Ανακουφίστηκαν σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από τον αποκλεισμό του Παύλου Γερουλάνου στο ΠΑΣΟΚ

Η Πυθία αποκαλύπτει

Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Σας έγραψα χθες ότι ο αποκλεισμός του Παύλου Γερουλάνου από τον δεύτερο γύρο στο ΠΑΣΟΚ είναι μία χαμένη ευκαιρία για το πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα, αλλά ίσως είναι μία Χρυσή Ευκαιρία για την Κεντροαριστερά, για τη Δημοκρατική Παράταξη στο μέλλον. Αν οι συνθήκες ευνοήσουν ο Παύλος Γερουλάνος θα μπορέσει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, κόντρα στους σχεδιασμούς της διαπλοκής που προωθεί τον Χάρη Δούκα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και απεργάζεται σενάρια συγκρότησης ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, πλήρως ελεγχόμενου από δομημένα συμφέροντα, με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι βέβαιο, και σε αυτό συμφωνούν η κοινή λογική, οι αναλυτές και οι δημοσκόποι, ότι αν ο Παύλος Γερουλάνος προκρινόταν στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, τότε θα κέρδιζε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αν κέρδιζε τον Νίκο Ανδρουλάκη, τότε το ΠΑΣΟΚ θα εισερζόταν σε μία νέα εποχή που θα αποκτούσε σιγά – σιγά την αίγλη του παρελθόντος, διεκδικώντας, σε ένα πολιτικό σύστημα κατακερματισμένο, τις πιθανότητές του να κοντραριστεί με το σύστημα Μητσοτάκη, με το σημερινό σύστημα, δηλαδή, διακυβέρνησης και εξουσίας. Την ερχόμενη Κυριακή, όπως όλα δείχνουν, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κερδίσει τον Χάρη Δούκα, το ΠΑΣΟΚ θα αποφύγει να γίνει παραμάγαζο της διαπλοκής, αλλά θα παραμείνει μικρομάγαζο, περιορισμένων δυνατοτήτων με ταβάνι αναφορικά με τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει σε συνθήκες αληθινής εκλογικής μάχης. Τουλάχιστον θα αποφύγει να γίνει συνιστώσα του συστήματος Μητσοτάκη, αφού αποκλείστηκε και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Σε όλο το παραπάνω πλαίσιο μαθαίνω ότι στα επιτελεία της ΝΔ και του διαλυμένου ΣΥΡΙΖΑ ανακουφίστηκαν από τον αποκλεισμό του Παύλου Γερουλάνου.

Εάν ο Παύλος Γερουλάνος εκλεγόταν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εκτός του ότι θα ήταν άμεση η αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, οπότε θα ξεκαθάριζε το τοπίο στην Κεντροαριστερά, η Νέα Δημοκρατία, που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα στα δεξιά της, με την Δεξιά-Ακροδεξιά να αθροίζει πλέον ένα ποσοστό της τάξης του 20%, θα είχε σοβαρότατο πρόβλημα καθώς το ΠΑΣΟΚ του Γερουλάνου θα αντλούσε σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων από την δεξαμενή που τα τελευταία χρόνια “ψωνίζει” ο Μητσοτάκης. Όπως αποδείχτηκε καθοριστικός παράγοντας για τον αποκλεισμό του Παύλου Γερουλάνου ήταν η συμμετοχή στις εκλογές της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία του έκοψε ψήφους και εκτέλεσε με πειθαρχία τον σχεδιασμό του συστήματος Μητσοτάκη. Το λένε, σε διαρροές προς τους δημοσιογράφους, από το Μέγαρο Μαξίμου ότι εάν εκλεγόταν ο Παύλος Γερουλάνος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τότε το κυβερνών κόμμα θα βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να επέστρεφαν στο ΠΑΣΟΚ οι ψηφοφόροι τους οποίους τα τελευταία χρόνια κατάφερε και κέρδισε ο Μητσοτάκης.

Αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ανακούφιση. Δυνάμεις εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι στην παρούσα συγκυρία είναι ευνοϊκή η στεγανοποίηση των δύο πολιτικών χώρων, των δύο κομμάτων, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – και αυτό θα συμβεί σε περίπτωση εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη -, ενώ άλλες δυνάμεις, δυνάμεις με σημείο αναφοράς τον Αλέξη Τσίπρα, έχουν ήδη προχωρήσει σε παρασκηνιακές συμφωνίες με τον Χάρη Δούκα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού τμημάτων της ολιγαρχίας και της τραπεζοκρατίας για τη συγκρότηση ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς. Είναι αυτονόητο ότι αν ο Χάρης Δούκας ηττηθεί – ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΤΗΘΕΙ – οι συνομιλητές του στον ΣΥΡΙΖΑ και συνωμότες με θύμα τον Στέφανο Κασσελάκη είναι πολιτικά τελειωμένοι.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Daily Sabah: Οι Εβραίοι θέλουν Γη του Ισραήλ τη βόρεια Κύπρο

Εδώ και καιρό η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εστία γεωπολιτικής...