Τα Βατερλό του δημοσκόπου Δημήτρη Μαύρου σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οι ειρωνείες της Έλλης Στάη και η αρχή της συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αποκαλύπτει

Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Το βράδυ των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, στον τηλεοπτικό σταθμό που εμφανίζεται, ο γνωστός δημοσκόπος της εταιρείας MRB, Δημήτρης Μαύρος, έγινε στόχος ειρωνικών σχολίων και υπαινιγμών από την δημοσιογράφο Έλλη Στάη για τις προβλέψεις του.

Βλέπετε, ο Δημήτρης Μαύρος προέβλεψε εκείνο που θα μπορούσε να έχει προβλέψει και ένα μικρό παιδί, δηλαδή ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ήταν πρώτος και ο Χάρης Δούκας δεύτερος, αλλά αν πιστεύαμε τη διαφορά που ήταν στο όριο του στατιστικού λάθους, θα μπορούσαμε να έχουμε και την ανατροπή στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Τελικά η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν καθαρή έναντι του δεύτερου, ο οποίος είναι ο Χάρης Δούκας, με αρκετές μονάδες διαφορά. Η εταιρεία του Δημήτρη Μαύρου, η MRB, έδειχνε ντέρμπι, τις παραμονές των εκλογών στον ΠΑΣΟΚ. Ντέρμπι έγινε, μόνο που διεξήχθη ανάμεσα στον Χάρη Δούκα και τον Παύλο Γερουλάνο για τη δεύτερη θέση και το κέρδισε οριακά ο πρώτος, για μερικές εκατοντάδες ψήφους.

Να θυμίσω ότι στο παρελθόν, και ενώ οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν υποστεί διαδοχικούς διασυρμούς εξαιτίας των λανθασμένων προβλέψεών τους, με αποτέλεσμα να τίθενται εντελώς αναξιόπιστες έναντι της κοινής γνώμης, ο Δημήτρης Μαύρος είχε παραδεχτεί τις αστοχίες των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Ωστόσο, για κάποιον απροσδιόριστο λόγο το “σύστημα” εξακολουθεί και τις εμπιστεύεται, τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Γιατί άραγε;

Να θυμίσω ακόμη, ότι ο Δημήτρης Μαύρος, αν και παραδοσιακός δημοσκόπος της Δεξιάς, είχε ενταχθεί στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές του 2023 και μαζί με τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Λούλη τον συμβούλευαν. Στην παρέα των συμβούλων, βέβαια, ήταν και ο απολογητής των Ταγμάτων Ασφαλείας και των δοσίλογων της Κατοχής, Νίκος Μαραντζίδης. Ο Δημήτρης Μαύρος ήταν από εκείνους που, πριν από τις εκλογές του 2023, έλεγαν στον Αλέξη Τσίπρα ότι η απόσταση που χώριζε τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία ήταν μικρή. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας συνετρίβησαν με διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων. {Να σημειώσω εδώ πως η συνεργασία του Αλέξη Τσίπρα με τον Δημήτρη Μαύρο είχε ως αφετηρία ένα sms. Είχε αποκαλύψει ο Δημήτρης Μαύρος, το 2019, τα ακόλουθα: «Εκανα ένα σφάλμα και είπα σε μια ραδιοφωνική ότι ο πρώτος πολίτης της χώρας μου έστειλε SMS και μου ζήτησε συγγνώμη. Σε όλων των μυαλό πήγε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Δεν ήταν ο κ. Παυλόπουλος. Ο κ. Τσίπρας μου έστειλε SMS και μου ζήτησε συγγνώμη αμέσως μετά το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά. «Τον τιμά. Θα ήθελα να το έχει πει δημοσίως, αλλά και πάλι τον τιμά. Μου ζήτησε συγγνώμη για όλο το προηγούμενο διάστημα»}

Στη συνέχεια και ενώ η MRB έδειχνε μικρότερη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη θηριώδη που προέκυψε τελικά, ο Δημήτρης Μαύρος απέδωσε τη νέα αστοχία της εταιρείας του, αλλά και όλων των εταιρειών δημοσκοπήσεων στο… μπούλινγκ που δήθεν δέχονταν οι δημοσκόποι από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αλήθεια είναι ότι όταν υφίστασαι μία πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο» για υποεκτίμηση των στοιχείων και πράγματι υπάρχει υποεκτίμηση, το αποτέλεσμα είναι οι δημοσκόποι «να απομακρυνόμαστε από τα στοιχεία γιατί είχαμε υποστεί μετατραυματικό σοκ», είχε δηλώσει ο Δημήτρης Μαύρος.

Τι άλλο είχε δηλώσει;

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων έδειχναν ξεκάθαρα ότι θα υπήρχε διαφορά 20 μονάδων. «Αν βγαίναμε έτσι; Θα μας έλεγαν “αυτά τα δείγματα για πέταμα, πετάξτε τα”».

Η αποθέωση της αντιεπιστημονικής προσέγγισης, αλλά και αληθινό Βατερλό στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Daily Sabah: Οι Εβραίοι θέλουν Γη του Ισραήλ τη βόρεια Κύπρο

Εδώ και καιρό η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εστία γεωπολιτικής...