Επτά Ισραηλινοί έκαναν κατασκοπεία υπέρ του Ιράν – Ήταν «εθισμένοι στα χρήματα» και πληρώνονταν μέσω Τουρκίας

Επτά Ισραηλινοί είναι ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν, ανακοίνωσαν οι ισραηλινοί εισαγγελείς στις 21 Οκτωβρίου.

Και οι επτά Εβραίοι έχουν διπλή υπηκοότητα – του Ισραήλ και του Αζερμπαϊτζάν. Μερικοί από τους υπόπτους μετανάστευσαν στο Ισραήλ από το Αζερμπαϊτζάν και κάποιοι γεννήθηκαν στο Ισραήλ. Ανάμεσά τους και ένας λιποτάκτης στρατιώτης. Κατά τη διάρκεια δύο ετών, ολοκλήρωσαν περισσότερες από 600 αποστολές για τη συλλογή πληροφοριών για τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Συνέλεξαν δεδομένα όχι μόνο για μυστικές τοποθεσίες, αλλά και για υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Κατά τη διάρκεια δύο ετών, οι επτά κατάσκοποι συνέλεξαν πληθώρα δεδομένων για δεκάδες αμυντικούς χώρους στο Ισραήλ και τα διαβίβασαν στις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Φωτογράφισαν και συνέλεξαν δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών βάσεων Ramat David και Nebatim, της στρατιωτικής βάσης Glilot, της βάσης Kiriya στο Τελ Αβίβ και των συστοιχιών Iron Dome. Μεταξύ αυτών των τοποθεσιών είναι η βάση Γκολάνι, η οποία χτυπήθηκε από drone της Χεζμπολάχ.

Είναι γνωστό ότι ορισμένοι από τους επτά υπόπτους έχουν συγγένεια μεταξύ τους. Ανάμεσά τους πατέρας και γιος.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ένας άνδρας από το Αζερμπαϊτζάν επικοινώνησε αρχικά με τους υπόπτους. Έγραψε σε έναν από τους υπόπτους και του ζήτησε να τον βοηθήσει. Στη συνέχεια, το ίδιο άτομο ήρθε σε επαφή με έναν Τούρκο μεσάζοντα ονόματι Alhan, ο οποίος εργαζόταν για το Ιράν. Επιστράτευσε και τους επτά.

Πληρώνονταν μέσω Τουρκίας

Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Walla, οι ύποπτοι μετέδωσαν πληροφορίες και σε πράκτορες στη Ρωσία. Τους πλήρωσαν σε μετρητά και κρυπτονομίσματα.

Το Channel 12 ισχυρίζεται ότι η πληρωμή μεταφέρονταν στην Τουρκία. Ο επικεφαλής του πυρήνα κατασκόπων ταξίδεψε εκεί, συναντήθηκε με Ιρανούς πράκτορες εκεί και έλαβε χρήματα και οδηγίες από αυτούς.

Μετά το χτύπημα στη βάση Γκολάνι, δόθηκε στους υπόπτους το καθήκον να φωτογραφίσουν τις καταστροφές και τις ζημιές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μερικά από τα αντικείμενα που φωτογράφισαν αργότερα έγιναν στόχοι πυραυλικών επιθέσεων στο Ισραήλ.

Οι ύποπτοι διαβίβασαν επίσης πληροφορίες στους Ιρανούς σχετικά με ναυτικές βάσεις, λιμάνια και ενεργειακές υποδομές όπως ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Χαντέρα.

Και η τρίτη εστίασή τους ήταν η συλλογή δεδομένων για ανώτερους στρατιωτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας του IDF, συμπεριλαμβανομένων διοικητών στρατιωτικών βάσεων.

Τρεις από αυτούς συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της κατασκοπευτικής τους δράσης. Προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για έναν Ισραηλινό πολίτη που ζούσε κοντά στον τόπο της σύλληψής τους. Σύμφωνα με την αστυνομία, το Ιράν επρόκειτο να εξοντώσει αυτόν τον άνδρα.

Ήταν «εθισμένοι στα χρήματα»

Οι υπόλοιποι ύποπτοι συνελήφθησαν αργότερα.

Η αστυνομία βρήκε δεκάδες έγγραφα πάνω τους, συμπεριλαμβανομένων καταλόγων με αντικείμενα που έπρεπε να φωτογραφίσουν.

Μετά τη σύλληψη, οι ύποπτοι παραδέχθηκαν ότι έδρασαν για ιδιοτελείς λόγους.

Είπαν ότι ήταν «εθισμένοι στα χρήματα και δεν μπορούσαν να σταματήσουν».

Η αστυνομία διευκρινίζει ότι οι Ισραηλινοί γνώριζαν ότι εργάζονταν για το Ιράν και «ότι οι πληροφορίες που μετέδιδαν στους πράκτορες ήταν επιζήμιες για την ασφάλεια του κράτους και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν τον εχθρό να οργανώσει μια πυραυλική επίθεση».

Ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας είπε ότι «πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά που έχει ερευνήσει ποτέ η ισραηλινή αστυνομία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μερικές φορές οι κατάσκοποι ολοκλήρωσαν τέσσερις εργασίες την ημέρα.

«Ήταν πεινασμένοι για αποστολές γιατί ήθελαν χρήματα», είπε. «Στο παρελθόν, τους έδιναν απλές εργασίες, αλλά σταδιακά το επίπεδο δυσκολίας αυξήθηκε».

Το έγκλημα αυτό, σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο, τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη ή, θεωρητικά, ακόμη και με θανατική ποινή.

Αυτή είναι η τέταρτη πρόσφατη περίπτωση ισραηλινής κατασκοπείας για το Ιράν

Πριν από λίγες ημέρες, ο κάτοικος του Petah Tikva, Βλαντίμιρ Βαρεχόφσκι, συνελήφθη με την κατηγορία ότι είχε στρατολογηθεί από το Ιράν για να δολοφονήσει μια ανώτερη ισραηλινή προσωπικότητα έναντι 100.000 δολαρίων.

Άλλες παρόμοιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν τη σύλληψη ενός ζευγαριού στην πόλη Ramat Gan που είναι ύποπτο για τη δημιουργία τρομοκρατικού πυρήνα για τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες και τον Μορντετσάι Μαμάμ, ο οποίος συνελήφθη αφού μπήκε κρυφά στο Ιράν για να διαπραγματευτεί με Ιρανούς πράκτορες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ