200 εκατ. για ενίσχυση βιομηχανικών επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η προκήρυξη της δράσης Produce e-Green, για την ενίσχυση επενδύσεων δημιουργίας βιομηχανικών μονάδων που θα παράγουν προϊόντα της αλυσίδας της ηλεκτροκίνησης, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας.

   Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 199.700.000 ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η πλατφόρμα της δράσης (https://producegreen.gov.gr) θα είναι διαθέσιμη για υποβολή αιτήσεων από τις 30/05/2023.

   Με τον τρόπο αυτό επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτούς τους κλάδους της οικονομίας, νέες ή και υφιστάμενες, θα έχουν την δυνατότητα να επιδοτηθούν με ποσοστό έως και 70% για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή και την συναρμολόγηση μερών τους, για την παραγωγή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών ή και ανακύκλωσης αυτών, για την παραγωγή ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων (δικύκλων,τρικύκλων,ποδηλάτων), φωτοβολταϊκών panel, μερών ανεμογεννητριών, αντλιών θερμότητας, ηλεκτρικών θερμοσιφώνων κ.λπ.

   Η δράση θα παρέχει οικονομικά κίνητρα για την κατασκευή ή και αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων ή και επέκταση – εκσυγχρονισμού υφισταμένων, για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και την κατασκευή τεχνικών εγκαταστάσεων, για την προμήθεια εξοπλισμού παραγωγής, για την έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων, για την προμήθεια λογισμικών, κ.α.

   Δικαιούχοι της δράσης είναι νέες ή υφιστάμενες εταιρίες, κάθε νομικής μορφής (ΟΕ/ΕΕ/ΙΚΕ/ΕΠΕ/ΑΕ)και μεγέθους, που ασκούν ή θα ασκήσουν παραγωγική δραστηριότητα διαθέτοντας ως κύρια δραστηριότητα μια εξ’ αυτών που περιγράφονται στην απόφαση προκήρυξης (ΦΕΚ B’ 3156).

   Τα ποσοστά ενίσχυσης για αυτή την κατηγορία εξαρτώνται από τον τόπο (Περιφέρεια /Περιφερειακή Ενότητα) εγκατάστασης της επένδυσης, καθώς και από το μέγεθος της εταιρείας (μεγάλη/πολύ μικρή/μικρή/μεσαία/μεγάλη) που αποτελεί δικαιούχο της δράσης.

   Το πληροφοριακό σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό έως και την 30η Νοεμβρίου 2023, ή μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων.

   Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με το καινοτόμο πρόγραμμα Produce e-Green, αξιοποιούμε τους υψηλούς ρυθμούς για την Πράσινη Μετάβαση που η χώρα μας έχει επιτύχει, για να ενισχύσουμε αλλά και να δημιουργήσουμε νέους βιομηχανικούς κλάδους σχετιζόμενους με αυτή , οι οποίοι θα παράγουν εξοπλισμό και προϊόντα ελληνικής κατασκευής. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε την εθνική βιομηχανία και δημιουργούμε θέσεις εξειδικευμένης εργασίας.

   Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήδη υλοποιεί οκτώ προγράμματα που οδηγούν στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας, δηλαδή το Produce e-Green και τα Εξοικονομώ Αυτονομώ, Κινούμαι Ηλεκτρικά, Πράσινα Ταξί, Φορτίζω Παντού, Εξοικονομώ – Αλλάζω Συσκευή, Φωτοβολταϊκά στη Στέγη, Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα, καθώς και εκείνα που εντάσσονται στο πρόγραμμα- ομπρέλα «Σπίτι μου» κι αφορούν στη νέα γενιά της Πατρίδας μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2030 για την μείωση των ρύπων, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και στον μεγάλο στόχο της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας το 2050».

   Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε σχετικά:

   «Η δημοσίευση της δράσης Produce e-Green είναι ένα ορόσημο για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

   Έχοντας ήδη υποστηρίξει την ηλεκτροκίνηση αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας με πολλά προγράμματα, σήμερα ανακοινώνουμε ακόμα ένα, που πλέον θα υποστηρίζει την παραγωγή και την βιομηχανία.

   Επιδιώκουμε έτσι να δημιουργήσει η χώρα μας συνθήκες για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών ή και ανακύκλωσης αυτών, για την παραγωγή ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων (δικύκλων, τρικύκλων, ποδηλάτων), φωτοβολταϊκών panel, μερών ανεμογεννητριών, αντλιών θερμότητας, ηλεκτρικών θερμοσιφώνων κ.λπ.

   Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην πρωτοπορία της κλιματικής ουδετερότητας και της πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης, που θα την καθιστά πόλο για την έρευνα και την καινοτομία στους κλάδους της ενέργειας».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1