Παρά το γεγονός ότι έδωσε συνέντευξη σε μια πιο lifestyle εκπομπή στoν Alpha, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
Αναφερόμενος στπ έγκλημα στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ακόμα μια φορά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη ευθυνών, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Δηλαδή, εμείς εκείνη την ώρα που είχαμε να διαχειριστούμε νεκρούς, το μέλημά μας ήταν η συγκάλυψη. Είναι ντροπή. Δείχνει απελπισία από το κόμματα μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, είναι η εργαλειοποίηση των νεκρών και του πόνου των συγγενών. Εμείς δεν κάναμε κάτι τέτοιο στο Μάτι», ενώ ανέφερε ότι έχει έλθει σε επαφή με συγγενείς των θυμάτων του αδιανόητου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Ο Κ. Μητσοτάκης είπε για τα Τέμπη ότι «ήταν μία εθνική τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους και οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα και αυτή τη φορά έχει κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς», προσθέτοντας ότι θεωρεί ότι «η δίκη θα ξεκινήσει σε χρόνο ρεκόρ», ενώ για το ζήτημα της προανακριτικής επιτροπής, σημείωσε ότι «σε όσους πιστεύουν για ποινικές πολιτικές ευθύνες, να έρθουν στη Βουλή. Το δικό μου χρέος να αφήσω τη Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστα τη δουλειά της».
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο ζήτημα του «πόθεν έσχες» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας ότι «θα έπρεπε να το είχε καταθέσει ήδη το πόθεν έσχες. Ο κάθε αρχηγός όταν έρχεται στην πολιτική ζωή πρέπει να υποβάλει πόθεν έσχες του ιδίου και του συζύγου του», ενώ προσέθεσε ότι «το δικό μου πόθεν έσχες ελέγχεται επί 20ετια. Η σύζυγός μου κυνηγήθηκε λυσσσαλέα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το πόθεν έσχες έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και έχει αρχειοθετηθεί χωρίς παρατήρηση. Όλοι γνωρίζουν την περιουσιακή μου κατάσταση».
«Ο κ. Κασσελάκης είναι νέος πολιτικός που δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε εθνική κάλπη. Η κριτική που του ασκώ είναι κυρίως πολιτική. Όταν έρχεται και προτείνει μέτρα που κοστολογούνται σε 45,8 δισ. την 4ετια οφείλω να προειδοποιήσω ότι αν εφαρμοζόταν έστω και ένα τμήμα η χώρα θα πήγαινε στη χρεοκοπία. Οι πολίτες το τελευταίο που θέλουν είναι έναν μαθητευόμενο μάγο που θα τους τάξει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα», είπε, ενώ επισήμανε ότι «δεν νομίζω ότι θα επανερχόταν αυτή η συζήτηση (σ.σ. για το πόθεν έσχες) με τόση ένταση αν δεν μας έλεγε ότι αυτός είναι ο πιο έντιμος και οι άλλοι έχουν τη φωτιά τους λερωμένη. Το πώς θα καταθέσει κάποιος πόθεν έσχες ενώ είναι μια βαρία διαδικασία, θα το δούμε».
«Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο βασικός μας πολιτικός αντίπαλος από τότε που εκλέχτηκα πρόεδρος της ΝΔ. Δώσαμε σκληρές μάχες, ο κ. Κασσελάκης είναι καινούργιος, θα δοκιμαστεί. Διακρίνω ένα υφολογικό νήμα που τους συνδέει με τοξικότητα και ανεδαφικές υποσχέσεις. Ειδικά ως προς τις ακοστολόγητες υποσχέσεις αυτές ανήκουν πια στο παρελθόν», είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν σκέφτομαι ότι θα γίνει σύντομα η αποχώρησή μου. Είναι τιμητικό για Έλληνα πρωθυπουργό να συζητείται για μια ευρωπαική θέση αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση, και να μου προτεινόνταν, να αποδεχθώ κάποια ευρωπαϊκή θέση και θα τιμήσω την ψήφο και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων».
Ευρωεκλογές
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι μια εθνική κάλπη αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ψηφίζουμε για να εκλέξουμε τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές. Έχει σημασία να εκλέξουμε ευρωβουλευτές που πρώτα θα φοράνε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και μετά την κομματική γιατί είχαμε την τελευταία 5ετια ευρωβουλευτές που δεν το έκαναν αυτό» και υποστήριξε ότι «το 41% δεν είναι ποσοστό αλαζονείας αλλά αυτό που μας έδωσαν οι πολίτες. Είπα το βράδυ των εκλογών ότι πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να εργαστούμε σκληρά. Για μένα αυτή η κατηγορία περί αλαζονείας δεν στέκει. Τελικά η προσβολή είναι στους πολίτες που μας ψήφισαν».
Όσον αφορά, δε, στην επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις τιμολογιακές πρακτικές των πολυεθνικών, κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «με στεναχωρεί ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό σε εθνικές πολιτικές. Αναφέρομαι στην ακρίβεια και τις πολυεθνικές. Βλέπουμε πολυεθνικές να τιμολογούν τα ίδια προϊόντα με διαφορετικές τιμές ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς. Τα έβαλα με τις πολυεθνικές και πίστευα ότι θα υπάρξει σύμπνοια. Όταν αναλαμβάνουμε μια ελληνική πρωτοβουλία στην Ευρώπη γιατί να μην πάμε μαζί στην Ευρώπη και να ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση. Εθνική προτεραιότητα για την πατρίδας μας η αντιμετώπιση της ακρίβειας».
H Μαρέβα
Όσον αφορά στις επιθέσεις που δέχεται η σύζυγός του, Μαρέβα Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι ανέντιμο να κηνυγάς οικογένειες και ειδικά γυναίκες και παιδιά και η επίθεση συνεχίζεται ακάθεκτη και από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Ο πολακισμός συνεχίζεται ακάθεκτος. Υπέθετα πως με τον κ. Κασσελάκη θα σταματούσε, αλλά το χούι έχει μείνει», προσθέτοντας ότι «η Μαρέβα είναι σκληρή, αλλά όλοι οι άνθρωποι έχουν τις αντοχές τους. […] Η Μαρέβα άλλαξε καριέρα για να κάνει κάτι που δεν θα μου δημιουργούσε πρόβλημα. […] Από τη στιγμή που θα βγούμε από το σπίτι μας δεν υπάρχει διάκριση δημόσιας και προσωπικής ζωής».
Τα Social media
Επίσης, αναφερόμενος στην επίδραση που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στους νέους και ειδικά στα παιδιά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι πλατφόρμες έχουν στόχο των εθισμό των νέων σε ηλικία χρηστών και οφείλουμε να κάνουμε κάτι γι αυτό. Το επόμενο βήμα θα συμπεριλάβει ρυθμιστικές πρωτοβουλίες για να περιορίσουμε τον διαδικτυακό εθισμό σε νέους και εφήβους. Φοβάμαι ότι κάνουμε ένα πείραμα με τους νέους και τους εφήβους. Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να παρέμβει διαδικαστικά».
«Οι πλατφόρμες μας σερβίρουν αυτά που πιστεύουν ότι μας ενδιαφέρουν αλλά υπάρχει η δυνατότητα από τις ίδιες τις πλατφόρμες να μην συμβαίνει αυτό και να ξεκινάει η περιήγηση από το μηδέν», είπε και σημείωσε ότι «θα ήθελα να ηγηθώ αυτή της προσπάθειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη πιστεύω ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή όπως ήταν και με το GDPR και με το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης».