Deal με Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά την εποχή Στουρνάρα; – Το κλειδί βρίσκεται στο αρχικό «Q»

Η Πυθία αποκαλύπτει

«Όταν με το καλό τελειώσω αυτή τη θητεία, θα είμαι 70 ετών, περίπου, άρα θα είναι η ώρα πλέον να αποσυρθώ από τα δημόσια πράγματα».

Τα παραπάνω είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2023 ο Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήματα αναφορικά με το αν μετεκλογικά θα αναλάμβανε πρωθυπουργός σε κάποια κυβέρνηση συνεργασίας. Βέβαια, ελάχιστοι (μεταξύ των οποίων το PERIODISTA.GR) είχαν προβλέψει τι θα συνέβαινε στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθούσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα να συντρίβεται, τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτείται, τον Στέφανο Κασσελάκη να εκλέγεται πανηγυρικά στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την Κεντροαριστερά να εισέρχεται σε κρίση πρωτοφανή, που όμοιά της θα αναζητήσει κανείς πριν από την συγκρότηση της Ένωσης Κέντρου, δεκαετίες πριν.

Ποτέ μην λες ποτέ, όμως. Η στήλη έχει αποκαλύψει τον σχεδιασμό της διαπλοκής και των δομημένων συμφερόντων, ώστε να συγκροτηθεί ο ενιαίος, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, φορέας της Κεντροαριστεράς (θα βοηθήσει ο Χάρης Δούκας προς αυτήν την κατεύθυνση αν καταφέρει και εκλεγεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ) που θα αποτελέσει βασικό πόλο συναίνεσης σε κυβέρνηση συνεργασίας, κατά τα πρότυπα της συγκυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο. Η στήλη έχει αποκαλύψει και το πολύπλοκο παιχνίδι που παίζει στο παρασκήνιο ο Γιάννης Στουρνάρας προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και έχει περιγράψει το σενάριο που τον θέλει πρωθυπουργό. Εξάλλου, με την πρόσφατη παρέμβασή του κατά την οποία επέμεινε στο ζήτημα των συναινέσεων υπό τον φόβο νέας σφοδρής οικονομικής και πολιτική κρίσης που θα πλήξει σύντομα την πατρίδα μας, ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας τροφοδότησε εκ νέου την σχετική σεναριολογία που τον θέλει να αναλαμβάνει πρωθυπουργός σε άλλη μία… τεχνοκρατική Χούντα, μετά από εκείνη που είχε επιβληθεί το 2011.

Κώστας Σημίτης και Λουκάς Παπαδήμος
Κώστας Σημίτης και Λουκάς Παπαδήμος

Ο Γιάννης Στουρνάρας, τον Απρίλιο του 2023, είχε… υποχρέωση να αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή σε πολιτικά παιχνίδια. Εξάλλου ακολουθούσαν εκλογές, η δυναμική των κομμάτων δεν ήταν ξεκάθαρη και ο Αλέξης Τσίπρας θολώνοντας ακόμη περισσότερο το τοπίο, στη βάση της απλής αναλογικής, μιλούσε για μελλοντικές συνεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς χωρίς να ήταν κάτι σίγουρο. Η κατάσταση ήταν ρευστή και το σύστημα Μητσοτάκη ΔΕΝ έπρεπε να αποσταθεροποιηθεί. Όμως, δεν έπρεπε να αποσταθεροποιηθεί και το πολιτικό σύστημα. Τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταθεροποιήθηκε, αφού βγήκε πιο ισχυρή από τις εθνικές εκλογές του 2023, αλλά στο πολιτικό σύστημα δημιουργήθηκε ανισορροπία η οποία απείλησε και απειλεί την πολιτική και συστημική ευστάθεια. Ακόμη και ισχυροί θύλακες της διαπλοκής και ολιγάρχες που στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη τρόμαξαν από την πρωτοφανή ισχύ του συστήματος εξουσίας και την παντοδυναμία του πρωθυπουργού, ελλείψει αντιπολίτευσης, που τον κατέστησαν ανεξέλεγκτο.

Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές τα πράγματα άλλαξαν. Η Νέα Δημοκρατία αποδυναμώθηκε. Η αντιπολίτευση παραμένει κατακερματισμένη και ανίσχυρη. Ο μπαμπούλας της πολιτικής αποσταθεροποίησης και της οικονομικής κρίσης μας στέλνει χαιρετίσματα από ένα μέλλον ζοφερό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κώστα Σημίτη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κώστα Σημίτη



Τώρα, λοιπόν, είναι η στιγμή που οι στρατιώτες των ιερατείων της Φρανκφούρτης και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών ή πρόσωπα τα οποία έχουν ως σημείο αναφοράς το Λονδίνο και επηρεάζονται με διαφόρους τρόπους από βρετανικούς κύκλους ή ακόμη και οι ντόπιοι ταγοί που είναι πειθήνια όργανα του Βερολίνου, θα κληθούν να διαδραματίσουν ρόλο προς την κατεύθυνση της… συστημικής ευστάθειας, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις που έχουν κάνει στο παρελθόν. Η στήλη έχει αποκαλύψει τα σενάρια που θέλουν τον Γιάννη Στουρνάρα να αναλαμβάνει πρωθυπουργός με την υπογραφή της συρρικνωμένης σε ποσοστά πέριξ του 20%, αλλά και του μορφώματος που θα προκύψει στην Κεντροαριστερά και πιθανότατα θα έχει ως επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει συνθηκολογήσει με τα τμήματα εκείνα της διαπλοκής που τον είχαν πολεμήσει με λύσσα. Να συμπληρώσουμε επίσης πως τουλάχιστον δύο τράπεζες και ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τρεις επιχειρηματικοί όμιλοι θα ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέφει δυναμικά στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ σε αυτό το πεδίο, στο πεδίο της δραστηριότητας της τραπεζοκρατίας, ισχυρός είναι ο ρόλος του Έλληνα Κεντρικού Τραπεζίτη, ο οποίος τα έχει βρει με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό.

Ότι και να συμβεί από τα παραπάνω, δηλαδή είτε ο Γιάννης Στουρνάρας γίνει πρωθυπουργός σε κυβερνητικό, δικομματικό ή τρικομματικό έκτρωμα συνεργασίας, είτε – όπως αποκάλυψε επίσης η στήλη και ακούγεται εσχάτως – προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είτε αποχωρήσει από τα δημόσια πράγματα, στο τέλος αυτής της θητείας θα εγκαταλείψει την Τράπεζα της Ελλάδος και έτσι θα πρέπει να βρεθεί αντικαταστάτης.

Στον απόηχο του διασυρμού της Εθνικής Τράπεζας για τη ζημιά που προκάλεσε η πώληση μετοχών μέσω ΤΧΣ, λέγεται ότι για τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προορίζεται ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Κυριάκο και την Μαρέβα Μητσοτάκη.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας στο Λονδίνο
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας στο Λονδίνο

Οι πληροφορίες της στήλης, ωστόσο, αναφέρονται σε ένα deal που αν επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει κυριολεκτικά σεισμό. Με τις ευλογίες του Γιάννη Στουρνάρα, λένε, ότι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Λένε πως μία τέτοια εξέλιξη αιτιολογεί πλήρως και κάποιες από τις τελευταίες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά.

Θα μου πείτε; Τι σχέση έχουν ο Γιάννης Στουρνάρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αντώνης Σαμαράς; Δεν ζούμε στο 2011 ή στο 2012 ή στο 2013. Ζούμε στο 2024.

Λένε, ότι το… κλειδί βρίσκεται στο αρχικό γράμμα «Q», αλλά αυτό είναι για τους απόλυτα μυημένους…

Μείνετε συντονισμένοι…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Daily Sabah: Οι Εβραίοι θέλουν Γη του Ισραήλ τη βόρεια Κύπρο

Εδώ και καιρό η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εστία γεωπολιτικής...