«Τυπική σμηνοσειρά με μεγάλα μεγέθη και με πολλούς σεισμούς. Αυτή είναι η διαφορά με άλλες σμηνοσειρές που καταγράφονται στην Ελλάδα», ανέφερε ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, εκτιμώντας ωστόσο πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο από τα 6 ρίχτερ.
Ερωτηθείς για τη χρονική διάρκεια του φαινομένου, ο κ. Τάσσος υπογράμμισε πως δεν μπορεί κανείς να απαντήσει με ακρίβεια, αλλά σίγουρα μιλάμε για αρκετές εβδομάδες.
Αίσθηση προκαλεί η ανάρτηση σεισμολόγου
Αίσθηση προκαλεί η ανάρτηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου σχετικά με το σεισμικό φαινόμενο που καταγράφεται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Μετά τις δηλώσεις των Θανάση Γκανά, Διευθυντή Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών, και του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, πως βρισκόμαστε ενώπιον ενός πρωτοφανούς φαινομένου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ένας διαβασμένος σεισμολόγος θα έλεγε πως το φαινόμενο έχει επαναληφθεί στην Ελλάδα πολλές φορές».
Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του αναφέρει: «Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Πολλοί ρωτούν αν έχει επαναληφθεί στην Ελλάδα τέτοια ακολουθία. Ένας διαβασμένος σεισμολόγος θα σας έλεγε, “ναι πολλές φορές”. Δύο παραδείγματα. (1) Φωκίδα. Από τις 2.1.1984 έγιναν 34 προσεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου του 3.5. Ο κύριος έγινε 11.2.1984, μέγεθος 5.5. (2) Λέσβος. Από τις 1.5.1984 έγιναν 44 προσεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου του 3.6. Ο κύριος έγινε 17.6.1984, μέγεθος 5.6.
Αν τότε υπήρχαν τα σημερινά σεισμογραφικά δίκτυα και λογισμικά θα είχαν καταγραφεί εκατοντάδες μικρότερων σεισμών, όπως τώρα. (Πηγή, Comninakis & Papazachos, 1989). Συνεπώς, τίποτε το πρωτοφανές».