Το ότι στην Ελλάδα «ιστορία γράφουν οι παρέες», κατά το γνωστό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου, έχει πολλάκις επιβεβαιωθεί από την πραγματικότητα. Το ίδιο επιδίωξε και μία παρέα που μαζεύτηκε πριν μερικές ημέρες στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.
Η πρωτοβουλία για την συγκεκριμένη «μάζωξη» ανήκε στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία για τρεις λόγους:
Πρώτον, επειδή «βλέπει» -ή, τελοσπάντων, δεν μπορεί να αποκλείσει- ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αν ο χειμώνας αποδειχθεί… βαρύτερος του αναμενομένου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Δεύτερον, διότι σιγά σιγά θέλει να θέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τροχιά συνεδρίου και επιδιώκει να καταγράψει τις απόψεις και τις τάσεις όλων των βασικών «παικτών» και, τρίτον, διότι θεωρεί πλέον «όρο εκ των ων ουκ άνευ» να αποκατασταθεί η εσωκομματική ηρεμία και ομαλότητα και να μην περιγράφεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως «ένα κόμμα με διαφωνίες και Βαβέλ στο εσωτερικό του».
Κλειστή ομάδα
Η σύνθεση της συνάντησης έχει σημασία, καθώς τα πρόσωπα επέλεξε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και, επί της ουσίας, πρόκειται για την άτυπη «κλειστή» ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει επίσης τη σημασία του -πολιτική, εσωκομματική, αλλά και συμβολική- ότι ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να διεξαχθεί η συνάντηση στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη, στα Εξάρχεια, καθώς το «μπαρουτοκαπνισμένο» στέλεχος είναι πολύπειρο από σύνθετες εσωκομματικές διαδικασίες.
Είναι επίσης σημαντικό πως, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα και φημολογούμενα, το «προσκλητήριο» Τσίπρα ξεκίνησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: δηλαδή, από τον άτυπο επικεφαλής των «53», που πολλές φορές περιγράφεται ως ο αρχηγός της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Πέραν του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, η εκπροσώπηση των τάσεων και των ρευμάτων ήταν απόλυτη: το «παρών» έδωσαν οι δύο «θεσμικοί» -και ακραιφνώς προεδρικοί- ήτοι ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη.
Επίσης, το «παρών» έδωσε και το δίδυμο Χρήστου Σπίρτζη-Νίκου Παππά, στους οποίους αναφέρεται ένα μεγάλο μέρος της «Ενωτικής Κίνησης Μελών» (ήτοι της άλλης «προεδρικής» τάσης, ο «Νέστορας» του κόμματος, Νίκος Βόυτσης αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης. Σημειωτέον ότι οι δύο τελευταίοι εδώ και καιρό συμπορεύονται εσωκομματικά με τους «53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχοντας συγκροτήσει μαζί τους την περίφημη «Ομπρέλα».
Την «ενδιάμεση» τάση, την ΡΕΝΕ, εκπροσώπησε ο Πάνος Ρήγας, ενώ εκεί βρέθηκαν ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιάννης Ραγκούσης και ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας -που συνεχίζει να έχει ρόλο «γεφυροποιού» μεταξύ της «ΡΕΝΕ» και των δύο «προεδρικών» τάσεων.
Συστάσεις από Τσίπρα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας εκμυστηρεύθηκε την εκτίμησή του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πατήσει το κουμπί των εκλογών, αν δει ότι ο χειμώνας είναι δυσκολότερος απ’ όσο εκτιμάται. Στο πλαίσιο αυτό, αν και ο ίδιος κλίνει προς την άποψη που θέλει τις εκλογές να διεξάγονται το φθινόπωρο του 2022, κάλεσε τους παρόντες να μην εκπλαγούν «αν επιλέξει να κάνει εκλογές τον Απρίλιο ή τον Μάιο», ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες στη μάζωξη, ομονόησαν ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε, μιλώντας στα συγκεκριμένα στελέχη, τον προβληματισμό και την δυσφορία του για κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστεί αρνητικά στην επικαιρότητα λόγω εσωστρέφειας, διαφωνιών και διαφοροποιήσεων από την κεντρική γραμμή.
Με αυτή την έννοια, κάλεσε τους παρισταμένους «να μην δίνουν λαβές για να γράφουν οι εφημερίδες ότι σφαζόμαστε», ενώ σύμφωνα με συνομιλητή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι αυτό το κλίμα ενότητας και ομόνοιας θα πρέπει να διασφαλιστεί και στον προσυνεδριακό διάλογο. Ταυτοχρόνως, όλες οι πλευρές φέρονται να συμφώνησαν ότι το συνέδριο θα πρέπει να διεξαχθεί μετά την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, ώστε να εκτιμηθούν όλα τα νέα δεδομένα και όλα δείχνουν πως το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί η συνεδριακή διαδικασία είτε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2022 είτε μέσα στον Φεβρουάριο.
Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι πως όλοι οι συμμετέχοντες, ακόμη κι όσοι ενίοτε δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την «γραμμή» του κόμματος -όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης- όχι μόνο κράτησαν χαμηλούς τόνους, αλλά συμφώνησαν με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως οι διαφωνίες «πρέπει να μένουν στα όργανα και όχι να εκδηλώνονται στα κανάλια».