Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει χρυσή ευκαιρία για την Κεντροαριστερά

Η Πυθία σχολιάζει

Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Ο Παύλος Γερουλάνος οριακά δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, εκεί που θα αναμετρηθούν ο εκπρόσωπος των μηχανισμών και του “σημιτικού” ΠΑΣΟΚ, με τον νέο Καμμίνη και εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖο-τσιπρικού ΠΑΣΟΚ, με τον Χάρη Δούκα.

Αν εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα θα μείνει στάσιμο. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει από τον Νίκο Ανδρουλάκη περισσότερα από τα ελάχιστα που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα.

Αν εκλεγεί ο Χάρης Δούκας, το ΠΑΣΟΚ και η υπόθεση της Κεντροαριστεράς θα οδηγηθεί στον απόλυτο εξευτελισμό, αφού θα διεξαχθεί ένα ακόμη πείραμα της διαπλοκής στον διαρκή αγώνα που δίνει ώστε να ρυθμίσει το πολιτικό σκηνικό.

Ο Παύλος Γερουλάνος είναι ΠΑΣΟΚ. Ο Παύλος Γερουλάνος είναι καταρτισμένος – κυρίως στα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας. Ο Παύλος Γερουλάνος είναι αστός και “χορτάτος”, άρα δεν μπορεί να τον ελέγξει η διαπλοκή. Ο Παύλος Γερουλάνος θα μπορούσε να συσπειρώσει γύρω του ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας, ακόμη και ετερόκλητες, από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Ο Παύλος Γερουλάνος – ειδικά με τις δηλώσεις του το βράδυ του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ – έδωσε διαπιστευτήρια πολιτικού πολιτισμού. Μόνο για αυτές τις δηλώσεις είναι βέβαιο ότι πολλοί μετάνιωσαν που δεν τον ψήφισαν και θα αναγκαστούμε να παρακολουθήσουμε την επόμενη Κυριακή να συγκρούονται δύο παρακμιακές εκδοχές του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή θα δούμε να συγκρούεται ένα ΠΑΣΟΚ-μικρομάγαζο με ένα ΠΑΣΟΚ-παραμάγαζο της διαπλοκής.

Η δυσκολία του Παύλου Γερουλάνου ήταν να περάσει στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Άγγιξε την πρόκριση, αλλά δεν την πήρε και η αλήθεια είναι ότι θα τα κατάφερνε αν στο παιχνίδι δεν είχε μπει η Άννα Διαμαντοπούλου, δηλαδή το “μητσοτακικό” ΠΑΣΟΚ, που έκοψε ψήφους από την δεξαμενή που θα αντλούσε ο Παύλος Γερουλάνος. Αν ο Παύλος Γερουλάνος περνούσε στον δεύτερο γύρο να μην έχετε αμφιβολία ότι θα κέρδιζε την επόμενη Κυριακή. Και αν κέρδιζε, το ΠΑΣΟΚ θα είχε μία “χρυσή ευκαιρία”, να ξεκινήσει την πραγματική αντεπίθεση και να ηγηθεί – πράγματι – της Δημοκρατικής Παράταξης. Δεν συνέβη αυτό. Στο Μαξίμου είναι ανακουφισμένοι. Το ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ έχασε μία Χρυσή Ευκαιρία.

Πιθανότατα, την ερχόμενη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν θα μπορέσει, όμως, ποτέ το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη να ηγηθεί της Δημοκρατικής Παράταξης ή της Κεντροαριστεράς, όπως είναι τη μόδας να λέγεται. Όσον αφορά στον Παύλο Γερουλάνο, μπορεί να ηττήθηκε σήμερα, αλλά είναι σίγουρο ότι δίνει ραντεβού με την ιστορία και ίσως πολύ πιο σύντομα από ότι μπορεί να φανταστούν οι πολλοί. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχασε μία Χρυσή Ευκαιρία, αλλά μπορεί η Δημοκρατικής Παράταξη, η Κεντροαριστερά να αποκτήσει μία Χρυσή Ευκαιρία σύντομα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Daily Sabah: Οι Εβραίοι θέλουν Γη του Ισραήλ τη βόρεια Κύπρο

Εδώ και καιρό η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εστία γεωπολιτικής...