Πότε θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν – Τι αποκαλύπτουν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν θα έρθει πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, όπως εκτιμούν αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο CNN.

Το χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι των αντιποίνων του Ισραήλ εναντίον του Ιράν έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ, και δεν σχετίζονται άμεσα με το χρονοδιάγραμμα των αμερικανικών εκλογών, επέμεναν οι αμερικανικές πηγές.

Ωστόσο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου -που περιγράφεται από ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ως «βαθιά εναρμονισμένος» με την αμερικανική πολιτική– φαίνεται πολύ ευαίσθητος σε οποιεσδήποτε πιθανές πολιτικές συνέπειες των ενεργειών του Ισραήλ στις ΗΠΑ, είπαν.

Η κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αναδειχθεί ως κρίσιμο ζήτημα στις αμερικανικές εκλογές. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και κατ’ επέκταση η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έχουν αντιμετωπίσει πιέσεις για τον χειρισμό της κρίσης. Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι -συμπεριλαμβανομένου του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ– κατηγόρησαν την αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στην κρίση και «έριξε τον κόσμο στο χάος».

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να ασκεί νέες πιέσεις στο Ισραήλ για να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα. Σε μια αυστηρή επιστολή που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι η αποτυχία να παραδώσει περισσότερη βοήθεια στον θύλακα θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Όπως σχολιάζει το CNN, η επιστολή ωστόσο δεν υπογράφηκε από τον πρόεδρο ή την αντιπρόεδρο, ενώ κανένας εκ των οποίων δεν απείλησε δημόσια ότι θα διακόψει τη βοήθεια προς το Ισραήλ, παρά την πίεση από την Αριστερά. Η προθεσμία για να επιτραπεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα λήγει μετά τις εκλογές. Και η αμερικανική προειδοποίηση ήρθε την ίδια εβδομάδα που έφτασε στο Ισραήλ αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό και εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αεράμυνας THAAD.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Daily Sabah: Οι Εβραίοι θέλουν Γη του Ισραήλ τη βόρεια Κύπρο

Εδώ και καιρό η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εστία γεωπολιτικής...