Σοκάρουν όσα έρχονται στο φως για το χάος που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ – Οι πληροφορίες για το 1.200.000 ευρώ και η διαφημιστική εταιρεία

Σε δραματικό σημείο βρίσκεται η λειτουργική (και οικονομική) ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το νομικό κενό που υπήρξε μετά την απόφαση της κεντρικής επιτροπής να απομακρύνει τον Στέφανο Κασσελάκη από την προεδρία του κόμματος, χωρίς να γνωρίζει ή να μπορεί να χειριστεί τις συνέπειες αυτής της κατάσταση έχει παραλύσει την Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, αυτό καθαυτό το νομικό κενό και στη συνέχεια ο φόβος προμηθευτών για το πώς θα λυθεί αυτό, αλλά και για τη μελλοντική κατάσταση του κόμματος οδήγησαν στο πάγωμα των λογαριασμών που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αιτία είναι πως τουλάχιστον μία εταιρεία (διαφημιστική) – ενδεχομένως και άλλες –, που έχει απαιτήσεις από την εθνική προεκλογική εκστρατεία του 2023, προχώρησε σε αίτημα κατάσχεσης εις χείρας τρίτων. Το αίτημα κατατέθηκε και έχει κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και στα πιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες κ.α.) που θεωρείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει χρήματα.

ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με το ποσό για το οποίο έγινε το αίτημα δέσμευσης λογαριασμών, υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες. Άλλες μιλούν για 210.000 ευρώ κι άλλες ανεβάζουν το ποσό στο 1,2 εκατομμύριο ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή την ώρα, το κόμμα δεν διαθέτει ούτε… web banking για τις εντελώς άμεσες ανάγκες του. Αν πρέπει να πληρωθεί το ρεύμα για παράδειγμα, ή θα γίνει ρεφενές ή θα μείνει η Κουμουνδούρου σαν το «σπίτι» των Παλαιοχριστιανών στην Κορινθία.

Ακόμα και για το χώρο που θα συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή το Σάββατο υπήρξε προβληματισμός, καθώς η ενοικίαση αίθουσας σε ξενοδοχείο απαιτεί δαπάνη ή έστω μία αξιόπιστη (από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ) συνεννόηση, ώστε να δοθεί ένας χώρος με πίστωση.

Οικονομικοί παράγοντες έχουν μείνει ενεοί με την έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων από τους σημερινούς «αρμόδιους» του κόμματος. Οι οποίοι εμφανίζονται να γνωρίζουν (ή να μην αντιλαμβάνονται καν) όλες αυτές τις διαδικασίες, που απαιτούνται για να λειτουργεί ένας φορέας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης

Πιθανόν να εκτιμούσαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα άφηνε σε ισχύ το πληρεξούσιο που είχε δώσει ως πρόεδρος στον οικονομικό υπεύθυνο, ώστε να διαχειρίζονται ερήμην του τα οικονομικά και διοικητικά θέματα του κόμματος. Την ώρα μάλιστα που κάποιοι επιδιώκουν τη διαγραφή του και άλλοι κοιτάζουν πώς θα εμποδίσουν την υποψηφιότητά του με επιβολή αμφιλεγόμενων προϋποθέσεων.

Και όταν είδαν την άρση της εξουσιοδότησης στην οποία προχώρησε ο κ. Κασσελάκης έμειναν χωρίς σχέδιο για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν επαφές με τις τράπεζες, ώστε ακόμα και από την Πέμπτη να εκδηλωθεί μία κινητικότητα προς επίλυση του προβλήματος. Υπήρξε δε και βολιδοσκόπηση προς μία εταιρεία που κατέθεσε το αίτημα δέσμευσης, ώστε να υπάρξει άρση αυτού.

Στην Κουμουνδούρου ευελπιστούν πως με απόφαση της κεντρικής επιτροπή, η οποία θα δώσει τις αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις στον Νίκο Παππά και τον οικονομικό υπεύθυνο Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, που θα κάνουν τις τελικές επαφές με τις τράπεζες για πλήρη άρση των προβλημάτων.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να «διορθωθεί» το θέμα μέχρι την καταβολή της δόσης από την κρατική επιχορήγηση σε περίπου δέκα ημέρες, ώστε να καταστεί δυνατό να διοχετευθούν τα χρήματα αυτά στις ανάγκες του κόμματος – λειτουργικές, αλλά και μισθοδοτικές.

Σε κάθε περίπτωση ο λόγος γίνεται μόνο για τα χρήματα που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι για λήψη δανείου. Δανειοδότηση πριν την ανάδειξη αρχηγού δεν μπορεί να γίνει, επισημαίνουν γνώστες των θεμάτων αυτών.

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ