Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για Σταϊκούρα – Το τεράστιο σκάνδαλο με τη σύζυγο στην KPMG και οι απευθείας αναθέσεις

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία του κράτους, το οποίο γιγαντώθηκε την περίοδο του εγκλεισμού εξαιτίας του Covid-19, ήταν οι απευθείας αναθέσεις, στις οποίες η κυβέρνηση κάνει «πρωταθλητισμό». Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να μοιράζονται τα χρήματα του Δημοσίου από τον σύζυγο στη σύζυγο και τούμπαλιν είναι πολλά εκατομμύρια δρόμος. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, όχι τόσο για την απευθείας ανάθεση όσον αφορά τα εισιτήρια του μετρό Θεσσαλονίκης, μετά το φιάσκο (αποδείχθηκε ότι τα εισιτήρια ήταν άχρηστα), όσο για τις απευθείας αναθέσεις ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, τις πολλές απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτική εταιρία.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράφει πολλές απευθείας αναθέσεις στην εταιρία KPMG, η οποία έχει μεγάλο κύκλο εργασιών σε όλο τον κόσμο και, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα της, «στο επίκεντρο της κουλτούρας μας βρίσκεται ένα σύνολο αξιών, οι οποίες καλλιεργούν την ιδέα της κοινής ταυτότητας και φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους του παγκόσμιου οργανισμού της KPMG. Οι αξίες μας διαμορφώνουν την καθημερινή μας συμπεριφορά, κατευθύνοντας τις ενέργειές μας, τις αποφάσεις μας, καθώς και τη συνεργασία μας με τους συναδέλφους, τους πελάτες, τις εταιρείες που ελέγχουμε και όλους τους συνεργάτες μας. Οι αξίες μας είναι: ακεραιότητα – κάνουμε αυτό που είναι σωστό. Αριστεία – δεν σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμαστε. Θάρρος – σκεφτόμαστε και δρούμε με τόλμη. Μαζί – επιδεικνύουμε αλληλοσεβασμό και αντλούμε δύναμη από τις διαφορές μας. Για το καλύτερο κάνουμε αυτό που απαιτείται».

Καμία μομφή σε όλα αυτά, εκτός ίσως από τη μεγάλη συχνότητα που παίρνει δουλειές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η εν λόγω εταιρία, όχι μόνο με την υπογραφή του κ. Σταϊκούρα, αλλά και με τις υπογραφές οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο.

Ούτως ή άλλως, η μεγάλη συχνότητα απευθείας αναθέσεων βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο, αλλά το θέμα -και δεν εξετάζουμε τη νομιμότητα- είναι το ηθικό κομμάτι. Και για να εξηγήσουμε τι εννοούμε: στις 1/7/2024, η KPMG ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου τη νέα Senior Partner και τους τρεις νέους συνεταίρους που την πλαισιώνουν, μεταξύ των οποίων και η Αρτεμις Πάνου. Σύμφωνα με το βιογραφικό της, η κυρία Πάνου «εργάζεται από το 2014 στο τμήμα Deal Advisory της KPMG, ειδικευόμενη στις συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιριών». Τίποτα το μεμπτό, και είναι εξαιρετικό το βιογραφικό όλων των στελεχών της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένης της κυρίας Πάνου. Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια που δεν περιλαμβάνεται στο βιογραφικό το οποίο συνοδεύει την ανακοίνωση για την προαγωγή της: από το 2006 είναι παντρεμένη με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Δεν υπάρχει κανένας υπαινιγμός για παράνομες αναθέσεις, αλλά είναι τουλάχιστον περίεργο και ελεγχόμενο από ηθικής άποψης να υπογράφει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έργο με απευθείας ανάθεση στην εταιρία στην οποία εργάζεται, επί 10 χρόνια η σύζυγός του. Και, επειδή τα στοιχεία τα βρίσκει όποιος ψάχνει, η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει τα έγγραφα με τις απευθείας αναθέσεις στη συγκεκριμένη εταιρεία με την υπογραφή του υπουργού, τα οποία έχουν αναρτηθεί στη Δι@ύγεια. Φυσικά, όσα αναφέρονται στο κείμενο και αφορούν την Αρτεμη Πάνου προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της KPMG, αλλά και από το βιογραφικό της, το οποίο υπάρχει στο διαδίκτυο. Για μία ακόμη φορά, η ερώτηση είναι: «Το νόμιμο είναι και ηθικό;».

Δείτε όλα τα έγγραφα

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ