Την πολιτική λογική της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στον απόηχο του Βατερλό με την κακοκαιρία «Ελπίδα» ξεδιπλώνουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας όχι μόνο τους 7 συν 1 στόχους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και κάτι ακόμη: το πώς θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας και όλοι οι κορυφαίοι του κόμματος κατά τις τοποθετήσεις τους στο «καυτό» τριήμερο που ξεκινά το απόγευμα στη Βουλή.
Σύμφωνα, λοιπόν, με ανώτατες κομματικές πηγές, οι 7 στόχοι και η πολιτική λογική επί της οποίας αυτοί διαρθρώνονται, όπως επίσης και αυτά που θέλει να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι εξής:
1. «Αιφνιδιασμό της κυβέρνησης σε μία συγκυρία πλήρους αποδιοργάνωσης του κυβερνητικού επιτελείου, όπως φάνηκε από το πρωτοφανές χάος και την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού που προκάλεσε η προαναγγελθείσα κακοκαιρία».
2. «Φέρνει τον κ. Μητσοτάκη στη δύσκολη θέση να υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, την ώρα που αυτά έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών». «Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των τελευταίων ημερών η διαχείριση της κακοκαιρίας (4 μέρες μετά ακόμα υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα και θέρμανση, ενώ χιλιάδες πολίτες σε βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής ακόμα δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους). Στη διαχείριση της κακοκαιρίας προφανώς προστίθενται και η παταγώδης αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της κρίσης ακρίβειας», όπως λένε πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραπέμποντας σε όσα είπε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας παρουσιάζοντας την πρόταση μομφής.
3. «Φέρνει τον κ. Μητσοτάκη απολογούμενο για ακόμη μία φορά, αφού η μισή συγγνώμη που διατύπωσε στο υπουργικό συμβούλιο ήταν προσχηματική για να βγει από τη δύσκολη θέση και κενή περιεχομένου, αφού δεν συνοδεύθηκε από καμία απολύτως παραίτηση ή αποπομπή των υπουργών που τα έκαναν θάλασσα (όπως ακριβώς είχε κάνει με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι), αλλά αντίθετα ακολουθήθηκε από τα γνωστά μηνύματα αυτοθαυμασμού του Μητσοτάκη πάνω στα ερείπια. Για τρεις μέρες τώρα θα υπερασπίζεται αυτούς που αρνήθηκε να αποπέμψει, ενώ θα είναι πιο δύσκολο σε μικρό χρονικό διάστημα να επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με ανασχηματισμό τους, αφού θα τους έχει υπερασπιστεί».
4. «Αναγκάζει τους υπουργούς που δια της απουσίας τους από το δημόσιο διάλογο προσπαθούν «να βγάλουν έξω την ουρά τους» από την ανάληψη των ευθυνών, να ταυτιστούν με το Μαξίμου και να υπερασπιστούν επιλογές όπως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, στον οποίον σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις αποδίδουν μεγάλες ευθύνες».
5. «Φέρνει τον κ. Μητσοτάκη στη δυσχερή θέση να πάρει θέση για τις απίστευτες αποκαλύψεις σήψης της υπόδικης τηλεπερσόνας και οι οποίες έχουν περάσει αβρόχοις ποσίν εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών της κακοκαιρίας». «Σύμφωνα με αυτές, ο κ. Γεραπετρίτης σε SMS του παραδέχεται πως νομοθέτησε κατ’ εντολή του για τις τηλεοπτικές άδειες. Πρέπει να πει λοιπόν ποια η σχέση του ίδιου και των στενότατων συνεργατών του με τον υπόκοσμο και αν θα κάνει κάτι για αυτό», εξηγούν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
6. «Φέρνει όλα τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους. Στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης δεν χωρούν ναι μεν αλλά, ούτε ίσες αποστάσεις. Στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή όλοι θα κληθούν να βάλουν το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων: Θέλουν να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης ή η κριτική τους εξαντλείται σε αόριστες ανακοινώσεις χωρίς διά ταύτα;», διερωτώνται στην Κουμουνδούρου.
7. «Οδηγεί εκ νέου τη ΝΔ σε απόλυτη κοινοβουλευτική απομόνωση, καθώς θα δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τρεις ημέρες, την ώρα που η φθορά της εντείνεται ραγδαία σε κοινωνικό επίπεδο».
Πέραν των 7 προαναφερθέντων στόχων, πηγές της Κουμουνδούρου περιγράφουν έναν ακόμη, εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης Τσίπρα: «Η απόφαση για πρόταση μομφής δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά εντάσσεται σε μία συνολικότερη στρατηγική δυναμικών κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα με στόχο την οριστική πτώση του «καθεστώτος Μητσοτάκη», η οποία ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται από τη συζήτηση του Προϋπολογισμού με τη διατύπωση του αιτήματος για εκλογές που επίσης αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου», καταλήγουν, προϊδεάζοντας για όλα όσα θα ακούσουμε αυτό το τριήμερο στη Βουλή.