Όλα δείχνουν διασπορά της «Όμικρον»: Ποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν αιφνίδια έξαρση κρουσμάτων

Δυναμική εκκίνηση έκανε η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας. Από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου, και από τον έλεγχο 1.173 δειγμάτων που επιλέχθηκαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα, ταυτοποιήθηκαν 17 κρούσματα κορωνοϊού με την παραλλαγή Όμικρον. Περισσότερα από τα μισά έχουν εντοπιστεί στην… Κρήτη – συγκεκριμένα τα 2 βρέθηκαν στο Ηράκλειο, τα 8 στο Λασίθι και το 1 στα Χανιά. 


Τρία κρούσματα ανιχνεύτηκαν στην Αττική και άλλα τρία στη Λακωνία. Ωστόσο, από τα 17, τα 11 είναι εγχώρια, δηλαδή δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία σε αυτή τη φάση της αρχής της πορείας εξάπλωσης της μετάλλαξης προκαλεί το γεγονός ότι αναφέρονται και «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή ανιχνεύτηκε η Όμικρον χωρίς τα άτομα να έχουν συσχέτιση με ταξίδι ή να είναι επαφή άλλου γνωστού κρούσματος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διασπορά της Όμικρον στη χώρα μας είναι πιο μεγάλη από ό,τι μαρτυρούν τα δείγματα που ταυτοποιήθηκαν, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει ή και να ανατρέψει την πτωτική πορεία της επιδημίας. Ιδίως σε περιοχές όπου καταγράφεται έντονη αυξητική τάση των κρουσμάτων, οι επιστήμονες θεωρούν ευρεία την εξάπλωση του συγκεκριμένου στελέχους, το οποίο άλλωστε διακρίνεται για την υψηλή μεταδοτικότητά του. 

Για παράδειγμα, οι περιοχές της Λακωνίας, της Λευκάδας, του Λασιθίου, των Χανίων, του Ηρακλείου βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δηλώνουν αιφνίδια έξαρση, με την Όμικρον να αποτελεί τον πιο πιθανό παράγοντα αυτής της πυροδότησης της επιδημίας. Σε άλλες περιοχές, όπως στις Σποράδες, τη Νάξο, τη Λήμνο, την Ευρυτανία, την Καβάλα έχει αυξηθεί η μέση ηλικία των μολύνσεων (μεταξύ 43 και 45 ετών), προκαλώντας ανησυχία για αυξημένες νοσηλείες σε αυτούς τους πληθυσμούς.
Προς το παρόν κυρίαρχο μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα παραμένει το Δέλτα που εντοπίζεται στο 99,91% των τελευταίων δειγμάτων κορωνοϊού που ελέγχθηκαν. Θεωρείται όμως θέμα χρόνου να καταγραφεί επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον και κυριαρχία της έναντι της Δέλτα. 


«Η Όμικρον είναι ήδη παντού, η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη» είπε κατά τη χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέροντας ενδεικτικά ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε δυο τρεις εβδομάδες το 50% των νέων λοιμώξεων αφορούν στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος. Η ταχύτητα με την οποία διένυσε την απόσταση αυτή η νέα μετάλλαξη προοιωνίζεται επικράτηση σε σύντομο διάστημα έναντι της Δέλτα και στη χώρα μας.


Σε μία προσπάθεια να συγκρατηθεί η ανεξέλεγκτη πορεία της Όμικρον και η άτακτη «εισβολή» της στη χώρα μας από τους ταξιδιώτες της εορταστικής περιόδου τίθενται σε εφαρμογή από την προσεχή Κυριακή νέες ταξιδιωτικές οδηγίες. Συγκεκριμένα, τα επικαιροποιημένα μέτρα περιλαμβάνουν είτε αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών είτε rapid test 24 ωρών για όλους τους ταξιδιώτες ηλικίας άνω των 5 ετών, ανεξαρτήτως εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι, με ισχύ σε όλες τις πύλες εισόδου στην Ελλάδα. 


Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, πρόκειται για έκτακτο μέτρο με προσωρινή διάρκεια κατά την περίοδο των γιορτών. Σημειώνεται πως εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που μπαίνουν στη χώρα μας μετά από παραμονή στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...