1.000 θάνατοι την εβδομάδα στην Ευρώπη λόγω κορωνοϊού

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε – ξανά – ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε απέναντι στον Covid, που ακόμα είναι υπεύθυνος για χίλιους θανάτους κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη».

«Ακόμα κι αν δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, ο κορωνοϊός δεν έχει εξαφανιστεί», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε στις 5 Μαΐου ότι η πανδημία του Covid-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

«Σχεδόν 1.000 νέοι θάνατοι που οφείλονται στον Covid-19 συνεχίζουν να καταγράφονται κάθε εβδομάδα στην περιοχή», δήλωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, «ο αριθμός αυτός είναι υποεκτιμημένος λόγω της μείωσης του αριθμού των χωρών που αναφέρουν συστηματικά τους θανάτους που οφείλονται στην Covid-19 στον ΠΟΥ», πρόσθεσε ο Κλούγκε, ζητώντας από τις αρχές να διασφαλίσουν εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον του 70% του ευπαθούς πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, είναι μια «περίπλοκη νόσος για την οποία συνεχίζουμε να γνωρίζουμε λίγα πράγματα» παρόλο που 1 στους 30 Ευρωπαίους υποφέρει από long Covid κατά τα τρία τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, περίπου 36 εκατ. κάτοικοι της περιοχής που περιλαμβάνει 53 χώρες και εκτείνεται έως την κεντρική Ασία, έχουν επηρεαστεί αναμφίβολα από την long Covid.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της Covid, όπως η long Covid (…) Αυτές συνεχίζουν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σε όλο τον κόσμο και δεν μπορεί να τις παραβλέπει κανείς», δήλωσε η υπεύθυνη εκτάκτων καταστάσεων Κάθριν Σμόλγουντ.

Σε όλη την Ευρώπη, συνεχίζει να υπάρχει επιφυλακή επίσης για την επιδημία της mpox (σ.σ. πρώην ευλογιά των πιθήκων) – 22 περιπτώσεις καταγράφηκαν στην Ευρώπη τον Μάιο – και για τις συνέπειες από τα κύματα καύσωνα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ Ευρώπης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα

Βόμβα στην ελληνική οικονομία: Σενάρια συγχωνεύσεων τραπεζών – Κοσμογονικές αλλαγές θα ανατρέψουν τα πάντα

Σενάρια τραπεζικών συγχωνεύσεων που μπορεί να μειώσουν τις συστημικές τράπεζες από τέσσερις σε τρεις

Σάλος: «Αγρότης-μαϊμού» τσέπωσε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Έρχονται αποκαλύψεις-φωτιά: «Αγρότης-μαϊμού» φέρεται να πήρε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έρευνες για το σκάνδαλο που σοκάρει την Ελλάδα