Όργιο φημών: Ο Μητσοτάκης σκέφτεται την Γιάννα Αγγελοπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η πρόσφατη ρήση του Κ. Μητσοτάκη ότι «προφανώς δεν αποφασίζει μόνος του (σ.σ: για την/τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας) αλλά σέβεται τη συνταγματική επιταγή που περιγράφει τον πρόεδρο ως ένα πρόσωπο που πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή» ίσως κρύβει έναν «άσσο στο μανίκι» του πρωθυπουργού για το πρόσωπο που τελικώς θα προτείνει η ΝΔ το 2025. Ένα όνομα που, όπως αποκαλύπτει η Έλλη Τριανταφύλλου στο ieidiseis.gr, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι του προβληματισμού. Πρόκειται για την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, το όνομα της οποίας εισηγήθηκαν κάποιοι στον Κ. Μητσοτάκη, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για μία προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία, η οποία πιθανότατα θα μπορούσε να τύχει ευρύτατης πολιτικής αποδοχής ως μία εξωστρεφής υποψηφιότητα με δυνατότητα προώθησης και προβολής της χώρας στο εξωτερικό.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, προσώρας πρόκειται για ένα από τα πιθανά σενάρια που θα εξεταστούν ενδελεχώς από τον πρωθυπουργό από το φθινόπωρο, οπότε και θ’ αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται η άποψή του για τη γαλάζια πρόταση που θα διατυπώσει στις αρχές του νέου χρόνου.

Ο Κώστας Τασούλας
Ο Κώστας Τασούλας

Τα δύο ακόμα ονόματα που επίσης παραμένουν στο τραπέζι είναι αυτό του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, ο οποίος προέρχεται από τα «σπλάχνα» του κυβερνώντος κόμματος και θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει στη συσπείρωση της παράταξης, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή αλλά και εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Παν. Πικραμένου, η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε πρόσφατα να κλείσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και δημόσια, με το επιχείρημα ότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού και όχι του προσώπου, μέχρι να ανοίξει συντεταγμένα η συζήτηση τον Φεβρουάριου του 2025. Διαμήνυσε, μάλιστα, στους βουλευτές του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να ακούσει οποιαδήποτε άποψη για την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος

Παρ ότι είναι κατανοητός ο λόγος που ο πρωθυπουργός επιδιώκει να κλείσει το θέμα, είναι εξίσου προφανές ότι τα περιθώρια για ενδεχόμενη ανανέωση της θητείας της νυν προέδρου κυρίας Κ. Σακελλαροπούλου έχουν εξανεμιστεί, καθώς περισσότεροι από 25 γαλάζιοι βουλευτές έχουν ήδη διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια πρόταση. Ορισμένοι, μάλιστα, το έχουν πάει ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι αυτή τη φορά, η όποια απόφαση, δεν μπορεί να ληφθεί ερήμην της κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ