Του Νίκου Λακόπουλου
Με τον Πρωθυπουργό μιας χώρας να κατηγορείται για ψευδές πόθεν έσχες η πολιτική ζωή θα είχε τουλάχιστο μια αναταραχή, πρωτοσέλιδα και την Δικαιοσύνη να αναλαμβάνει τον ρόλο της. Στην Ελλάδα όμως -πλην ενός καναλιού- η είδηση δεν υπάρχει.
Το όνομα του πρωθυπουργού ωστόσο εντοπίστηκε σε λίστα βουλευτών που είχαν πλημμέλειες στις δηλώσεις τους, αλλά κρίθηκαν επουσιώδεις. Κι έτσι θα οδηγούνταν στο αρχείο με απόφαση που θα λάμβανε η αρμόδια Επιτροπή. Η συνεδρίαση όμως αναβλήθηκε κι ενώ όλοι μιλούσαν για κουκούλωμα ξεαναβλήθηκε. Ήταν λάθος ενός υπαλλήλου της Βουλής που βρέθηκε -«εκ παραδρομής «- το όνομα του Μητσοτάκη στη λίστα προς το αρχείο.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, Θανάσης Μπούρας «διαπιστώθηκε ότι εξαιτίας υπηρεσιακού λάθους, σαράντα τρεις (43) περιπτώσεις υπόχρεων, μεταξύ των οποίων και δύο πολιτικών αρχηγών, συμπεριελήφθησαν εκ παραδρομής στους προς αρχειοθέτηση καταλόγους».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη γνώμη:
«Ο πανικός του κ. Μητσοτάκη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας τούς οδηγεί από τον έναν αυτοεξευτελισμό στον άλλο. Χθες, προσπάθησαν να αναβάλουν επ’ αόριστον τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαφάνειας, όπου επρόκειτο να συζητηθεί μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη. Σήμερα, μετά την κατακραυγή, όρισαν άρον-άρον συνεδρίαση και επιχείρησαν να εντάξουν το όνομα του κ. Μητσοτάκη σε λίστα βουλευτών με εκκρεμότητες οι οποίες θα αρχειοθετούνταν. Όταν πιάστηκαν και πάλι με τη γίδα στην πλάτη έσπευσαν να πουν, χωρίς να τους απομένει πια ίχνος αξιοπρέπειας, ότι το όνομα του κ. Μητσοτάκη βρέθηκε «εκ παραδρομής» στη λίστα!».
Με την γίδα στην πλάτη;
Όπως προκύπτει από τα γεγονότα το 2017 η σύζυγος του Πρωθυπουργού είχε μεταβιβάσει – και μάλιστα δωρεάν – το ποσοστό συμμετοχής της σε αλλοδαπή εταιρεία κι έτσι δεν την δήλωνε τα επόμενα δυο χρόνια. Ωστόσο όπως αποκάλυψε το Documento εξακολουθούσε να μετέχει στο κεφάλαιο της αλλοδαπής εταιρείας και την 20η Δεκεμβρίου 2020, καθώς και στη διοίκηση αυτής μέχρι και σήμερα».
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση «σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η αποκάλυψη της παρανομίας από τον Πρωθυπουργό θα ήταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων. Στο καθεστώς του κ. Μητσοτάκη αρκούν τα τηλεφωνήματα στα κανάλια, αφού από όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας μόνο το Open είχε ρεπορτάζ για τις αποκαλύψεις και την τραγελαφική προσπάθεια συγκάλυψης στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης. Ούτε καν η Δημόσια Τηλεόραση, η οποία για ακόμη μία φορά λογόκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για χάρη του «αυτοκράτορα».
Ο κ. Μητσοτάκης, όσο και να προσπαθεί να μετατρέψει την Ελλάδα από ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα σε κακέκτυπο απολυταρχικών καθεστώτων, να ξέρει ότι δεν θα μείνει τίποτα κρυφό. Η αλήθεια θα λάμψει και ο ίδιος, όση προστασία και αν έχει από τα Μέσα, θα κληθεί να λογοδοτήσει».
Η Επιτροπή θα συνεδριάσει όταν βρεθεί αίθουσα
Αφού πρώτα ανέλαβε το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας να εκπροσωπήσει την σύζυγό του Πρωθυπουργού ανέλαβε η ίδια με εξώδικα στο Documento. Tην συκοφαντεί ο Βαξεβάνης, αλλά -όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ_-«Πώς μεταβιβάστηκε με υπογραφή της συζύγου του πρωθυπουργού η εν λόγω εταιρία το 2020, αφού από το 2016 δεν ανήκε στην ίδια αλλά στον αδελφό της;».
Η απάντηση της κ. Γκραπόφσκι είναι πως «Οι μετοχές της Γαλλικής εταιρείας ανήκαν στην κυρία Γκραμπόφσκι, όπως είναι γνωστό, μέχρι την 3η Αυγούστου 2016. Τότε εξαναγκάστηκε να τις μεταβιβάσει λόγω του απαράδεκτου νόμου που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προέβλεπε απαγόρευση κατοχής μετοχών αλλοδαπών εταιριών και εταιριών της ΕΕ από πολιτικά πρόσωπα είτε αυτοπροσώπως, είτε δια παρένθετου προσώπου, όπως η σύζυγος».
Γιατί όμως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκαναν ένα νόμο ειδικά για την Μαρέβα Μητσοτάκη; «Επειδή αδυνατούν να τον αντιμετωπίσουν πολιτικά κι αφού ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε σε 3 εκλογικές αναμετρήσεις, συνεχίζουν στο ίδιο βιολί: προσωπικό πόλεμο με κάθε τρόπο και κάθε μορφή, εναντίον του ίδιου και της συζύγου του κι εσχάτως κι εναντίον του γιού του».
Βέβαια το ερώτημα δεν αφορά τον Τσίπρα, αλλά αν η σύζυγος του πρωθυπουργού μέχρι και πριν από 8 μήνες παρέμενε βασική μέτοχος στην εταιρία κατά παράβαση του νόμου, και δεν την είχε μεταβιβάσει από το 2016 όπως η ίδια υποστηρίζει.
Και η υπόθεση είναι νέα κι όχι αυτή που είχε ελεγχθεί παλιότερα -όπως σπεύδει να βοηθήσει – ή να καρφώσει!- ο Άδωνις Γεωργιάδης. Άρα θα ελεγχθεί εκ νέου και αν τα εξώδικα οδηγήσουν σε δίκες με αλληλοκατηγορούμενους τον Κώστα Βαξεβάνη και την Μαρέβα Γκαρμπόφσκι θα μείνει στην επικαιρότητα.
Φυσικά θα γίνει άμεσα και η συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης που αναβλήθηκε επειδή … δεν υπήρχαν διαθέσιμες αίθουσες(!) και θα αποφανθεί αν χρειάζεται νέος έλεγχος για τις δηλώσεις πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική δημοκρατία.
Πώς μια δήλωση μπορεί να εξελιχθεί σε θεσμική κρίση
Το πρωθυπουργικό ζεύγος μάλλον έκανε ένα λάθος που προσπαθεί να καλύψει με πολλά άλλα και παιδαριώδη λάθη που όμως εμπλέκουν επιτροπές, θεσμούς και το κόμμα του -που δεν μπορεί να απαντά για λογαριασμό της συζύγου του -και των εταιριών της.
Εκτός αν πράγματι -όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- έχουμε περάσει σε ένα κακέκτυπο απολυταρχικών καθεστώτων -όπου όχι μόνο ο Πρωθυπουργός, αλλά και η σύζυγός του είναι υπεράνω του νόμου και ο Βαξεβάνης πρέπει να οδηγηθεί σιδηροδέσμιος στη φυλακή -όχι για συκοφαντική δυσφήμιση αλλά για προσβολή του -βασιλικού -προ συντάγματος- καθεστώτος.
Προς το παρόν ζούμε σπαρταριστά γεγονότα με μια επιτροπή που αναβάλλει συνεδρίαση γιατί δεν έχει αίθουσα, αλλά τελικά βρίσκει, έναν υπάλληλο που αρχειοθετεί την υπόθεση κατά λάθος, αλλά αυτή δεν μπαίνει στο αρχείο. Τραγελαφικά γεγονότα που δείχνουν πως ο έλεγχος της φορολογικής δήλωσης του Πρωθυπουργού μπορεί να οδηγήσει σε θεσμική κρίση
ΥΓ: Για την Ιστορία το 1897 ο ποιητής Σουρής διώχθηκε για το ποίημά του «Ο Φασουλής συνομιλεί με την κυρίαν Φασουλήν» και του στίχους για την Βασίλισσα Όλγα «…Κυρά Γιώργαινα γυρίστρα, κυρά Γιώργαινα μπεκρού», αλλά αθωώθηκε. Ο Βαξεβάνης όμως -χωρίς να γράψει τέτοιους στίχους δεν θάχει την τύχη του Σουρή, αν όπως -υπαινίσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απέναντί του μια βασίλισσα, αλλά τη σύζυγο …Αυτοκράτορα.