Ο αυτόκλητος γεφυροποιός ανάμεσα σε Μαρινάκη και Μητσοτάκη έχει ήδη αποτύχει – Ο νέος χάρτης στη σχέση της κυβέρνησης με τη διαπλοκή

Η Πυθία αποκαλύπτει

Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.

Όπως ήδη έχετε πληροφορηθεί από την στήλη, το status quo στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη με τμήματα της εγχώριας ολιγαρχίας έχει ανατραπεί. Δεν στηρίζουν όπως στο παρελθόν όλοι οι ολιγάρχες, όλα τα κέντρα της επιχειρηματικής ελίτ, όλοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε κομβικούς για την ελληνική οικονομία κλάδους, το σημερινό σύστημα διακυβέρνησης. Ακόμη και αν το στηρίζουν το κάνουν με καχυποψία ή με την αίσθηση ότι το περιβάλλον στην εγχώρια πολιτική σκακιέρα δεν δημιουργεί τις απαραίτητες εγγυήσεις για σταθερότητα σε μεσο – μακροπρόθεσμη κλίμακα.

Ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και όμιλοι αλλάζουν, μεταβάλλουν, τη στρατηγική τους παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις και διαβλέποντας πολιτική αστάθεια, λόγω της κατρακύλας των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της εσωστρέφειας στην οποία έχουν βυθιστεί τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επιχειρηματίας
Ο επ[ιχειρηματίας

Αντιστρόφως το Μέγαρο Μαξίμου επανεξετάζει την δική του στρατηγική και σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του στο πεδίο της συσχέτισης της κυβερνητικής εξουσίας με τμήματα της ντόπιας διαπλοκής. Πανίσχυροι επιχειρηματίες είναι δυσαρεστημένοι και θύλακες του συστήματος διακυβέρνησης θα επιχειρήσουν αν ρίξουν γέφυρες. Κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες έχουν κηρύξει τον πόλεμο και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες, τόσο απρόβλεπτες ώστε με δυσκολία κάποιος θα πόνταρε σε ΜΗ ανατροπή της ευστάθειας στο σύμπλεγμα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Αυτό το τελευταίο προβληματίζει πολύ τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι μία υπαρκτή πραγματικότητα, όχι μία άσκηση ή ένα σενάριο. Και το ΠΡΟΒΛΗΜΑ έχει ονοματεπώνυμο: Βαγγέλης Μαρινάκης. Δεν είναι μόνο ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας. Δεν είναι μόνο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού. Είναι και ο πλέον ισχυρός μιντιάρχης. Η πολεμική των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έχει στην ιδιοκτησία του και στην επιρροή του μπορούν να καταφέρουν ισχυρά πλήγματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η σύνδεση ωστόσο του Βαγγέλη Μαρινάκη με την οικογένεια Μητσοτάκη δημιουργούν καθεστώς ισορροπίας του τρόμου. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι υποστηρίζουν ότι “φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη”.

Μητσοτάκης και Μαρινάκης
Μητσοτάκης και Μαρινάκης

Η πραγματικότητα, στην παρούσα φάση, που η φθορά είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στο κυβερνητικό στρατόπεδο και που η παρακμή του κυβερνητικού σχήματος κρύβεται κάτω από το χαλί, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κλείνει τα μέτωπα και όχι να τα συντηρεί. Εξάλλου βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι το σενάριο της διενέργειας πρόωρων εκλογών μέσα στο 2025 και πολλά μπορεί να αλλάξουν. Εξάλλου η εκτίμηση των δημοσκόπων αναφέρει ότι η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, μπορεί να καταγράψει ιστορικά χαμηλό ποσοστό, ποσοστό χαμηλότερο ακόμη και από το 20%

Σε αυτό το πλαίσιο η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι εμφανίζονται διάφοροι αυτόκλητοι γεφυροποιοί ενώπιον του πρωθυπουργού, οι οποίοι του τάζουν ότι θα κλείσουν το μέτωπο με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η πρόσφατη εμπειρία πάντως δεν είναι και η καλύτερη. Ποιος δεν θυμάται τον εξευτελισμό των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου στη βίλα του εφοπλιστή, που οδήγησε στην έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου.

Παπασταύρου
Παπασταύρου

Τώρα, η στήλη πληροφορείται πως τον ρόλο του αυτόκλητου γεφυροποιού έχει αναλάβει στέλεχος του Μαξίμου, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον ίδιο και την σύζυγο του οποίου, ωστόσο, κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν διασύρει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Βαγγέλη Μαρινάκη. Δεν είναι περίεργο; Αξιοσημείωτο είναι ότι ο συγκεκριμένος συνεργάτης του Μητσοτάκη έχει αναλάβει να ρίξει γέφυρες και με άλλους επιχειρηματίες, χωρίς επιτυχία.

Πάντως οι γνωρίζοντες λένε ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται το εν λόγω πρόσωπο, αλλά και το φιλόδοξο πρότζεκτ που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας θα έχει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που θέλει ο Μητσοτάκης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

72% ο Στέφανος Κασσελάκης σε γκάλοπ του διαδικτύου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Δεύτερος ο Πολάκης

Η Πυθία καταγράφειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είναι...

Η επιστροφή του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη στα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπόθεση με το 1,3 εκατ. ευρώ

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Τον...