Του Νίκου Λακόπουλου
Με τον Νίκο Χαρδαλιά να δηλώνει πως «τα μέτρα στην Μύκονο απέδωσαν» και την κυβέρνηση στη Βουλή να ψηφίζει την αντικατάσταση του Συντάγματος με υπουργικές αποφάσεις η κυβέρνηση πλησιάζει αυτό που φοβάται ένας νάνος που παριστάνει τον γίγαντα: την γελοιοποίηση.
Η κυβέρνηση πρώτα άφησε την Μύκονο έκθετη στην διασπορά του ιού, ύστερα απαγόρευσε την κυκλοφορία την νύχτα, τώρα διαρρέει πως «τα μέτρα απέδωσαν» μόλις ….ξεσηκώθηκαν οι επιχειρηματίες του νησιού.
Η κυβέρνηση έχει περάσει στον χώρο της φαιδρότητας με τον υπουργό Τουρισμού να δηλώνει «η χώρα πάει πάρα πολύ καλά», τον Χαρδαλιά να ανακαλύπτει πως η Μύκονος έχει …στενά σοκάκια και τον Πρωθυπουργό στο τελευταίο διάγγελμα ψωμοτύρι να δηλώνει πως πέρασε στη Βουλή μια μέτρα που ελπίζει να μην εφαρμόσει.
Φαίνεται πως οι προβλέψεις έπεσαν έξω, αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει -καθώς ο Μητσοτάκης διορθώνει το Σύνταγμα και γυρίζει στο πλάι της κάμερας περιμένοντας επιβεβαίωση αν τάπε καλά -με απίστευτα τεχνάσματα όπως «σήμερα η χώρα ξεπέρασε το φράγμα των 10 εκατ. εμβολιασμών«.
Βέβαια οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί είναι λιγότεροι από τους μισούς του «φράγματος» και ο στόχος του 70 % τον Ιούνιο έγινε στόχος για «μέσα στο καλοκαίρι», αλλά μάλλον θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο -με την βεβαιότητα πως η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει και πάλι.
Μια δημοσκόπηση της Prorata δείχενι ως προς τη διαχείριση της πανδημίας ότι είναι κυρίαρχη η δυσαρέσκεια και ο θυμός, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει πάλι: δεν μετατρέπονται σε πρόθεση ψήφου υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που η κυβέρνηση αρχίζει να χάνει σε δημοφιλία ο Μητσοτάκης εμφανίζεται με ένα πουγκί στο χέρι -ανανεώνοντας τις υποσχέσεις του.
Θα τηρήσει όσα υποσχέθηκε, αλλά μάλλον θα χρειαστεί μια ακόμα τετραετία. Προς το παρόν αρκεστείτε στο οικονομικό θαύμα του Μητσοτάκη ότι έχουμε μικρότερη ύφεση από ό,τι περιμέναμε, οι επιχειρήσεις έκλεισαν χωρίς να υπάρχει αύξηση της ανεργίας και τα εισοδήματα μειώθηκαν παρότι έχουμε -μικρή έστω- επιστροφή φόρων.
Συν δεκατέσσερα χιλιόμετρα του Ε65, μια πεζογέφυρα στο Σωτηρία που εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας μετά τα εγκαίνια του δεύτερου στεφανιογράφου στο «Ιπποκράτειο»!
Αποφασίζομεν και διατάσσομεν
Μέσα σε μια μέρα ένας αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση του Συντάγματος με νομοτεχνική βελτίωση με την οποία ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες μπορεί να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.
Ωστόσο ο Πρωθυπουργός συναντώντας την Πρόεδρο Δημοκρατίας βρήκε πως το άρθρο 25 του Συντάγματος επιτρέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Στο Σύνταγμά μας προβλέπουμε ότι το Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης».
Ο Μητσοτάκης δεν θα επιτρέψει στους ανεμβολίαστους να βλάψουν την ελευθερία των εμβολιασμένων. Ούτε στο Σύνταγμα -που ερμηνεύει στα μέτρα του. «Θεωρώ», είπε, «ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας. Το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας. Θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο».
Αποφασίζομεν και διατάσσομεν, λοιπόν. Ερήμην όχι μόνο της Βουλής αλλά και της μισής κυβέρνησης -που μαθαίνει στα δελτία ειδήσεων τι αποφάσισε ο Πρωθυπουργός, ο Χαρδαλιάς, ο Γεραπετρίτης και ο Σκέρτσος. Όπως ο Βασίλιας Κικίλιας που δήλωνε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι αντισυνταγματικός.
Πόσες χιλιάδες θα βρεθούν με αναστολή εργασίας και πώς θα αναπληρωθούν; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού αντικατέστησε το Σύνταγμα με υπουργικές διατάξεις φαίνεται πως έβαλε την Βουλή να ψηφίσει νόμο που ….ελπίζει να μην εφαρμόσει.
Αλλά είναι ήδη συνηθισμένο στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός να αποφασίζει ερήμην των αρμόδιων υπουργών, ο Πρόεδρος της Βουλής να αφαιρεί τον λόγο στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το Γραφείο Πρωθυπουργού να ….λογοκρίνει την Πρόεδρο Δημοκρατίας και η σύζυγος του Πρωθυπουργού να συνοδεύεται από υπουργούς. Στο Σύνταγμα θα κωλώσουμε;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει διαρκώς ένα μοντέλο διακυβέρνησης όπου τα δικαιώματα της πλειοψηφίας μπορούν να περιορίζουν τις μειοψηφίες και το Σύνταγμα οφείλει να υποτάσσεται στις πρωθ-υπουργικές διατάξεις. Όπου το κόμμα απαντά για λογαριασμό της συζύγου του και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι βοηθός της κυβέρνησης.
Φυσικά μπροστά στο «γενικό καλό» τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες του ατόμου μπορούν να αναστέλλονται με «νομοθετικές βελτιώσεις» προφανώς και μετά την πανδημία. Άλλωστε ο Μητσοτάκης τόχει δείξει με σειρά νόμους πως η δημοκρατία βλάπτει την ανάπτυξη και το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι υπεράνω των …δικών του νόμων.
Πολύ περισσότερο αφού το άρθρο 25 προβλέπει ότι «το Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης». Μόνο που σε προηγούμενη παράγραφο το ίδιο άρθρο λέει πως «τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους».
Λεπτομέρειες όταν τα ατομικά δικαιώματα αποτελούν κίνδυνο για τα δικαιώματα της -εκλογικής- πλειοψηφίας και ο Πρωθυπουργός δεν υπόκειται στον συνταγματικό έλεγχο, αλλά ερμηνεύει το Σύνταγμα, ξεχνά να απαντήσει σε ερωτήσεις για το «πόθεν έσχες» του και το διορθώνει κιόλας.