Με το βλέμμα στραμμένο στην 5η Μαΐου βρίσκονται τα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος, αφού εκείνη την ημέρα ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει εάν το «Εθνικό κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ» – του Ηλία Κασιδιάρη – με «μπροστινό» τον ε.τ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, θα μπορέσει να κατέβει στις εκλογές.
Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου άλλωστε, ότι εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει και νέα νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης σχετικά με το «κόμμα Κασιδιάρη», δείχνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ανησυχία για την έκβαση της υπόθεσης αυτής – παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.
«Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και η Δικαιοσύνη είναι σίγουρο ότι θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αν, ωστόσο, τεχνικά είναι αναγκαίο να γίνουν οι οποιεσδήποτε προσθήκες, εδώ είμαστε να το δούμε…», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου. Όπως είναι γνωστό, μέχρι τις 2 Μαΐου κάθε κόμμα θα πρέπει να έχει υποβάλει στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρησης υποψηφίων τους υποψηφίους βουλευτές του. Άρα και ο Ηλίας Κασιδιάρης θα πρέπει να έχει καταθέσει την υποψηφιότητά του καθώς οι πληροφορίες λένε ότι θέλει να κατέβει στην Α’ Αθήνας.
Σύμφωνα με την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση, προβλέπεται ότι για να γίνει αποδεκτός ένας εκλογικός συνδυασμός πρέπει:
«Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα». Οι λέξεις κλειδιά στην σχετική τροπολογία είναι «η πραγματική ηγεσία», καθώς έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι το κόμμα Κασιδιάρη κατεβαίνει με άλλο πρόσωπο.
Φυσικά, ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος – τον οποίο πολιτικά αποκήρυξαν τα τρία του αδέλφια τα οποία είναι και αυτοί δικαστές – θα επιχειρήσει να πείσει τους πρώην συναδέλφους του, όταν βρεθεί στον Άρειο Πάγο, ότι εκπροσωπεί μεν το «Εθνικό κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ», δεν έχει ωστόσο καμία σχέση με τον Ηλία Κασιδιάρη με τον οποίο δεν έχει έρθει σε επαφή. Ακόμα, θα αναδείξει την μακρά του πορεία στην δικαιοσύνη και το έργο του στο δικαστικό σώμα.
Η απόφαση το Αρείου Πάγου – που δεν είναι καθόλου εύκολη – θα φέρει σοβαρές εξελίξεις στον πολιτικό χάρτη της χώρας, έτσι τουλάχιστον όπως τον εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, ανέφερε μάλιστα πως οι μετρήσεις δείχνουν ότι το «κόμμα Κασιδιάρη» μπορεί να συγκεντρώσει έως και 5,8%, – αν όχι περισσότερο- εάν τελικά καταφέρει να κατέβει στις εκλογές.
Τόνισε μάλιστα, πως η αντικατάσταση του φυλακισμένου χρυσαυγίτη με τον πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο είναι πιθανό να λειτουργήσει με δύο τρόπους:
-να προσελκύσει το νέο μόρφωμα ακόμα περισσότερες ψήφους, απ΄ ότι εάν ήταν προφανής η ηγεσία του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση, καθώς ορισμένοι ψηφοφόροι μπορεί να αισθανθούν «απελευθερωμένοι», ή
-να χάσει κάποιες που έχουν ως σημείο αναφοράς την παλαιά «Χρυσή Αυγή», προς άλλα μικρά κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ, εάν, για παράδειγμα, το όνομα του Ηλία Κασιδιάρη απουσιάζει από την ηγετική ομάδα και τα ψηφοδέλτια.
Το εντυπωσιακό στη ιστορία πάντως είναι ότι από την άλλη, ο Ηλίας Κασιδιάρης συνεχίζει ανενόχλητος μέσα από την φυλακή να προβάλει τις θέσεις του μέσω αναρτήσεων στο YouTube και στο Twitter.