996.000 αιτήματα ασύλου κατατέθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες το 2022 – Από ποιές χώρες προέρχονται

Περί τα 996.000 αιτήματα ασύλου κατατέθηκαν το 2022 στις ευρωπαϊκές χώρες, ο υψηλότερος αριθμός από το 2016, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (AUEA).

Στους αιτούντες άσυλο, ο αριθμός των οποίων αναθεωρήθηκε προς τα επάνω σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο (966.000), προστίθενται 4 εκατομμύρια Ουκρανοί που έφυγαν από την χώρα τους μετά την ρωσική εισβολή και χαίρουν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ειδικού καθεστώτος προσωρινής προστασίας, διευκρινίζει η AUEA επισημαίνοντας την πίεση που ασκείται επί των εθνικών συστημάτων υποδοχής.

Οι αριθμοί αφορούν τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ελβετία, την Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Οι αιτούντες άσυλο είναι κατά 71% άνδρες, προέρχονται κυρίως από την Συρία (138.000 αιτήσεις), το Αφγανιστάν (132.000), την Τουρκία (58.000), την Βενεζουέλα (51.000) και την Κολομβία (43.000).

Μέρος των αιτήσεων έχει κατατεθεί από ανθρώπους που έφθασαν νομίμως στην Ευρωπαϊκή Ενωση: είναι η περίπτωση των Κολομβιανών και των Βενεζουελάνων που έχουν πρόσβαση στην Ενωση χωρίς βίζα.

Κατά το διάστημα 2015-2016, κατά την διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη που προκάλεσε ο συριακός πόλεμος, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο είχε φθάσει το 1,3 εκατομμύριο (2015) και 1,2 εκατομμύριο (2016).

Το 2022, πέντε χώρες συγκεντρώνουν το 70% των αιτήσεων ασύλου: Γερμανία (244.000), Γαλλία (156.000), Ισπανία (118.000), Αυστρία (109.000), Ιταλία (84.000).

Το 34% έχει λάβει θετική απάντηση, γεγονός που σημαίνει το υψηλότερο «ποσοστό αναγνώρισης» από το 2017. Οι εθνικότητες που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θετικών απαντήσεων είναι οι Σύροι (93%), οι Ουκρανοί (86%) και οι Ερυθραίοι (84%).

Ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων ανέρχεται σε 899.000.

Περί τις 42.000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί από ασυνόδευτους ανηλίκους, τα δύο τρίτα των οποίων προέρχονται από το Αφγανιστάν και την Συρία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου