Ο Χάρης Δούκας θα είναι ο μεταβατικός πρόεδρος ΠΑΣΟΚ μέχρι η διαπλοκή να ιδρύσει το κόμμα Τσίπρα – Ο παρασκηνιακός ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου

Periodista

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν… εκτοξεύθηκε, κράτησε, όμως, δυνάμεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη απέτυχε δεδομένου ότι ο πρόεδρος του είχε θέσει ως πήχη της επιτυχίας τη δεύτερη θέση.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι εξελίξεις πλέον είναι ταχύτερες από όσο θα υπολόγιζε κανείς και είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή η ετοιμότητα των επίδοξων ηγητόρων στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο ή άλλως στον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης να καταστήσουν δηλωτική την πρόθεσή τους να διαδραματίσουν ρόλο στην επόμενη ημέρα. Τα παραπάνω φανερώνουν ότι κάποιοι ήσαν έτοιμοι από καιρό. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν… έτοιμος, επιδιώκοντας αφενός να πάρει τη ρεβάνς για τη συντριβή του μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του Στέφανου Κασσελάκη που επιχείρησε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να προετοιμάσει την ολική επιστροφή και άνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την άλλη βρίσκεται σε απόγνωση. Η αμφισβήτησή του είναι έντονη και κύκλοι εντός του πάλαι ποτέ Κραταιού Κινήματος, αλλά και εξωθεσμικά κέντρα που διαδραματίζουν διαχρονικό τον ρόλο των ρυθμιστών της πολιτικής ζωής, προετοιμάζουν την αντικατάστασή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ στον ΣΥΡΙΖΑ η αμφισβήτηση της νέας ηγεσίας είναι διαρκής, ένας νέος κύκλος υπονομευτών δραστηριοποιείται τόσο στο παρασκήνιο, όσο και στο προσκήνιο, στελέχη του κόμματος ντιλάρουν τα οφίτσιά τους στον “ενιαίο φορέα της επόμενης ημέρας” , ενώ οι απομακρύνσεις ή οι διαγραφές έχουν τεθεί σε ημερήσια διάταξη.

Οι εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ανεξάρτητες διαδικασίες. Εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο. Οι ίδιοι εξωθεσμικοί κύκλοι και παράγοντες απεργάζονται τα σενάρια της επόμενης ημέρας και κινούν τα γρανάζια της δρομολόγησης των πολιτικών εξελίξεων τοποθετώντας στο κάδρο, ως προοπτική, τη συγκρότηση ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ποιος θα είναι ο ηγέτης; Όχι του ΣΥΡΙΖΑ, όχι του ΠΑΣΟΚ, αλλά του νέου, του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, την ίδρυση του οποίου απαιτούν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα; Δεν θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τότε, ποιος; Ο Αλέξης Τσίπρας, ισχυρίζονται οι ντουντούκες των δομημένων συμφερόντων. Ξαφνικά το παρασιτικό κατεστημένο που είχε πολεμήσει με λύσσα τον Αλέξη Τσίπρα όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργό, σήμερα εκδηλώνει την αγάπη και τη στήριξή του για τον ίδιο. Μέχρι και δημοσκοπήσεις από εκείνες τις εταιρείες που στο παρελθόν είχαν βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν τη δήθεν προτίμηση των πολιτών στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Και στο Ινστιτούτο του, όπου συγκεντρώθηκαν ωσάν επαίτες οι αποστάτες του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνοι που συγκρότησαν το πολιτικό μόρφωμα της Νέας Αριστεράς, εκείνοι που το εκλογικό σώμα αποδοκίμασε στις ευρωεκλογές, εκείνοι που έκλεψαν τις βουλευτικές έδρες και σήμερα επαιτούν για να επιστρέψουν στη μαρκίζα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας είχε έναν καλό λόγο και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη στάση του τελευταίου έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και έκανε και χιούμορ, ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο έχει παρασκηνιακές επαφές και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι δύο πρωθυπουργοί συνεννοούνται μεταξύ τους για την επόμενη ημέρα.

Η περίπτωση του Χάρη Δούκα

Όπως γράψαμε πιο πάνω, οι εξελίξεις που “τρέχουν” στον Κέντροαριστερά, αλλά και ξεχωριστά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι παράλληλες που εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο ρύθμισης των πολιτικών εξελίξεων. Κάθε περίπτωση έχει το δικό της, ξεχωριστό, ενδιαφέρον. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα βραχυμεσοπρόθεσμα θα παρακολουθήσουμε πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα δημιουργήσει την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ποιες ριζικές αλλαγές θα δρομολογήσει και πως θα δημιουργήσει, μέσα από επίπονες και κουραστικές διαδικασίες το νέο κόμμα με στόχο να ορκιστεί πρωθυπουργός το αργότερο το 2027.

Το ΠΑΣΟΚ έχει το δικό του ενδιαφέρον, τα δικά του ζητήματα. Η κωδική φράση είναι: Αλλαγή ηγεσίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κρίθηκε στην κάλπη και ηττήθηκε. Ο μηχανισμός του συνετρίβη. Ο άνθρωπός του, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ολόκληρος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, συνετρίβη και κατετάγη 7ος στη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, στον οποίο κληροδότησαν το “σύστημα”, τον “μηχανισμό” που είχε εκλέξει την “τελειωμένη” Εύα Καϊλή απέτυχε, αφού βγήκε 6ος. Αντίθετα ο Νίκος Παπανδρέου, παρά τον λυσσαλέο πόλεμο που δέχτηκε από το σύστημα Ανδρουλάκη εξελέγη πρώτος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα εμφανίστηκε ο Χάρης Δούκας, ο “νέος Καμίνης”, ένα πρόσωπο που εξελέγη κατά λάθος Δήμαρχος Αθηναίων, λόγω της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές να τοποθετήσει έναν αξιόλογο και ικανό να διεκδικήσει τη δημαρχία υποψήφιο. Ο Δούκας εξελέγη δήμαρχος και σήμερα, όντας βιαστικός, ετοιμάζεται μέσα σε λίγους μήνες να κάνει το άλμα στην κεντρική πολιτική σκηνή χλευάζοντας επί της ουσίας τους ψηφοφόρους του. Τον Χάρη Δούκα στηρίζουν επιχειρηματικά και μιντιακά κέντρα που στηρίζουν και τον Μητσοτάκη. Είναι τα ίδια κέντρα που είχαν στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου. Είναι επιχειρηματικά κέντρα που είναι καταδικασμένα να ηττηθούν, καθώς οι επιδιώξεις τους δεν είναι συμβατές με τον αντικειμενικό σκοπό της πλειοψηφίας του δημοκρατικού κόσμου. Ο Χάρης Δούκας βιάζεται να διαπλακεί. Έχει βολέψει δημοσιογράφους. Συντρώγει με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο οποίος είναι κόκκινο πανί για τους δημοκρατικούς πολίτες. Έχει μαζέψει τριγύρω του τα πιο χρεοκοπημένα πολιτικά υποκείμενα της περιόδου της διακυβέρνησης της χώρας από το σύστημα του αρχιερέα της διαπλοκής, Κώστα Σημίτη.

Τι δεν καταλαβαίνει ο Δούκας (εκτός αν ο ίδιος έχει συνεννοηθεί με τα κέντρα και τα παράκεντρα της διαπλοκής); Ότι το κατεστημένο τον προωθεί ως μεταβατικό για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ώστε να διευκολύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, του οποίου θα ηγηθεί ο υποταγμένος στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη και πρόσωπα που σήμερα τον συμβουλεύουν αυτό λένε σε ιδιωτικές συζητήσεις: “Μα, ο Χάρης θα είναι μεταβατικός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέχρι να γίνει ο νέος φορέας. Τίποτα παραπάνω”.

Ο Τσίπρας που έχει συνθηκολογήσει και ο ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι η καλύτερη επιλογή για τη διαπλοκή στην παρούσα συγκυρία. Στο παρασκήνιο διεξάγεται Power Game. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει συνθηκολογήσει εδώ και καιρό, πολύ πριν από τις εκλογές του 2023, όταν είχε συντριβεί στις εθνικές κάλπες και κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνθηκολογήσει με τους πιο βρόμικους κύκλους της διαπλοκής και περιμένει από τα δομημένα συμφέροντα να τον επιβραβεύσουν για την υποταγή του (Τις επόμενες ημέρες θα αποκαλύψουμε τις λεπτομέρειες της συνθηκολόγησης). Με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν “Ολαντρέου” και αλαλάζοντας είχε συμμετάσχει στην αποκαθήλωσή του το 2011, κάνει σήμερα χωρατά στο Ινστιτούτο του.

-Και ο Γιώργος Παπανδρέου; Τι λέει ο Γιώργος Παπανδρέου;

Ο Γιώργος Παπανδρέου, τη σχέση με τον οποίο, αλλά και τα κληροδοτήματά του αποκαλύπτει και διαφημίζει στο παρασκήνιο και σε ιδιωτικές συζητήσεις ο Χάρης Δούκας, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με την αντίληψη ενός τμήματος του κατεστημένου, με τις συζητήσεις που διεξάγονται σε κλειστά σαλόνια και με όσα λένε οι σύμβουλοι και μυστικοσύμβουλοι του Δημάρχου Αθηναίων, ότι δηλαδή “ο Χάρης Δούκας θα είναι μεταβατικός πρωθυπουργός μέχρι να συγκροτηθεί ο φορέας με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα”. Δηλαδή ο Χάρης Δούκας είναι πολιτικός μίας χρήσης; Αναλώσιμος; Μάλλον.

Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου έχουν δώσει τα χέρια, ενώ τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που έχουν ηττηθεί στην σκακιέρα της πολιτικής αντιπαράθεσης τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα αναζητούν τη ρεβάνς.

Μείνετε συντονισμένοι. Οι μεγαλύτερες αποκαλύψεις αρχίζουν ΠΡΟΣΕΧΩΣ, εδώ στο PERIODISTA.GR.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ