Το ΠΑΣΟΚ σώθηκε από τον έλεγχο του Νεομητσοτακισμού μέσω της Διαμαντοπούλου, αλλά έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει προοπτική με τον Γερουλάνο

Σ’ αυτές εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ συνέβησαν όσα δεν έχουμε ξαναδεί σε αντιστοιχίες εσωτερικές διεργασίες κανενός άλλου κόμματος.

Του Γιώργου Λακόπουλου

Η «εκλογή από τη βάση» που καθιέρωσε– κατά τα αμερικανικά πρότυπα- ο Γ. Παπανδρέου- αλλοιώνοντας τη λειτουργία των κομμάτων- και ήδη πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη- οδήγησε το ΠΑΣΟΚ να κάνει απλώς μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του και να καταλήξει εκεί από όπου ξεκίνησε πριν στηθούν οι κάλπες.

Όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα την επόμενη Κυριακό το πιθανότερο είναι να επικρατήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν έχει να επιδείξει τίποτε περισσότερο από όσα έκανε ως τώρα, αλλά τουλάχιστον ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν.

Από μια άποψη είναι και δίκαιο. Τον οδήγησαν εκβιαστικά σε πρόωρες αρχαιρεσίες, παρότι στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ πήγε καλύτερα από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Άσχετα με τη μεγαλομανία του να θέσει ως στόχο τη δεύτερη θέση.

Για λόγους επιβίωσης του κόμματος τα μέλη του ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένα να τον επανεκλέξουν στην ηγεσία, καθώς ο αντίπαλός του δεν προσφέρει στοιχειώδεις εγγυήσεις αξιοπιστίας.

Ουδείς από τους δυο είναι «πρωθυπουργήσιμος» όπως διατυμπάνιζαν προεκλογικά, αλλά ο Δούκας έχει εμφανή μειονεκτήματα.

Δεν είναι βουλευτής και επιπλέον παραμένει εκτεθειμένος με την θεωρία του ότι μπορεί να είναι και δήμαρχος -που κατ’ ανάγκη θα συνεργάζεται με την κυβέρνηση και αρχηγός αντιπολιτευόμενου κόμματος που θα βρίσκεται σε διαρκή ένταση μαζί της.

Η πολιτική απειρία του και οι ερασιτεχνισμοί του – σε συνδυασμό με τη ροπή σε επικοινωνιακές ευκολίες όπως η διαρκής προβολή ότι… θα παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο, σαν να ενδιαφέρει κανέναν- έδειξαν πήγε να δαγκώσει περισσότερο από όσο μπορούσε να μασήσει.

Με συμπεριφορά ιδανικού αυτόχειρα έκαψε το μέλλον του. Για πολλούς με τις εξωκομματικές σχέσεις του και τους συνεργάτες από το ΠΑΣΟΚ που τον περιβάλλουν- δεν μπορεί καν να εξασφαλίσει τη συνοχή του κόμματος ως επικεφαλής του.

Το ΠΑΣΟΚ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Μητσοτάκης μόνο ξάγρυπνος δεν έμεινε από τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Η συμμετοχή δεν ήταν αυτή που οι ίδιοι ανέμεναν- και μερικοί μιλούσαν για 400.000. Παρότι όπως ακούστηκε -και καταγγέλθηκε επίσημα από μια κομματική οργάνωση -μετείχαν και…Νεοδημοκράτες, προφανώς υπέρ συγκεκριμένης υποψηφιότητας.

Ούτως ή άλλως δεν συνέβη κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει τον σημερινό Πρωθυπουργό, ούτε αναδείχθηκε κάποιος ισχυρός αντίπαλος. Μια από τα ίδια. Η ανατροπή του θα έλθει από τη ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή έχασε μια μεγάλη ευκαιρία. Να ανοίξει νέα προοπτική υπό την ηγεσία του Παύλου Γερουλάνου. Ήταν η πιο σοβαρή και αξιόπιστη υποψηφιότητα και συνεργαζόμενος με τον μαχητικό Μιχάλη Κατρίνη θα εδραίωναν το κόμμα ως υπολογίσιμη πολιτική δύναμη- προσφερόμενη για μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες προοδευτικών δυνάμεων.

Ταυτόχρονα σώθηκε από ένα μεγάλο κίνδυνο -όπως τον εκπροσωπούσε η διείσδυση της κυρίας Διαμαντοπούλου, με υποψηφιότητα που απεικονίζει την εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει υπό έλεγχο το ΠΑΣΟΚ. Πρώτα με τον Λοβέρδο και στη συνέχεια με την ίδια.

Το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα καταστεί συμπλήρωμα του Νεομητσοτακισμού. Αντίθετα περιόρισε την τοξικότητα που εκπέμπεται από την δραστηριότητα της -πολυδιορισμένης από νεαρή ηλικία- πρώην Επιτρόπου. Την τελευταία δεκαετία το στοχοποιούσε χάριν του αχαλίνωτου καριερισμού της και προς όφελος των αντιπάλων του. Τώρα της μένει ως επιλογή η εκ νέου αποχώρηση…

Κερδισμένοι, ζημιωμένοι και ο ανοιχτός δρόμος του… Τσίπρα

Σ’ αυτή τη διαδικασία ο κερδισμένος είναι ο Ανδρουλάκης, αδικημένος ο Γερουλάνος- ίσως πλήρωσε την άστοχη δήλωση για την Σακελλαροπούλου- και μεγάλο θύμα -του εαυτού του- ο Δούκας, που ακύρωσε από βουλιμία την καριέρα που ανοίγονταν μπροστά του μετά τη θητεία του στον Δήμο Αθηναίων.

Κερδισμένος επίσης είναι και ο …Αλέξης Τσίπρας. Παρότι τα κατέστρεψε όλα με τα λάθη από το 2018 και εντεύθεν, -με αποκορύφωμα τη …διαχείριση Κασσελάκη- οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι σαν ανέλπιστο δώρο, που κρατάει ανοιχτή την προοπτική επιστροφής του με κεντρικό ρόλο στη Δημοκρατική Παράταξη, απέναντι στη διόλου απειλουμένη από τη σημερινή αντιπολίτευση Δεξιά.

Κέρδος πάντως είχε και η πολιτική ως δημόσια δραστηριότητα καθώς οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ -αν εξαιρεθούν οι επικοινωνιακές ακρότητες της Διαμαντοπούλου- κινήθηκαν ως πολιτικοί . Μιλώντας μόνο για πολιτική με σοβαρότητα, αυτοέλεγχο και σεβασμό των ακροατήριων τους.

Υ.Γ. Οι δημοσκόποι που ως την τελευταία στιγμή -και κατά το προηγούμενο του Λοβέρδου το 2021- έβγαζαν τη Διαμαντοπούλου δεύτερη, με τάσεις πρωτιάς, θα συνεχίζουν να κάνουν αυτή τη δουλειά;

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Daily Sabah: Οι Εβραίοι θέλουν Γη του Ισραήλ τη βόρεια Κύπρο

Εδώ και καιρό η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εστία γεωπολιτικής...