα υπάρξει συμμετοχική αμεσοδημοκρατία στο κόμμα.
Στο ερώτημα μήπως θα ήταν καλύτερα τα δύο στρατόπεδα «να χωρίσουν τα τσανάκια τους», είπε.
Το 6,5% εύκολα γίνεται 20%
Αν οι δημοσκοπήσεις ήταν να καθορίζουν την πολιτική τότε θα έπρεπε να έχουμε πάρει 18% στις ευρωεκλογές, και ο κόσμος απογοητεύτηκε γιατί πέσαμε στο 15% και άρχισαν τα σενάρια για το τι έφταιξε, λες και δεν ήμασταν σε μονοψήφια ποσοστά όταν παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, λες και δεν είχαμε περιορισμένους πόρους για την καμπάνια μας». Από την άλλη υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπο την ηγεσία του συνέβαλε στο να πέσει η ΝΔ από το 41% στο 28%.
Από κει και πέρα, είπε πως «όταν έχεις ένα κόμμα με τη σωστή φιλοσοφία και ανοίγεις τη δομή σου στην κοινωνία, η κοινωνία θα ανταποκριθεί άρα το 6,5% γίνεται εύκολα 20% αν γίνουν οι αλλαγές που προτείνω.
Για το ποιος φταίει για το 6,5% απάντησε ότι αυτό είναι «μικροπολιτική», αλλά συνέχισε λέγοντας πως αυτό το ποσοστό «έχει προκύψει τους τελευταίους δύο μήνες, προφανώς έχει προκύψει μετά την άρση εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου».
«Η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ»
Για το αν τελικά θα μείνει στο κόμμα σε περίπτωση που το συνέδριο αποφανθεί πως δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, ο κ. Κασσελάκης τόνισε: «Η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό βασίζεται στο εάν η διαδικασία του συνεδρίου είναι δημοκρατική. Δηλαδή, αν φανεί ότι το κόμμα έχει έλλειμμα δημοκρατικότητας, ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτή η περιβόητη επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων θα αποκλείει μέλη ή αν υπάρχουν τεράστια έλλειψη στο μητρώο μελών, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς εκφράζεται η βάση αποτελεσματικά».
Ο κ. Κασσελάκης εξήγησε πως, «δεν έχω έρθει για να μικρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ» και εξήγησε πως μέχρι τέλους θα πάει δημοκρατικά. «Δεν είμαι σε αυτή τη θέση για να κάνω δικό μου κόμμα», είπε.