Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για την πανώλη στη Θεσσαλία – Τι θα κάνουν οι επιστήμονες του ΕΦΕΤ (vid)

Αναχώρησαν σήμερα το πρωί της Παρασκευής από το κτίριο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, οι κτηνίατροι που επιστρατεύθηκαν για την επιχείρηση ελέγχου των κρουσμάτων και εκρίζωσης της πανώλης των μηρυκαστικών από τις κτηνοτροφικές μονάδες της Λάρισας και τη Θεσσαλίας.

Την έναρξη της επιχείρησης συντόνισε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στρατάκος, καθώς και ο υπεύθυνος κτηνίατρος του έργου.

Πριν την αναχώρηση, έγινε αναλυτική ενημέρωση από τους υπεύθυνους συντονισμού το προγράμματος, αναφορικά με τη διαδικασία διεξαγωγής των ελέγχων, ενώ έπειτα οι κτηνίατροι αναχώρησαν ανά δύο για κτηνοτροφικές μονάδες της Λάρισας.

«Είναι η μεγαλύτερη κτηνοτροφική επιχείρηση που έχει ποτέ σχεδιαστεί και λάβει χώρα στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Στρατάκος. «Ουσιαστικά πάνω από 98 συνεργεία κτηνιάτρων, 90 επιστήμονες κτηνίατροι βρίσκονται στο πεδίο, για πέμπτη ημέρα και σκανάρουν όλα τα ζώα που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης. Θα ελεγχθούν όλα τα ζώα ένα προς ένα, μέσα σ’ αυτές τις δύο ζώνες. Καθώς επίσης έχουμε στο πεδίο και 25 επιστήμονες του ΕΦΕΤ, οι οποίοι επισκέπτονται τα τυροκομεία της περιοχής και ενημερώνουν για τα μέτρα που λάβαμε σύμφωνα πάντα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο και σχετίζονται με τη διαχείριση του γάλακτος».

Σε ότι αφορά την έως τώρα επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Στρατάκος τόνισε πως: «Η μέχρι στιγμής επιδημιολογική εικόνα δείχνει ότι ως τώρα έχουμε τρεις εστίες στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και δύο στην ΠΕ Τρικάλων και συνολικά 18 κρούσματα. Τα χθεσινά δείγματα ήταν όλα αρνητικά και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, δείχνει, ότι δεν έχουμε περεταίρω διασπορά. Είναι βεβαίως πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την τελική εικόνα της νόσου. Η επιχείρηση συνεχίζεται και για το Σαββατοκύριακο και για όσο διάστημα χρειαστεί έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι κανένα ζώο δεν νοσεί και θα φτάσουμε στην τελική εκρίζωση της νόσου».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ