Ντράπηκε και η ντροπή με τις αστείες δικαιολογίες που ανακάλυψε ο Κικίλιας για τις νέες καταστροφικές πυρκαγιές

Για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία που ξεκίνησε από το Ξυλόκαστρο και μαίνεται για τρίτη μέρα κάνοντας στάχτη 40.000 με 50.000 στρέμματα μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε έκτακτη ενημέρωση. Μετά τις επικρίσεις για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων και ειδικά της μεγάλης φωτιάς στην Αττική τον Αύγουστο που έκανε στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, επιρρίπτοντας ευθύνες στις… καιρικές συνθήκες, αυτή τη φορά βρήκε άλλη δικαιολογία: «Δεν περιμέναμε ότι αυτή την περίοδο θα είχαμε πυρκαγιές» είπε, ενώ για τους δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους, αρκέστηκε στην… κουλτούρα του 112 και «τη μόνιμη προσπάθεια που κάνουμε για να ακούει ο κόσμος τις εντολές των Αρχών»

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία. Αυτή η πυρκαγιά έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, λόγω του ανάγλυφου, έχει πολύ μεγάλες χαράδρες και ρέματα και πολύ ψηλές κορυφές» τόνισε.

Την πρώτη ημέρα η περιοχή ήταν σε πορτοκαλί συναγερμό, σημείωσε ενώ επισήμανε ότι η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της μικροκλίμα.

Όπως είπε ο υπουργός, «η κατάσταση είναι σοβαρή και έχει μια κρισιμότητα, πρέπει να δει κανείς αν μπορεί να ελεγχθεί μέτρο-μέτρο όλη αυτή η έκταση. Δεν περιμέναμε ότι αυτή την περίοδο θα είχαμε πυρκαγιές». «Σε Σοφιανά και Σπατανέικα, Ξανθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος αντιμετωπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα».

Ανέφερε ότι στην περιοχή «επιχειρούν 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος, εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη», ενώ «το μεσημέρι αναμένονται ενισχύσεις από Ιταλία και Κροατία».

Επί τόπου είναι και η ηγεσία της Πυροσβεστικής, την οποία όπως είπε ο κ. Κικίλιας προβληματίζει η έναρξη της πυρκαγιάς, και ερευνώνται τα αίτια για την ολοκλήρωση του πορίσματος.

Για τους δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους χθες ανέφερε: «Μας στεναχωρεί, η κουλτούρα που έχουμε προς το 112 και η μόνιμη προσπάθεια που κάνουμε για να ακούει ο κόσμος τις εντολές των Αρχών είναι κομβική. Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση προς τους πολίτες να υπακούν στα μηνύματα του 112. Να ακούνε τις οδηγίες των ενστόλων, πυροσβεστών και αστυνομικών. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας».

Για 3η ημέρα καίνε ανεξέλεγκτα οι φλόγες

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη με πολλές τις διάσπαρτες εστίες να μαίνονται δυτικά στα όρια με την Αχαΐα προς Δερβένι – Ευρωστίνα καθώς και ανατολικά προς Ξανθοχώρι και Λουτρό Κορινθίας, ενώ οι φλόγες κινούνται προς την περιοχή των Τρικάλων.

Στο σημείο επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι γεγονός που δυσχεραίνει την επιχείρηση της κατάσβεσης.

Νωρίς το πρωί αναζωπύρωση σημειώθηκε κοντά στην περιοχή των Σοφιανών. Για το λόγο αυτό εστάλη μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους, προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Ρέθι Ξυλοκάστρου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

72% ο Στέφανος Κασσελάκης σε γκάλοπ του διαδικτύου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Δεύτερος ο Πολάκης

Η Πυθία καταγράφειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είναι...

Η επιστροφή του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη στα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπόθεση με το 1,3 εκατ. ευρώ

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Τον...