Χάνει άλλη μία μάχη η διαπλοκή – Νίκες σε Ανδρουλάκη και Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτει

Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Από το 2009, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είχαν χάσει τις εκλογές από τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, η διαπλοκή σε κάθε εκδοχή της, σε κάθε συγκυρία, με όποια μορφή και αν εμφανίζεται, επιδιώκει να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στα εσωτερικά των κομμάτων όταν προκύπτει θέμα ανάδειξης ηγεσίας.

Πριν από το 2009 η διαπλοκή είχε πετύχει μία νίκη, η οποία ήταν καθοριστική: Είχε επιβάλλει τον Κώστα Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.

Έκτοτε μετά μόνο ήττες.

  • Το 2009 επεδίωξε να εκλέξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και απέτυχε. Είχε εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου
  • Το 2010 επεδίωξε να εκλέξει την Ντόρα Μπακογιάννη και απέτυχε. Εξελέγη ο Αντώνης Σαμαράς
  • Το 2023 είχε προετοιμάσει τον Έφη Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και απέτυχε. Εξελέγη ο Στέφανος Κασσελάκης.
  • Το 2024, η σημερινή διαπλοκή, επιχειρεί να επιβάλλει τον Χάρη Δούκα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ως μεταβατική ηγεσία, ώστε να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή ο Αλέξης Τσίπρας και να συναινέσει σε δοτό πρωθυπουργό μελλοντικής συγκυβέρνησης. Η διαπλοκή μάλλον θα αποτύχει. Την Κυριακή, όπως όλα δείχνουν, ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.
  • Τα ίδια και στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνδυαστικά με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ η διαπλοκή επιδιώκει την αποκαθήλωση του Στέφανου Κασσελάκη και τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εξυπηρετηθεί το παραπάνω σχέδιο, η ολική επαναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή, ώστε ο ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς που θα προκύψει με εκείνον στην ηγεσία, να αποτελέσει έναν από τους πόλους συναίνεσης σε δοτό πρωθυπουργό, σε άλλη μία τεχνοκρατική χούντα, όπως εκείνη που είχε επιβληθεί το 2011 με τον Λουκά Παπαδήμο.

Νίκη λοιπόν σε Νίκο Ανδρουλάκη και Στέφανο Κασσελάκη για να ηττηθεί και πάλι η διαπλοκή. Το ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο, με ευδιάκριτες τις διαφορές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει τελικά στις αναγκαίες λύσεις στη λεγόμενη Δημοκρατική Παράταξη, σε αυτό που ονομάζουν Κεντροαριστερά και όχι βέβαια ένα πολιτικό έκτρωμα που θα είναι δεκανίκι της διαπλοκής.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ