Αποκαλυπτικά βίντεο από το επεισόδιο στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Τι θα γίνει με το Πόθεν Έσχες (vid)

Με ένταση ολοκληρώθηκε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ του Σαββάτου. Μέλη που υποστηρίζουν Στέφανο Κασσελάκη αποχώρησαν από την αίθουσα και φώναζαν το σύνθημα «η βάση μπορεί να φέρει ανατροπή» και «πρόεδρε προχώρα, άλλαξέ τα όλα».

Αιτία των διαμαρτυριών, όπως μεταδίδει το documentonews.gr, ήταν η έγκριση του Οργάνου της πρότασης Σπίρτζη για το Πόθεν Έσχες με ψήφους 87 υπέρ και 84 κατά.

«Οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος, θα καταθέτουν με την υποψηφιότητα τους το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει στις Αρμόδιες Αρχές, ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν την αναγόρευση τους από το Συνέδριο» ανέφερε η πρόταση.

Αυτό σημαίνει πως στα έγγραφα για την έγκριση της υποψηφιότητας θα είναι υποχρεωτικό να συμπεριλαμβάνεται και το Πόθεν Έσχες. Το Πόθεν Έσχες του κάθε υποψήφιου θα είναι εις γνώση των συνέδρων, ώστε να εγκρίνουν ή όχι την κάθε υποψηφιότητα.

Από την άλλη πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν δεν έχει διευκρινιστεί το τί θα συμβεί εάν δεν συνοδεύεται η υποψηφιότητα από κατάθεση πόθεν έσχες.

Η Νίνα Κασσιμάτη από την πλευρά της διαμήνυσε πως αρμόδιο για την έγκριση των υποψηφιοτήτων είναι το συνέδριο του κόμματος. Εάν κάποιος δεν καταθέσει πόθεν έσχες «βεβαίως και φτάνει στο συνέδριο».

Σε κάθε περίπτωση, ήταν η αντίδραση των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίοι φώναξαν συνθήματα και αποχώρησαν από την αίθουσα.

Ο οδικός χάρτης

Κατά τα άλλα, η Κεντρική Επιτροπή υπερψήφισε την εισήγηση της ΠΓ για τον οδικό χάρτη έως τις εκλογές: Έτσι,μ το συνέδριο θα διεξαχθεί από 1 έως 3 Νοεμβρίου, ο πρώτος γύρος των εκλογών στις 24 Νοεμβρίου και ο δεύτερος γύρος εφόσον χρειαστεί θα διεξαχθεί στις 1 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως η εισήγηση της ΠΓ υπερψηφίστηκε από 112 στελέχη του κόμματος, ενώ η πρόταση της Θ. Τζάκρη για επίσπευση διαδικασιών ψηφίστηκε από 62 στελέχη. Τέλος, την πρόταση Πολάκη υπερψήφισαν 9 στελέχη.

Επίσης η εισήγηση της ΠΓ προβλέπει τα εξής:

Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.
Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.
Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.
Επιπρόσθετα, υπερψηφίστηκε και η τροπολογία για τα ζητήματα αντικαταστατικής συμπεριφοράς: «Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά», αναγράφεται χαρακτηριστικά στην αναφορά που πέρασε.

Την ίδια στιγμή, η πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς για μετατροπή του συνεδρίου σε καταστατικό, δεν πέρασε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ